588 pregleda
Marko Radić u rubrici Programiranje od Marko Radić (9.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Što mislite koje vještine nedostaju samoukim programerima? Kako ih mogu poboljšati? Jedno je učiti temeljito prema nekom edukativnom programu i na kraju položiti test te dobiti certifikat, a drugo je biti samouk.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić (14.8k bodova)
Razlika samoukog programera i fer-ovca/fezb-ovca je u sirini znanja.

Programer sa zavrsenim fakultetom i nije neki materijal za programera, jer je vrime koje je samouki programer posvetia ucenju ima puno bolju startnu poziciju za krenit radit od skolovanog programera.

Stvari koje ucis na fakultetu nisu sve striktno vezane za programiranje nego da te nauci razmisljat kao programer. Jedan te isti zadatak u programiranju mozes rjesit na milijun nacina i samouku programer obicno gleda jednu sliku toga problema na koju je sam navika, dok te skola uci da razmisljas sire i gledas problem sa razlicitih strana.

Gledajuci fer/fesb vise ljudi odustane od skolovanja radi matematike nego radi predmeta vezanih za programiranje, iako se na prvu cini da nije toliko bitna za programiranje, matematika te uci nacinu razmisljanja ka programer, te ti daje sirinu da danas sutra mozes bez problema prelazit sa jednog programskog jezika na drugi jer su svi u bazi slicni i osnove skoro svakoga se produ kroz skolovanje, dok samouki programeri imaju sustav razmisljanja prilagoden sistemu u kojem rade i teze se saltaju izmedu razlicitih programskih jezika.

Sama cinjenica da je skolovani programer daje poslodavcu i signal da je spreman ucit i radit.

Ali ovde ide ono najbitnije - imas razlicitih samoukih programera, i razlicitih skolovanih. Najvaznije znanje u programiranju je znanje da neznas nista i volja za stalnim ucenjem jer bez njega u pocetku zaostajes a s vremenom skroz ispadas iz igre, jer tehnike idu naprid a skola ti pomaze da to brze svladavas.

Uostalom B.Gates je samouki programer pa vidi windosi - sta se tice financija jesu jako uspjesni a sta se tice mogucnosti bi li bili bolji a imaju dosta mogucnosti da budu bolji pogotovo prve verzije na kojima je radia da je bia skolovan je upitno je. Ali za uspjeh kao samouki programer vise je zasluzan mu marketing nego znanje programiranja.

Slična pitanja

1 odgovor
4 odgovora
Zoran Marković 07.04.2015. pitanje u rubrici Obrazovanje od Zoran Marković (4.0k bodova)
1 odgovor
Kruno Žagar 06.12.2021. pitanje u rubrici Programiranje od Kruno Žagar (349 bodova)
1 odgovor
Ivana Basar 02.09.2020. pitanje u rubrici Programiranje od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 25.01.2022. pitanje u rubrici Programiranje od Nino Marić (15.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...