Monika Kiris u rubrici Djeca i roditeljstvo od
uređen od Monika Kiris

Trebam savjet kako motivirati dijete na bavljenje tjelesnom aktivnosti...da se više kreće po vani?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Redakcija od

Tjelesna aktivnost zajednički je projekt cijele obitelji

Kineziologinja Sanja Šalaj smatra da je tjelesna aktivnost projekt na kojem bi trebala raditi cijela obitelj, zbog čega je važno da roditelji djecu motiviraju i potiču vlastitim pozitivnim primjerima. 

Videozapisu kojeg možete pogledati u nastavku, Šalaj je objasnila kako tjelesna aktivnost doprinosi dobrom raspoloženju i prevenciji depresije te anksioznosti:

Osim pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti, djeci je potreban odmor tijekom kojeg će se oporaviti od dnevnih izazova te upiti naučene informacije i vještine. 

Maša Malenica, pedijatrica koja je specijalizirala dječju neurologiju, u videozapisu u nastavku govori o važnosti kvalitetne rutine sna te svim distraktorima koji ometaju djecu za vrijeme odmora: 

Ovisno o dobnoj skupini, preporučila je: 

  • miran okoliš spavaće sobe, 
  • ugašene ekrane pametnih uređaja, 
  • bavljenje opuštajućim aktivnostima poput čitanja knjiga, tik pred spavanje.

Umjesto mijenjanja cijele rutine, pametnije je praviti postupne promjene kako bismo lakše prihvatili nove navike. Alati kojima se svi roditelji mogu koristiti su pohvale i nagrade, kojima se djeci pokazuje da je njihov trud prepoznat i cijenjen, tvrdi sociolog Bruno Šimleša:


Ljudi često odustaju od uvođenja zdravih promjena zbog duboko ukorijenjenih navika i obrazaca ponašanja kojih se teško odriču, poput prekomjerne konzumacije šećera ili nedostatka tjelesne aktivnosti. Osim toga, u današnje vrijeme kada smo pretrpani obavezama i nedostaje nam vremena, uvođenje zdravih navika može zahtijevati dodatni napor i organizaciju, kojima se ne mogu svi posvetiti.

Kako bi obiteljima olakšali cijeli proces, javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja i projekt Vrtim Zdravi Film pokrenuli su edukativnu inicijativu Inkubator Motivator. Po svojem završetku, iza sebe je ostavila mnoge edukativno-inspirativne materijale, među glavnima videozapise vodećih hrvatskih stručnjaka, kojima se možemo vraćati kad nam zatrebaju motivacija i stručni savjeti za pridržavanje zdravih navika.

+6 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Opče je poznato, da dijete sve navikestekne do 7.g. - života ,,a,,sve ostalo vrijeme u životu- uči,i nadograđuje znanje.
Ako, krenemo od te pretpostavke - Dijete se ponaša,,ili kopira roditelja -nije,nužno,,ali,je u 90% slučajeva tako..a to znači, da se vi morate više kretati,baviti raznim aktivnostima,,i djete će to ,,,pokupiti,,od vas . ako se radi o starijem djetetu,,nađite njegovu,,interesnu zonu,,kadto nađete,,(npr-nogomet)..onda mu dajte da što vše prati vrhunske nogometaše,,u prijevodu- da nađe svog idola,,- ako mu je idol - Baka,koja je po cijeli dan u kuči - NIJE DOBRO.,ZA DIJETE..i,,djete se mora što više družiti sasvojom generacijom - mnogi prave grešku,,da dijete večinu vremena provodi sa didom i bakom..- to je loše,,jer se stvori..tzv- generaciski nesklad-npr..da dijete od 4.g,,oponaša svoju baku ili djeda - i pokuoi, njihov stil ponašanja (osobno sam to vidio ) značo- što više vašeg vremenasa djetetom- vani na otvorenom - određene aktivnosti,,i što višesasvojom generacijom- i morate nači,,šta vaše dijete zanima - lopta ili slikanje,,nemojtemu nametati svoju volju i želju,,neka se razvija onako kako mu je u genima zapisano.

Slična pitanja

6 odgovora 434 👀
3 odgovora 436 👀
4 odgovora 354 👀
2 odgovora 219 👀
1 odgovor 216 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...