Marin Duganđija u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od

Kakva je chardonnay sorta vina?

Kojeg je chardonnay vino okusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Branka Begić od
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Chardonnay je bijela sorta grožđa koja proizvodi raznolika i široko cijenjena vina diljem svijeta. Ova sorta je vrlo prilagodljiva različitim klimatskim uvjetima i terroirima, što rezultira različitim stilovima i karakteristikama okusa.

Evo nekoliko općih karakteristika okusa Chardonnay vina:

  1. Voćne arome: Chardonnay vina često imaju izražene voćne arome. To može uključivati note zrelog bijelog voća poput jabuka, krušaka i breskvi. Ovisno o stilu vina, mogu se pojaviti i arome citrusa poput limuna i grejpa.

  2. Kremasto tijelo: Chardonnay često ima puno tijelo i mekanu teksturu u ustima. To je djelomično rezultat fermentacije i/ili odležavanja vina u hrastovim bačvama, što dodaje kremastu i masnu teksturu.

  3. Održavanje kiseline: Iako Chardonnay vina mogu imati umjerenu do nisku kiselost u usporedbi s drugim bijelim sortama, kiselost igra važnu ulogu u održavanju svježine vina. Kiseline mogu pružiti ravnotežu slatkim i voćnim okusima, čime se postiže harmonija u ukusu.

  4. Arome hrasta: Chardonnay se često proizvodi s upotrebom hrastovih bačvi, što može donijeti arome hrasta poput vanilije, kokosa, karamela ili začina. Ove arome mogu biti posebno izražene u stilovima Chardonnay vina koji su odležavali u hrastu.

  5. Mineralnost: U nekim slučajevima, Chardonnay vina mogu pokazivati ​​mineralne note poput krede, kamena ili morske soli. Ove mineralne arome mogu pružiti dodatnu složenost i osvježenje vinu.

Važno je napomenuti da se okusi i arome Chardonnay vina mogu značajno razlikovati ovisno o regiji uzgoja, stilu vina i tehnici proizvodnje. Na primjer, Chardonnay vina iz Burgundije u Francuskoj često su poznata po svojoj složenosti, mineralnosti i sposobnosti starenja, dok novi svjetski Chardonnay, poput onog iz Kalifornije ili Australije, često imaju bogate voćne arome i intenzivniji stil.

Ukratko, Chardonnay je sorta vina koja može proizvesti raznolike stilove, ali često se prepoznaje po svojim voćnim aromama, kremastom tijelu i sposobnosti zadržavanja svježine.

+12 glasa
Lucija Radić od

Chardonnay je jedna od najpoznatijih vinskih sorti grožđa. On je nastao križanjem Pinota i Gouais Blanca.

Vino je lagano, voćne arome, kiselkasto.

Šampanjci s etiketom blanc de blancs su načinjeni isključivo od chardonnaya. 

Slična pitanja

1 odgovor 427 👀
1 odgovor 292 👀
1 odgovor 45 👀
2 odgovora 155 👀
3 odgovora 412 👀
1 odgovor 125 👀
2 odgovora 229 👀
2 odgovora 284 👀
1 odgovor 121 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...