Zoran Marković u rubrici Obrazovanje od

Ako sam osoba koja ima znanje, koja zna kako doći do znanja, ako ima određeno iskustvo (istina, nisam neki razvikani stručnjak, ali...), ako imam želju i ako sam motiviran - što će mi onda još i certifikat?

 

Da li mi uopće treba certifikat?

Kako su ukinuli radne knjižice, da li uopće više postoji potreba za certifikatom?

Koliko je bitno da neki certifikat bude uvažen, te da li išta znači onaj od ustanove koju je ovlastila Republika Hrvatska. Evo za primjer zašto to pitam.... Cisco certifikate ne izdaje ustanova ovlaštena od Republike Hrvatske već od američke korporacije Cisco.

@blagonix

P.S. Certifikat je i svjedodžba i uvjerenje i diploma i potvrda i priznanje.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+9 glasa
Zoran Jurić od

Certifikat je po meni itekako potreban i malo je pojedinaca kojima u nekom području nije. Zašto? Pa upravo zato jer treba nekoj drugoj osobi gdje njoj taj certifikat dokazuje da ti imas neki minimum potrebnih znanja da nešto napraviš pa samim time i da vrijedi biti plaćen s novcima koji su isto certificiranih od narodne banke kao sredstvo plaćanja.

Osobno, imam nekoliko certifikata. Što državnih, a što izdanih od privatnika. No nije da se ponosim s njima svakodnevno već samo kad zatreba, npr. kod razgovora za posao.

+8 glasa
Marko Dabić od
Ako gledas sa svog stajalista certifikat ti ne treba, ali treba nekoj drugoj osobi kojoj on dokazuje da ti imas neki minimum potrebnih znanja da nesto napravis. Sad koliko to stvarno dokazuje je vec druga tema. Uzmi na primjer lijecnike. Ako osoba kaze da je ona motivirana i ima zelju tebe izlijeciti, a nema diplomu tj. certifikat, bi li joj ukazao povjerenje?!

S druge strane imas IT gdje su "radovi" na neki nacin certifikat. Nikog nije pretjerano briga sto si ti zavrsio vec sto znas. Tako da se "tezina" certifikata razlikuje od profesije do profesije.
Hrvoje Novak od
Mislim da su certifikati itekako potrebni u ICT-u, a radovi tj. reference svakako pomažu. Osim toga, u ICT-u je bitno da certifikat traje što kraće jer nova znanja dolaze svakodnevno.‌
Zoran Jurić od
Za ozbiljne bolesti - ako netko nije doktor sa diplomom, onda ne bi ni htio da me liječi.‌
+3 glasa
Web::Edukacija od
Upravo kada nešto znate, certifikat će Vam doći "kao kruna" Vašeg znanja koji zaokružuje cjelinu koju znate. No, nemojte se iznenaditi ako ne dođete do certifikata "iz prve".

Naime, iz iskustva znamo da i "najveći stručnjaci" trebaju nekada dva puta, pa i tri puta polagati ispite za certifikat.
–3 glasa
Darko Međimurec od
Uvjerenja i diplome su u našoj državi samo za tzv. uhljebe. Država najviše priznaje diplome, ali vani one ne vrijede ništa.

Slična pitanja

1 odgovor 312 👀
1 odgovor 671 👀
1 odgovor 772 👀
3 odgovora 645 👀
Zoran Jurić 14.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Zoran Jurić
3 odgovora 2.0k 👀
Goran Dren 23.01.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od Goran Dren
1 odgovor 387 👀
Jan Iveković 02.10.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Jan Iveković
1 odgovor 329 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...