Marin Duganđija u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od

Kakva je muškat žuti kao sorta vina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Branka Begić od
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Muškat žuti (poznat i kao dio glavne sorte vina zvane Muscat Blanc à Petits Grains) je za Hrvatsku karakteristična sorta grožđa koja se često koristi za proizvodnju vina s prepoznatljivim mirisom i okusom, te spada pod porodicu od preko 200 svjetski poznatih različitih sorti grožđa koje objedinjuje glavno ime - Muškat. Sorta grožđa Muškat ima bogatu povijest i smatra se jednom od najstarijih sorti na svijetu.

Muškat žuti

Karakteristike Muškata žutog kao sorte vina

  • Muškat žuti je poznat po intenzivnim i kompleksnim aromama. Dominantne arome uključuju cvjetne note, kao što su ruže, jasmin i ljubičice, te voćne arome poput breskve, marelice, limuna, naranče i grožđa. Također može imati začinske note, poput mente i klinčića.

  • Vina napravljena od Muškata žutog često su poznata po svojoj slatkoći. Može se proizvesti širok raspon stilova, od suhih do polusuhih i slatkih vina. Slatkoća vina ovisi o razini ostataka šećera nakon fermentacije.

  • Muškat žuti ima karakterističan okus koji je obično sladak i voćan. Vina mogu biti lagana do srednje tijela, s umjerenom kiselošću. Okus može biti kompleksan i intenzivan, s izraženim voćnim notama i svježinom.

Muškat žuti se koristi za proizvodnju različitih stilova vina u Hrvatskoj. To može biti mirno (nepjenušavo) vino, desertno vino, pjenušavo vino ili vino za proizvodnju likera. Stil i slatkoća vina mogu varirati ovisno o proizvođaču, području i tehnici proizvodnje.

Muškat žuti je poznat po svom karakterističnom mirisu i okusu te se često smatra "aromatičnom" sortom grožđa. Vina napravljena od Muškata žutog mogu biti vrlo ugodna za ljubitelje voćnih, cvjetnih i začinskih aroma. Ova sorta grožđa ima svoje ljubitelje diljem svijeta i često se kod nas koristi u proizvodnji vina ili kao samostalna sorta ili u mješavinama s drugim sortama grožđa kako bi se postigao željeni profil okusa i mirisa.

Hrvoje Hladnik od
Dobar detaljni opis sorte muškat. Ovo je jedno meni osobno od najdražih "nepredikatnih vina".‌

Slična pitanja

2 odgovora 397 👀
1 odgovor 278 👀
1 odgovor 28 👀
Redakcija prije 6 dana pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
2 odgovora 141 👀
3 odgovora 386 👀
1 odgovor 80 👀
2 odgovora 224 👀
2 odgovora 271 👀
1 odgovor 67 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...