Dina Kljajić u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od

Zašto neka vina, u procesu svoje proizvodnje, idu na odležavanje doslovno - u more? Zbog čega vino odležava u moru? Što se time dobije na kraju?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji je proces nastanka vina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Margareta Čanžar od
Vinu su za odležavanje potrebni tama, mir i posebna temperatura te tlak, pa se iz tog razloga vino stavlja na odležavanje upravo u more (otprilike na 20 metara dubine), jer tamo nema dotoka svjetlosti. Odležavanjem u moru postignuti su ključni uvjeti za sazrijevanje vina.

U dubinama mora temperature su izjednačene s vrlo malim oscilacijama, a to je vrlo bitno kako bi vino moglo dobro i kvalitetno sazrijevati, a obično se potapaju najkvalitetnija vina.

Nakon što se vino izvadi iz mora, uspoređuje se s vinom iz iste serije koje je odležalo u podrumu, na suhome. Isto tako, odležavanjem vina na dnu mora, stvara se zanimljiv i jedinstven dizajn boce, obrastao koraljima, algama i školjkama.

Informacije su preuzete s web-stranice https://dalmatiandog.eu/zasto-vina-odlezavamo-u-moru/, na kojoj se mogu pronaći dodatne zanimljivosti.
Frenki (Ilija) Atajić od
Sve, navedeno je - pogrešno - na toj dubini, ima određene svjetlosti, ovisno o dobu dana(tko je ronio, to zna, i koja je temperatura u 8. a koja u 10.mj.) - temperatura znatno oscilira - za razliku od zemljanih podruma - kao u iloku, koji su stari preko 2.st. - gdje je temperatura - ista i po ljetu i po zimi - mračnost je - konstantna - Radi se o novotariji, proizašloj iz agende -(istra tera megika) istra zemlja magije.‌

Slična pitanja

1 odgovor 109 👀
1 odgovor 475 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...