Dina Kljajić u rubrici Društvo od

Što je to Maslowljeva teorija o hijerarhiji ili piramidi potreba?

  • Dodatno pitanje: Što ako potrebe iz hijerarhije ili piramide bivaju zaobiđene i kada ne bi bile prema tom njegovom poretku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Fatima Kapić od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Maslowljeva teorija o hijerarhiji ili piramidi potreba predstavlja redosljed potreba koje čovjek mora zadovoljiti po redu. Ukoliko ne zadovolji te potrebe po redu javiće se frustracije .

Prve potrebe koje se moraju zadovoljiti su potreba za hranom,vodom,spavanjem... to su primarne potrebe bez kojih se ne može živjeti. Bez ostalih se može živjeti ali nepotpuno,nekvalitetno ili se mogu razvit neki poremećaji,..

Drugo je potreba za sigurnošću 

Zatim slijedi potreba za ljubavlju i pripadanjem . Ukoliko tu potrebu ne ostvarimo mogu se javiti asocijalni poremećaji, odsustvo emocija, empatije ili ono što se zove hladnokrvnost

Zatim slijedi potreba za poštivanjem. Ne možemo očekivat da nas itko poštiva ako sami sebe ne poštivamo i ako druge ne poštivamo. A druge ćemo poštivat i lijepo se ophodit samo ako ostvarimo prethodnu potrebu, da volimo i imamo empatije i suosjećanja.

Posljednje je potreba za uspjehom i samoostvarivanjem što se ne može ostvarit osim ako ne poštujemo sebe i ne budemo svjesni sebe. Ako sebe podcjenjujemo ne možemo se ostvarit ni u čemu.

Slična pitanja

1 odgovor 60 👀
1 odgovor 509 👀
4 odgovora 3.4k 👀
2 odgovora 265 👀
1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 573 👀
1 odgovor 416 👀
1 odgovor 784 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...