296 pregleda
Biljana Tandara u rubrici Odnosi i veze od Biljana Tandara
promjena rubrike od Znatko
Okolina (prijatelji i obitelj) su definitno oko nas u ovakvim situacijama (osim ako se nismo povukli u izolaciju, na osamu, ...). Na koji način prijatelji i obitelj (okolina) mogu pomoći u lakšem prebrođivanju prekida veze s partnerom? Kako da pomognu prebroditi emocionalni brodolom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Kod prekida veze s partnerom, naši bližnji (obitelj i prijatelji) predstavljaju nam najveći emocionalni oslonac. S članovima obitelji i najbližim prijateljima možemo podijeliti sve svoje osjećaje, koji su kod prekida veze negativni i depresivni. Naša okolina razumije pozadinu pojavljivanja takvih osjećaja, pružaju nam potporu i pokušavaju nam pomoći konstruktivnim savjetima i toplim riječima. 

Budući da su obitelj i prijatelji osobe koje nas najbolje znaju, mogu nam pomoći na različite načine. Oni su osobe koje znaju koji su naši interesi, hobiji, što volimo i čime se bavimo. Upravo nam zato mogu pomoći usmjeriti negativne misli i emocije u nešto korisno i produktivno. Mogu nas odvesti na izlet, putovanje, izaći s nama na koncert ili u najdraži klub, kupiti nam neku sitnicu koja nas veseli, skuhati nam najdraži ručak ili pripremiti najdraži kolač. 

Osim toga, ponekad je dovoljna sama činjenica da imamo bližnje koji nas vole da nam bude lakše preći preko prekida. Dovoljno je da nam bližnji prave društvo uz film ili kavu, dovoljno je razgovarati s njima i analizirati vlastite osjećaje da bismo polako krenuli dalje i odmakli se od negativnosti. 

+1 glas
Lucija Radić od Lucija Radić
Mogu ti pomoci tako da ti sa nekim pricama salama veseljem izlascima skreću paznju sa tvog prekida . Narvano tebi je u glavi cjelo vrijeme to ali kad bi ti bila sa prijateljima na kavi i poslusala njihove probleme ili događaje nebi se tolko fokusirala na svoj malo bi izasla iz tog fokusa . Mozes npr sa mamom kuhat i zezat se pravit nesto sto ti volis jest i razgovarat sa njom djetinjstvu ili necemu sto ce tebe razveseliti . mozes otici u klub van sa prijateljicama pjevat na najdraze pjesme plesat i opustit se . Al prvo mislim da bi trebala nakon prekida prijateljima ispricat sta se desilo i tako izbacit tu tugu iz sebe jer lakse je kad se otovorim nekom a ne drzimo sve to u sebi .
–2 glasa
Andrea Skelin od Andrea Skelin

Socijalna podrška obitelji  jedan od tri glavna mehanizama za nošenje sa stresom prekida. Mogu Vam pomoći ako znaju da prolazite kroz teška vremena. Brojna istraživanja pokazuju da povećana socijalna podrška dovodi do boljeg mentalnog i tjelesnog zdravlja. I, povećanje takve podrške, dokazano smanjuje depresiju i posttraumatski stres. Možda će vam trebati prvenstveno empatija i emocionalna podrška, ali osim toga, ostali judi vam mogu davati "informativnu podršku", poput davanja savjeta koji će vam možda ići na živce.

Slična pitanja

5 odgovora
4 odgovora
4 odgovora
5 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...