Filip Jurišić u rubrici Posao od Filip Jurišić
promjena rubrike od Znatko

Bio sam nedavno na razgovoru za posao kod jedne softverske firme. Postavljeno mi je jedno zanimljivo pitanje na koje nisam bio siguran kako bih odgovorio. U slučaju da opet naletim na tako nešto htio bih čuti kako biste vi odgovorili na njega.

Pitanje: Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu?

Dakle odgovor sigurno niej Googlati ću to. Nego treba reći broj i obrazložiti kako ste napament došli do njega.

Znatko od Znatko
@Filip Jurišić Molim da formatirate naslov tj. pitanje kao što i glasi (npr. "Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu? - pitanje sa razgovora za posao";) a ne ovako s obzirom da je naslov neodređen. Inače, pitanje je zanimljivo... Baš me zanimaju odgovori.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić

Filipe, poslodavci u današnje moderno doba hoće putem tih trik-pitanja eliminirati što veći broj kandidata, čuti ih kako reagiraju "pod pritiskom" i kako će se nositi s njima potpuno neočekivanom situacijom. Mnogi školovani u našim "starim" ili "sociajlističkim" školama "padaju" na ovakvim pitanjima jer ovo su pitanja na koja nisu nikada navikli. Naime, na ovakva pitanja NEMA TOČNIH ODGOVORA! 

No, ako bilo što kažete, čak i ako ne kažete ništa - sve to GOVORI O VAŠOJ OSOBNOSTI koju kroz ovakva pitanja teško možete sakriti tj. odglumiti. Pitanja su upravo osmišljenja od HR stručnjaka da ne možete glumiti prilikom razgovora za posao. Ovom tehnikom se provjerava Vaša osobnost a ne znanje. Iako, naravno, pitanja ne zvuče tako, upravo su tako osmišljena da Vas zbune. No, nedajte se... :)

Što poslodavac može zaključiti iz ovakvih i sličnih pitanja? Pa ako brzo pronalazite bilo kakvo rješenje koje opisujete te ako imalo ima smisla - znači da ste sigurni u sebe da prihvatite nepoznati zadatak i preuzmete rizik posla na sebe. Ako ne znate i ako poslodavcu postavljate puno pitanja, mogao bi zaključiti da ste jako analitični kao osoba. Ako ste zbunjeni s pitanjem - poslodavcu to govori da ste - općenito zbunjena osoba. Nadalje, ako rješavate problem matematičkim putem - znači da ste logičar, ako objašnjavate kako biste angažirali drugu tvrtku koja je najpovoljnija na tržištu da to učini za Vas - znači da ste ekonomist, ako rješavate pak problem diplomatskim izvlačenje iz zadanog problema - rođeni ste političar. I tako dalje... 

Iako trenutno ovakva pitanja ponajviše koriste konzultantske i IT tvrtke, izgleda da uskoro više nećete moći računati na "normalan razgovor za posao". Kao što si sam primjetio, svi danas čekamo kad će se ovi biseri sve više širiti i među našim poslodavcima.

No, mislim da ćeš čitajući sada ovaj moj odgovor se moći itekako pripremiti na bilo koji tip ovakvog pitanja na razgovoru za posao te pravilo pokazati svoju osobnost na način koji upravo ti želiš. Ili možda - na onaj način koji upravo oni traži. Na kraju, tvoje umijeće prestavljanja na razgovoru za posao ovisi - samo o tebi.

+1 glas
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Prema UNICEF-ovim procjenama svakoga se dana rodi 353.000 djece.

No to je prosjek u jednome danu.

Pitanje "Koliko se rađa djece u svijetu?" nije točno definirano; koliko se rodi u jednom danu, u mjesecu, godini, do sada... Tako da sve što imamo su UNICEF-ovi podaci.

Slična pitanja

1 odgovor 230 👀
6 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 959 👀
2 odgovora 225 👀
1 odgovor 1.2k 👀
Marina Polić 27.05.2021. pitanje u rubrici Posao od Marina Polić
2 odgovora 658 👀
1 odgovor 365 👀
Ivan Gačić 19.08.2020. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić
1 odgovor 281 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...