Marin Duganđija u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od

Kakva je sorta vina - cabernet sauvignon?

Kakvog je okusa i kako nastaje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Branka Begić od
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Cabernet Sauvignon je crvena sorta grožđa koja se smatra jednom od najpoznatijih sorti vina diljem svijeta. Ona je hibridna sorta nastala križanjem sorti Cabernet Franc i Sauvignon Blanc

Cabernet Sauvignon je postao izuzetno popularan zbog svoje sposobnosti da proizvodi izvrsna vina koja mogu imati dugu starosnu dob i dobro starenje.

Karakteristike vina Cabernet Sauvignon

  • Cabernet Sauvignon obično ima kompleksne arome tamnog voća poput crne ribizle, crne trešnje i šljive. Također može imati arome paprike, crnog ribiza, eukaliptusa, papra, duhana i drva od hrasta. Sazrijevanjem vina mogu se razviti dodatne arome poput tamne čokolade, kave i začina.

  • Vina od Cabernet Sauvignona obično imaju srednje do puno tijelo i jaku taninsku strukturu. Tanini su prisutni u ljusci i sjemenkama grožđa, što daje vinu jaku strukturu i suhoću u ustima. Okus može biti voćan, začinjen i kompleksan, s izraženom kiselošću. Vina od Cabernet Sauvignona često imaju dugotrajan i bogat završetak.

  • Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj sposobnosti da dobro stari. Vina od ove sorte mogu razviti složenije arome i mekše tanine s vremenom. Dugotrajno starenje može doprinijeti integraciji okusa i stvaranju nijansi različitih aroma u vinu.

Proces proizvodnje Cabernet Sauvignona

  1. Berba - Grožđe se bere kada postigne optimalnu zrelost. Ovo je važno kako bi se postigao željeni okus i zrelost tanina.

  2. Miješanje - Nakon berbe, grožđe se obično drobi i fermentira zajedno s kožicama. Ovaj postupak omogućuje da se arome, boja i tanini iz kožica prenesu na vino.

  3. Fermentacija - Fermentacija se odvija u spremnicima za fermentaciju uz dodatak kvasca. Tijekom fermentacije, šećer se pretvara u alkohol, a vino dobiva karakteristične arome i okuse.

  4. Odležavanje - Nakon fermentacije, vino obično prolazi kroz proces odležavanja u bačvama od hrasta. Ovaj proces može potrajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o stilu i željenom okusu vina.

Cabernet Sauvignon je vrlo raznolika sorta koja se uzgaja diljem svijeta. Klimatski uvjeti i različite tehnike proizvodnje mogu utjecati na okus i stil vina. Konačni rezultat je vino koje je često bogato, punog okusa i s mogućnošću starenja, čime stvara zadovoljstvo ljubiteljima crnih vina diljem svijeta.

Slična pitanja

1 odgovor 426 👀
2 odgovora 414 👀
1 odgovor 43 👀
2 odgovora 153 👀
3 odgovora 409 👀
1 odgovor 117 👀
2 odgovora 229 👀
2 odgovora 282 👀
1 odgovor 106 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...