Milan Šaljivđija u rubrici Pravo od

Ako pijana osoba nekoga ubije, nije li to za pravo i sudnicu olakotna okolnost i to zbog smanjene uračunivljosti jer je osoba bila pod utjecajem alkohola? Može i za druge opijate (droga).

Ako barem nije oslobođena zatvora, neka toj osobi smanjene izračunljivosti zatvor znatno kraće traje. Isto je i pod utjecajem sinkope, zar ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Fatima Kapić od
Kad se dokaže da je osoba bila pod određenom dozom alkohola ili narkotika koja smanjuje njenu uračunljivost onda se to uzima kao neka olakotna okolnost i izrekne se manja kazna. Imamo ubistvo to je jasno ali treba dokazati da je neko bio smanjene svijesti.

Najčešće se izriče smanjena kazna ukoliko se to dokaže ali se osoba ne oslobađa toga. Nije pod uticajem opijata postala apsolutno nesvesna. Tad se ne postaje apsolutno nesvestan pa da može da se izbegne krivična odgovornost. Nesvesnost ponašanja dokazuju psihijatri i to je poremećaj psihe osobe i nema veze s opijatima.

S opijatima ima veze samo da se smanji svijest ali nekako je osoba pod dejstvom imala i ranije želju i u podsvjest namjeru da to učini. Nije da sad osoba pod dejstvom bude isključena pa da njenom glavom i tijelom upravlja neko drugi.
Putni.biz od
Odgovornost pijane osobe koja sjeda za volan  i ubija ljude u prometu pod utjecajem alkohola nikako ne smije biti umanjena na sudu!‌
Fatima Kapić od
Mislim da se u slučaju prometne nezgode i ne umanjuje na sudu jer je pijan sjeo za volan ali se nažalost uzima ko olakotna okolnost ako se neko napije i izvrši zločin na drugi način koji nije vezan za promet‌

Slična pitanja

1 odgovor 242 👀
1 odgovor 69 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...