36 pregleda
Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od Marko Delivuk

Kako se temelji poduzeća (know-how, kontakti, ali i ovo što pišete - naša organizacijska kultura) prenose prilikom u procesu primopredaje našeg poduzeća novom vlasniku?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je pojam organizacijske kulture?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Sve ovisi o veličini poduzeća - papirologija o prijenosu poslovnog udjela je jednostavna stvar - osaje dubinsko snimanje firme - poslovanje - imovina i sve ostalo. Napisao sam vam e-mail za kontakt u privatnoj poruci.
Osobno sam preneo jako puno firmi, za svojih 20.g. poslovanja.
+5 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor

Prodaja poduzeća je proces u kojem se vlasništvo i upravljanje poduzećem prenose na novu osobu ili grupu osoba. Ovaj proces može biti izazovan, pisala sam već ovdje dosta o tome, ali je i važan za osiguranje kontinuiteta poslovanja i uspjeha poduzeća na duge staze.

Ključni elementi prijenosa prilikom prodaje poduzeća

Postoje tri ključna elementa koji se moraju prenijeti u procesu prodaje poduzeća:

  • Znanje
    Ovo uključuje sve relevantno znanje i vještine potrebne za uspješno vođenje poduzeća
  • Mreža kontakata
    Ovo uključuje sve važne odnose s klijentima, dobavljačima i drugim poslovnim partnerima
  • Organizacijska kultura
    Ovo uključuje vrijednosti, norme i ponašanja koja definiraju poduzeće

U malim poduzećima u vlasništvu jedne osobe, ova tri elementa su često usko povezana s osobnim karakteristikama vlasnika. To znači da je prodaja poduzeća posebno izazovna.

Vrijeme potrebno za prijenos znanja, mreže kontakata i organizacijske kulture ovisi o odabranom modelu prodaje poduzeća. U obiteljskim poduzećima, obiteljski nasljednici su često dobro upoznati s organizacijskom kulturom i temeljnim vrijednostima poduzeća. U drugim slučajevima, može biti potrebno više vremena i truda za prijenos ovih elemenata.

Uspješan prodaja poduzeća zahtijeva temeljitu planiranje i provedbu. Proces treba započeti što je ranije moguće, kako bi se vlasniku i nasljednicima pružilo dovoljno vremena za pripremu.

Psihološki aspekt prodaje poduzeća

Najveći izazovi u prodaji poduzeća javljaju se nakon formalnog dijela prijenosa poslovanja. Jedan aspekt je psihološka priprema i potpisivanje ugovora, a drugi svakodnevnica i prestanak djelovanja vlasnika u dotadašnjim ulogama.

Jedan od najvećih izazova je u sposobnosti zamjene uloga. Vlasnik poduzeća često mora naučiti kako se nositi s novom ulogom, bilo kao savjetnik ili kao investitor.

Drugi izazov je dobra komunikacija. Važno je da vlasnik i nasljednik jasno komuniciraju o svojim očekivanjima i odgovornostima.

Za mnoge vlasnike poduzeća, vrijeme nakon formalne prodaje poduzeća predstavlja najtežu fazu u cjelini tog procesa! Ponekad se greške događaju u najboljoj namjeri – vlasnik može smatrati da se povukao iz upravljanja poduzećem, dok nasljednik može smatrati da je i dalje previše uključen.

Važno je da vlasnik i nasljednik redovito razgovaraju o tome kako se prodaja poduzeća razvija u stvarnosti. Ovo će pomoći u osiguravanju da se prodaja odvija glatko i uspješno.

Zaključak

Prodaja poduzeća je važan i izazovan proces za mnoge sudionike pa tako vlasnika, kupce, radnike i ostale. Uspjeh prijenosa ovisi o temeljitom planiranju, provedbi i komunikaciji. Vlasnici poduzeća koji se pripremaju za prodaju poduzeća trebali bi potražiti stručnu pomoć kako bi osigurali da se proces odvija glatko i uspješno.

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...