Koliko se rađa djece u svijetu? - Pitanje sa razgovora za posao

134 pogleda
Filip Jurišić pitano 25.01.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,228 bodova)
recategorized 26.01.2016. od korisnika Znatko

Bio sam nedavno na razgovoru za posao kod jedne softverske firme. Postavljeno mi je jedno zanimljivo pitanje na koje nisam bio siguran kako bih odgovorio. U slučaju da opet naletim na tako nešto htio bih čuti kako biste vi odgovorili na njega.

Pitanje: Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu?

Dakle odgovor sigurno niej Googlati ću to. Nego treba reći broj i obrazložiti kako ste napament došli do njega.

Znatko commented 25.01.2016. od korisnika Znatko Aktivan (902 bodova)
@Filip Jurišić Molim da formatirate naslov tj. pitanje kao što i glasi (npr. "Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu? - pitanje sa razgovora za posao") a ne ovako s obzirom da je naslov neodređen. Inače, pitanje je zanimljivo... Baš me zanimaju odgovori.

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+3 glasova
Ivana Mačić odgovoreno 27.01.2016. od korisnika Ivana Mačić Aktivan (676 bodova)

Filipe, poslodavci u današnje moderno doba hoće putem tih trik-pitanja eliminirati što veći broj kandidata, čuti ih kako reagiraju "pod pritiskom" i kako će se nositi s njima potpuno neočekivanom situacijom. Mnogi školovani u našim "starim" ili "sociajlističkim" školama "padaju" na ovakvim pitanjima jer ovo su pitanja na koja nisu nikada navikli. Naime, na ovakva pitanja NEMA TOČNIH ODGOVORA! 

No, ako bilo što kažete, čak i ako ne kažete ništa - sve to GOVORI O VAŠOJ OSOBNOSTI koju kroz ovakva pitanja teško možete sakriti tj. odglumiti. Pitanja su upravo osmišljenja od HR stručnjaka da ne možete glumiti prilikom razgovora za posao. Ovom tehnikom se provjerava Vaša osobnost a ne znanje. Iako, naravno, pitanja ne zvuče tako, upravo su tako osmišljena da Vas zbune. No, nedajte se... :)

Što poslodavac može zaključiti iz ovakvih i sličnih pitanja? Pa ako brzo pronalazite bilo kakvo rješenje koje opisujete te ako imalo ima smisla - znači da ste sigurni u sebe da prihvatite nepoznati zadatak i preuzmete rizik posla na sebe. Ako ne znate i ako poslodavcu postavljate puno pitanja, mogao bi zaključiti da ste jako analitični kao osoba. Ako ste zbunjeni s pitanjem - poslodavcu to govori da ste - općenito zbunjena osoba. Nadalje, ako rješavate problem matematičkim putem - znači da ste logičar, ako objašnjavate kako biste angažirali drugu tvrtku koja je najpovoljnija na tržištu da to učini za Vas - znači da ste ekonomist, ako rješavate pak problem diplomatskim izvlačenje iz zadanog problema - rođeni ste političar. I tako dalje... 

Iako trenutno ovakva pitanja ponajviše koriste konzultantske i IT tvrtke, izgleda da uskoro više nećete moći računati na "normalan razgovor za posao". Kao što si sam primjetio, svi danas čekamo kad će se ovi biseri sve više širiti i među našim poslodavcima.

No, mislim da ćeš čitajući sada ovaj moj odgovor se moći itekako pripremiti na bilo koji tip ovakvog pitanja na razgovoru za posao te pravilo pokazati svoju osobnost na način koji upravo ti želiš. Ili možda - na onaj način koji upravo oni traži. Na kraju, tvoje umijeće prestavljanja na razgovoru za posao ovisi - samo o tebi.

Slična pitanja

5 odgovora 505 pogleda
Maja Kos pitano 14.04.2015. u kategoriji Poslovanje od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,112 bodova)
0 odgovora 60 pogleda
Filip Jurišić pitano 26.01.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,228 bodova)
1 odgovor 503 pogleda
2 odgovora 3,872 pogleda
1 odgovor 390 pogleda
Marinko Zadro pitano 18.09.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
2 odgovora 497 pogleda
pitano 25.06.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Mislav69
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...