Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od
uređen od Znatko
Dali primječujete (ili vam je to, svejedno) što Hrvatska korak, po korak gubi svoju stvarnu Neovisnost - Novac - Granice..itd..itd..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Goran Gonar od

Da, mislim da to svi primjećujemo i javno ili prešutno prihvaćamo. I to gubimo još i prije, a pogotovo sada nakon ulaska u EU.

Hrvatska je članica Europske unije od 2013. godine, a kao članica EU, Hrvatska je dužna poštivati ​​europsko pravo i pravila. To ograničava suverenitet Hrvatske i njezinu sposobnost da samostalno donosi odluke.

Neovisno o EU, uvijek je tu globalizacija, koja je drugi naziv za proces u kojem se države sve više međusobno povezuju i ovise jedna o drugoj. Taj proces otežava državama da zadrže svoju neovisnost, bili mi u EU ili ne. Zato npr. Srbija ne može samo tako ne osuditi rat u Ukrajini - jer je gospodarski ovisna o EU. Protiv globalizacije se teško boriti, ne ide to i nekim izoliranijim državama.

A i koliko god mi bili veliki kao Hrvati, naša zemlja je u svjetskim razmjerima relativno mala. Pa dodao bih i nerazvijena zemlja. A to je onda čini ranjivom na utjecaj drugih većih i razvijenijih zemalja. I organizacija. Kao takvi smo uvijek kroz povijest i bili zavisni od drugih, ma što mi volimo reći o nama.

Hrvatska je od ulaska, a i prije, dužna slijediti EU zakonodavstvo. I to za vrlo širok raspon područja. To znači da Hrvatska ne može baš tako samostalno donositi odluke u tim područjima kojih ima puno (gospodarstvo, poljoprivreda, financije, ...).

Bez obzira što danas dajemo u budžet EU, Hrvatska je primila značajnu financijsku pomoć od EU-a za obnovu nakon Domovinskog rata i za razvoj gospodarstva do danas. Taj novac dolazi uz određene uvjete. Naravno da to nama ograničava suverenitet Hrvatske i postajemo sve više zavisni o EU.

I da - uvoz! Hrvatska je uvezla veliku većinu svojih sirovina i energije. A ne možemo bez toga. To nas čini ranjivim na utjecaj drugih utjecajnijih zemalja. Onda nas tu "drže za jaja" (ispričavam se!) posebno zemlje koje su izvoznici sirovina i energije.

Htjeli mi ući u EU ili ne, naš suverenitet se gubi, kao i nekih drugih manje utjecajnih država. Ali realno - idealni suverenitet nije moguće postići u praksi. Ono što je bitnije je uspješno "plivati" unutar svojih mogućnosti i korak po korak - napredovati. To me više brine... da li Hrvatska gospodarski realno napreduje ili ne?

Borna Matić od
Mi smo izgubili suverenitet - kao guske u magli :|
Frenki (Ilija) Atajić od
Gorane - Svaka čast, na trudu i obrazloženju - ćista 5+‌
Goran Gonar od
Hvala Frenki. To je malo informacija za ove mlade 'koje ne zanima politika' da budu svjesni gdje su, što su i kako su.‌
Frenki (Ilija) Atajić od
Gorane - ja ovo i pišem, sve radi mladih i njihove djece - ja sam svoj život sredio, nemam puno, ali sam zadovoljan - jer sam sve sam stvorio, vojnu mirovinu nisam htjeo tražiti - nisam bio dugo u ratu, 2.g, ali, meni je osobno nekako neogodno iči to ganjati - niti ču tražiti, - ako budeš imao vremena, pročitaj na netu, kako i šta rade Izraelski Generali, nakon rata- jedan je nstavio raditi u svojoj samoposluzi - kod njih je , sramota tražiti vojnu mirovinu - neznam,kako je sa npr. invalidima iz rata, oni vjerovatno dobivaju - a, ovi ostali, ne da država neda, več to nije u njihovom običaju - naplačivati odbranu svoje države.‌
+9 glasa
Ivan Đerek od

Hrvatska je duga stoljeća bila pod vlašću drugih naroda i država. Tek je u XX stoljeću započela njezina borba za neovisnost. A ta borba je bila duga i teška! Ali je na kraju bila uspješna!!! Hrvatska je bila izložena velikosrpskoj agresiji. U tom razdoblju Hrvatska je izgubila mnogo ljudi i imovine, ali je na kraju uspjela obraniti svoju neovisnost.

Hrvatska zastava

Za sve mlade i stare one koji ne znaju - Hrvatska je svoju NEOVISNOST proglasila 25. lipnja 1991. godine!!!!

Iako njezina neovisnost nije bila odmah priznata od strane međunarodne zajednice, već tek za dvije godine - 1995. godine. Nakon završetka rata, Hrvatska je izgrađivala suvremenu demokratsku državu da se danas može pohvaliti svojom neovisnošću i suverenitetom!!!!

Hrvatska je slobodna zemlja koja sama odlučuje o svojoj budućnosti i neće me dušmani razuvijeriti svojim zlim jezicima. A neka pati kome to smeta!

+7 glasa
Mario Bedeković od

Svi smo mi prirodno dio veće cjeline, pa na kraju i svemira. Tako i društveno, politički, gospodarski ili ekonomski... svi smo više zavisni nego nezavisni. Ma koliko god šutjeli o tome.

Nezavisnost je filozofski konstrukt koji politika prodaje "zdravo za gotovo" neukom narodu.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...