Ivana Skokić u rubrici Zdravlje i medicina od
Opišite postupak kako i koliko često je potrebno prati zube?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Dina Kljajić od

Da bi održavala zdrave zube, pa i zubno meso (desni), preporučujem ti da pereš zube najmanje 2 puta dnevno, a to je: ujutro i navečer. Vidi ovdje što je idealno da koristiš kao najbolju četkicu za zube i preporučenu pastu za zube.

Prilikom pranja zubi, postavi četkicu u kut od 45o prema desnima i nježno čisti sve površine zuba koristeći - kratke, kružne ili bočne pokrete.

Ne zaboravi i da se bakterije mogu nakupiti na jeziku, pa je bitno da pažljivo četkaš i jezik!!!

Važno je također provesti najmanje 2 minute pranja zubi svaki put kako bi osigurala da su sve površine temeljito očišćene. Možeš koristiti i zubni konac ili međuzubne četkice za čišćenje prostora između zuba gdje četkica teže doseže.

Za kraj, nadam se da znaš da osim pravilne oralne higijene kod kuće, važno je da redovito posjećuješ zubara radi kontrolnih pregleda i čišćenja zubnog kamenca.

+10 glasa
Monika Kiris od

Oralna higijena je iznimno važna za opće zdravlje, a nepravilnim četkanjem zubi mogu proizići mnogi zdravstveni problemi, poput onih sa arterijama, srcem, pa čak i mozgom.

Zubi bi se trebali četkati dvaput dnevno (ujutro i navečer), pri čemu se treba četkati najmanje dvije minute svaki put.

Energično, grubo i prebrzo četkanje zubi može dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja desni

Četkica se pravilno drži poput olovke, te tijekom četkanja pola vlakna mora biti na zubima, a pola na desnima uz nježno četkanje malim, kružnim pokretima. Osim toga, vrlo je važno očistiti sve zubne plohe, posebno unutarnje te teško dostupne - iza stražnjih zuba, koje mnogi često preskoče.

Važno je koristiti i mekanu četkicu s velikim brojem gusto raspoređenih, ravno rezanih vlakana, te koristiti kvalitetnu pastu za zube

Mnogi ljudi i dalje koriste čačkalice, ali one su nehigijenske i mogu oštetiti desni, zbog čega ih treba izbjegavati. Puno bolja zamjena za čačkalice su međuzubne četkice, koje jedine mogu očistiti plohe između dva zuba – gdje se nakuplja najviše bakterija, glavnih uzročnika karijesa i upale desni. 

Oralna higijena nerijetko biva zanemarena kada se nalazimo na putu, ali srećom Curaprox se pobrinuo da ni na putu oralna higijena ne bude zanemarena, stoga u svojoj ponudi ima putni set koji stane u svaku torbicu ili džep, a omogućuje potpunu oralnu higijenu gdje god se nalazili. 

+1 glas
Arnela Abadžija od
stomatolozi preporučuju dva puta dnevno ili svaki put nakon obroka mada ako je to previše onda svaki put kada se pojede nešto slatko kako ne bi bakterije razlagajući šećer razlagale neke sastojke u zubima i dovele do propasti zuba način pranja zuba podrazumjeva i dvije metode ili  kružnim pokretima kako ne bi hranu gore taložili ka desnima i onda otežali čišćenje i pomogli bakterijama prilikom propadanja zuba ili postupkom nicanja trave ili padanje kiše kako je kako su nas učili u vrtićima
Dina Kljajić od
Svaki put poslije jela, to svakako.‌

Slična pitanja

2 odgovora 120 👀
4 odgovora 421 👀
2 odgovora 947 👀
2 odgovora 432 👀
1 odgovor 67 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...