189 pregleda
Redakcija u rubrici Financije od Redakcija

Kako investirati svoj novac uz "povrat bez rizika"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+8 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Kupujte (investicijsko) zlato, cijena mu raste godišnje, više nego bilo koja Dividenda - na isto ne plačate ni PDV..a zlato vam vrijedi i vrijedit će, na svakoj zemaljskoj točki - nemože mu ništa ni promjena vlasti - požar..itd..itd..
Znatko od Znatko
Komentar pretvoren u odgovor.
+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Pojam „povrat bez rizika" je on jedan od temeljnih izraza u investicijskoj i financijskoj sferi kojeg laici i ulagači početnici često ne razumiju u potpunosti. 

Primjerice, ukoliko zaposlenik prima plaću u tvrtki u kojoj nije vlasnik, to nije sasvim bezrizičan prihod jer uvijek postoji šansa dobivanja otkaza, a tvrtka također ima određenu vjerojatnost bankrota. Bankovni depozit je u tom smislu manje rizičan jer ga osigurava regulatorska institucija. 

Na primjer, u SAD-u sigurnost sredstava jamči Savezna korporacija za osiguranje depozita (Federal Deposit Insurance Corporation ili FDIC). Ali stvarno osiguranje depozita osigurava država. Dakle, ispada da na kraju samo država može osigurati stvarne povrate bez rizika.

Na temelju toga izgrađena je cjelokupna financijska i investicijska teorija: povrate bez rizika osigurava država iz imovine koju proda. 

Ponajprije se radi o državnim obveznicama (postoje i druge). Naravno, postoje različite vlade, pa je stoga industrija odlučila da samo američke državne obveznice daju povrat bez rizika, dok su drugi slični instrumenti rizičniji, ali zbog toga nude veće prinose. Nije lako postići američki status bez rizika - morate imati savršenu povijest bez zadanih vrijednosti, a također je poželjno da je valuta koju izdaje vlada na popisu rezervi.

Prinos na desetogodišnje državne zapise SAD-a 19. listopada 2023. dosegao je 5% – što ga čini najvišim u posljednjih 16 godina. Radi se o značajnoj i brzoj promjeni za vrijednosne papire trezora, koja proizlazi iz porasta ključne kamatne stope. 

Za prosječnog investitora to znači da pri odabiru imovine treba ciljati na 5% godišnjeg prinosa u američkim dolarima, što bi u konačnici trebao biti bezrizični depozit. Budući da je riječ o desetogodišnjim obveznicama, pri ulaganju u njih ulagač će imati godišnji prinos od 5% idućih 10 godina. 

Zato obveznice mogu biti izvrsna prilika za one s konzervativnijim profilom rizika, a neki koji više riskiraju bi također mogli razmisliti o njima, budući da toliki prinos nije viđen na tržištu od 2007. godine. Za one koji su spremni preuzeti na još veći hazard, prikladni su korporativni instrumenti s fiksnim prihodom - a sada je pravo vrijeme za ulaganje u njih.

Prošle godine tržište euroobveznica nije stvaralo veliko uzbuđenje jer je tada prinos na desetogodišnje obveznice bio između 3,5% i 4%, dok su obveznice s visokim prinosima dosezale dvostruko veće vrijednosti (između 8% i 8,5%). Godinu dana kasnije, desetogodišnje obveznice dosegle su kamatu od 5%, dok su potonje premašile 10%. To je dovelo do širenja raspona u 2023. godini, omogućujući ulagačima ujedno i odabir konzervativnijih korporativnih obveznica s različitim razinama rizika (prinosi u rasponu od 6,5% do 9,5%).

+4 glasa
Marija Smiljan od Marija Smiljan
draga djeco pa to vam nije moguće
Znatko od Znatko
Komentar pretvoren u odgovor.
0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Investirati bez rizika se može u par stvari :

1. Investicija u nekretnine, uvijek mozes prodati ili iznajmiti na mjesec ili dan
A još skaču cijene i najma i cijene po kvadratu za kupnju
2.investicija u zlato, srebro..

3.investicija u obrazovanje - jer se uvijek nekako može naći posao pa bi se kad tad vratilo

4.investirat u neki pokrenut uspješan biznis pa biti suvlasnik

5. Investirati u zemljiste mozda jer nekom to mozes il prodati ili zasaditi šume pa prodavat drva
Dario Barić od Dario Barić
4. Investiranje u biznis nosi itekako veliki rizik. Danas jesi - sutra nisi. :)

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Basar 05.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...