364 pregleda
Filip Jurišić u rubrici Posao od Filip Jurišić (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Bio sam nedavno na razgovoru za posao kod jedne softverske firme. Postavljeno mi je jedno zanimljivo pitanje na koje nisam bio siguran kako bih odgovorio. U slučaju da opet naletim na tako nešto htio bih čuti kako biste vi odgovorili na njega.

Pitanje: Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu?

Dakle odgovor sigurno niej Googlati ću to. Nego treba reći broj i obrazložiti kako ste napament došli do njega.

Znatko od Znatko (5.3k bodova)
@Filip Jurišić Molim da formatirate naslov tj. pitanje kao što i glasi (npr. "Koliko se rađa djece svaki dan u svijetu? - pitanje sa razgovora za posao";) a ne ovako s obzirom da je naslov neodređen. Inače, pitanje je zanimljivo... Baš me zanimaju odgovori.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić (7.9k bodova)

Filipe, poslodavci u današnje moderno doba hoće putem tih trik-pitanja eliminirati što veći broj kandidata, čuti ih kako reagiraju "pod pritiskom" i kako će se nositi s njima potpuno neočekivanom situacijom. Mnogi školovani u našim "starim" ili "sociajlističkim" školama "padaju" na ovakvim pitanjima jer ovo su pitanja na koja nisu nikada navikli. Naime, na ovakva pitanja NEMA TOČNIH ODGOVORA! 

No, ako bilo što kažete, čak i ako ne kažete ništa - sve to GOVORI O VAŠOJ OSOBNOSTI koju kroz ovakva pitanja teško možete sakriti tj. odglumiti. Pitanja su upravo osmišljenja od HR stručnjaka da ne možete glumiti prilikom razgovora za posao. Ovom tehnikom se provjerava Vaša osobnost a ne znanje. Iako, naravno, pitanja ne zvuče tako, upravo su tako osmišljena da Vas zbune. No, nedajte se... :)

Što poslodavac može zaključiti iz ovakvih i sličnih pitanja? Pa ako brzo pronalazite bilo kakvo rješenje koje opisujete te ako imalo ima smisla - znači da ste sigurni u sebe da prihvatite nepoznati zadatak i preuzmete rizik posla na sebe. Ako ne znate i ako poslodavcu postavljate puno pitanja, mogao bi zaključiti da ste jako analitični kao osoba. Ako ste zbunjeni s pitanjem - poslodavcu to govori da ste - općenito zbunjena osoba. Nadalje, ako rješavate problem matematičkim putem - znači da ste logičar, ako objašnjavate kako biste angažirali drugu tvrtku koja je najpovoljnija na tržištu da to učini za Vas - znači da ste ekonomist, ako rješavate pak problem diplomatskim izvlačenje iz zadanog problema - rođeni ste političar. I tako dalje... 

Iako trenutno ovakva pitanja ponajviše koriste konzultantske i IT tvrtke, izgleda da uskoro više nećete moći računati na "normalan razgovor za posao". Kao što si sam primjetio, svi danas čekamo kad će se ovi biseri sve više širiti i među našim poslodavcima.

No, mislim da ćeš čitajući sada ovaj moj odgovor se moći itekako pripremiti na bilo koji tip ovakvog pitanja na razgovoru za posao te pravilo pokazati svoju osobnost na način koji upravo ti želiš. Ili možda - na onaj način koji upravo oni traži. Na kraju, tvoje umijeće prestavljanja na razgovoru za posao ovisi - samo o tebi.

Slična pitanja

1 odgovor
6 odgovora
Maja Kos 14.04.2015. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos (8.1k bodova)
1 odgovor
Marinko Zadro 24.12.2013. pitanje u rubrici Posao od Marinko Zadro (7.8k bodova)
2 odgovora
Marija Miha 21.11.2021. pitanje u rubrici Posao od Marija Miha (10.3k bodova)
3 odgovora
1 odgovor
Marina Polić 27.05.2021. pitanje u rubrici Posao od Marina Polić (2.6k bodova)
2 odgovora
Karla Jurišić 11.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Karla Jurišić (37.1k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...