103 pregleda
Ivana Skokić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Skokić
Opišite postupak kako i koliko često je potrebno prati zube?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

Da bi održavala zdrave zube, pa i zubno meso (desni), preporučujem ti da pereš zube najmanje 2 puta dnevno, a to je: ujutro i navečer. Vidi ovdje što je idealno da koristiš kao najbolju četkicu za zube i preporučenu pastu za zube.

Prilikom pranja zubi, postavi četkicu u kut od 45o prema desnima i nježno čisti sve površine zuba koristeći - kratke, kružne ili bočne pokrete.

Ne zaboravi i da se bakterije mogu nakupiti na jeziku, pa je bitno da pažljivo četkaš i jezik!!!

Važno je također provesti najmanje 2 minute pranja zubi svaki put kako bi osigurala da su sve površine temeljito očišćene. Možeš koristiti i zubni konac ili međuzubne četkice za čišćenje prostora između zuba gdje četkica teže doseže.

Za kraj, nadam se da znaš da osim pravilne oralne higijene kod kuće, važno je da redovito posjećuješ zubara radi kontrolnih pregleda i čišćenja zubnog kamenca.

+9 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Oralna higijena je iznimno važna za opće zdravlje, a nepravilnim četkanjem zubi mogu proizići mnogi zdravstveni problemi, poput onih sa arterijama, srcem, pa čak i mozgom.

Zubi bi se trebali četkati dvaput dnevno (ujutro i navečer), pri čemu se treba četkati najmanje dvije minute svaki put.

Energično, grubo i prebrzo četkanje zubi može dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja desni

Četkica se pravilno drži poput olovke, te tijekom četkanja pola vlakna mora biti na zubima, a pola na desnima uz nježno četkanje malim, kružnim pokretima. Osim toga, vrlo je važno očistiti sve zubne plohe, posebno unutarnje te teško dostupne - iza stražnjih zuba, koje mnogi često preskoče.

Važno je koristiti i mekanu četkicu s velikim brojem gusto raspoređenih, ravno rezanih vlakana, te koristiti kvalitetnu pastu za zube

Mnogi ljudi i dalje koriste čačkalice, ali one su nehigijenske i mogu oštetiti desni, zbog čega ih treba izbjegavati. Puno bolja zamjena za čačkalice su međuzubne četkice, koje jedine mogu očistiti plohe između dva zuba – gdje se nakuplja najviše bakterija, glavnih uzročnika karijesa i upale desni. 

Oralna higijena nerijetko biva zanemarena kada se nalazimo na putu, ali srećom Curaprox se pobrinuo da ni na putu oralna higijena ne bude zanemarena, stoga u svojoj ponudi ima putni set koji stane u svaku torbicu ili džep, a omogućuje potpunu oralnu higijenu gdje god se nalazili. 

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...