109 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Internet od Frenki (Ilija) Atajić
promjena rubrike od Znatko
Prilikom bilo kakve registracije na internetu, kad popunite potrebna pitanja na kraju vam se traži da potvrdite da - niste robot - zašto je to tako po vašem mišljenju jer robora još nema među nama..bar koliko ja znam..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Moramo dokazati da nismo roboti (odnosno neki automatizirani hakerski softver odnosno maliciozni softver) jer postoji zabrinutost zbog mogućnosti da roboti odnosno softver zloupotrijebi ili manipulira našim sustavima, registracijom korisnika i slično.

Na primjer, roboti odnosno softver bi mogao biti korišten za masovno slanje spam email poruka ili širenje dezinformacija korisničkoj bazi. To nitko normalan ne želi. Naravno, iza tih robora odnosno softvera se nalazi čovjek (haker?) koji ih programira da se tako ponašaju kako bi - provalili u tuđi sustav.

Također postoji zabrinutost da bi se roboti odnosno softver mogli koristiti za kršenje privatnosti ili skupljanje podataka o privatnim korisnicima bez pristanka tih korisnika.

Zato se koriste tzv. CAPTCHA testovi dizajnirani su da budu teški za robote, ali jednostavni za ljude. To je ono kada npr. morate pronaći sve sličice gdje se nalazi motorno vozilo ili most, a nekad je potrebno izračunati neku matematičku operaciju ili prepisati teže čitljiva slova.

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Ako je taj ,,robot,, toliko pametan ili se radili o hakeru - zar je istome problem kliknuti na opciju - nisam robot...?
ili odgovoriti koliko je 4+4..?
Marin Duganđija od Marin Duganđija
G. Atajić, ma to nije problem. Poanta je da haker napravi softver (koji se samo zove "robot";) kako bi on provali u tisuće i tisuće računa - pazite sad - u jednoj sekundi! To, nadam se slažete se, ne može haker ručno. Zato postoji "robot" koji to radi izuzetno brzo. Osim kada postoji provjera da li se s druge strane nalazi "robot" ili ne. Takve provjere "roboti" ne mogu zaobići ili im je preteško (u smislu da im treba pola godine da zaobiđu takvu provjeru što se hakerima na kraju ne isplati).
+5 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

Ima robota, ima. To je samo drugi naziv za virus, koliko ja znam. Bitno je kako se što zove pa sama riječ "robot" u ovom kontektu izgleda smiješna. Možda namjerno da se malo nasmijemo.

Ali pod robot ne bih mislala na prave robote koji liče na ljude već na viruse. Kompjuterski virus. Isto tako kao što ne mislim na biološke viruse već kompjuterske, tako se tu ne misli na ljudske robote već na kompjuterske viruse.

Eto, objasnila sam ukratko. :)

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Slažem se s vama.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...