Redakcija u rubrici Hrana i piće od
uređen od Znatko

 Što sadrži vodič "(R)evolucija mesa" o biljnom mesu?

Znatko od
Uređeni su samo interpunkcijski znakovi. Pitanje je u redu.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Monika Kiris od

Vodič "(R)evolucija mesa" je edukativni materijal koji pruža informacije o biljnom mesu i njegovoj sve većoj popularnosti u svijetu gastronomije. Cilj ovog vodiča je potaknuti ugostiteljske objekte da uvrste biljno meso u svoju ponudu, kako bi odgovorili na rastuću potražnju vegana, vegetarijanaca i ostalih koji žele konzumirati alternativne izvore proteina.

Ovaj vodič, koji će biti besplatno poslan na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, objašnjava razloge zašto biljno meso postaje sve popularnije te kako kuhari i inovatori koriste biljne sastojke za stvaranje raznih ukusnih veganskih jela. Vodič također ističe ekološke prednosti biljnog mesa, pokazujući da ono zahtijeva znatno manje prirodnih resursa u odnosu na tradicionalno meso.

Nude se informacije o širokom spektru biljnih mesnih proizvoda, od burgera i kobasica do mljevenog mesa, salama i medaljona. Osim toga, vodič se osvrće i na budućnost industrije mesa, uključujući potencijal kultiviranog mesa koje se proizvodi izravnim uzgojem životinjskih stanica bez potrebe za mučenjem ili ubijanjem životinja.

Vodič uključuje korisne informacije i recepte za jela s biljnim mesom, poput biljnih kobasica, sarme, mesne štruce i pastirske pite, koji su pogodni za sve, neovisno o prehrambenim preferencijama. 

Od 10. svibnja 2024. vodič će biti dostupan besplatno u digitalnom obliku na web-stranici Prijatelja životinja.

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od
uređen od Hrvoje Hladnik

Vodič je danas kratko predstavio direktor tvrtke za proizvodnju biljnoga mesa Tin Pažur, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food (inicijativa The Good Food Institutea), Tin Rudnički te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.


Biljno meso

Prijatelji životinja objavili su online besplatnu verziju vodiča „(R)evolucija mesa” na https://www.prijatelji-zivotinja.hr

Vodič sadrži razne korisne savjete te recepte za jela koja će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama, poput onih za:

  • čobanac,
  • mesnu štrucu,
  • sarmu i
  • pastirsku pitu.

Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i relevantnim institucijama.

Biljne zamjene za meso poput tofua, tempeha ili raznih drugih proizvoda od soje postoje već tisućama godina. No, tržište mesa biljnog podrijetla značajno se proširilo kada su tvrtke počele masovno proizvoditi hamburgere i druge proizvode koji se teksturom, okusom i mirisom gotovo ne razlikuju od životinjskoga mesa te su ih, osim vegana i vegetarijanaca, masovno počeli konzumirati svi, bez obzira na prehrambene navike. Na našem tržištu sada su dostupne veganske kobasice, salame, burgeri, paštete, medaljoni, pa čak i veganski filet mignon, a nešto od toga moglo se probati i na promociji vodiča „(R)evolucija mesa”.


Luka Oman - predsjednik udruge Prijatelji životinja

Biljno meso zbog svojega je sastava zdravije od životinjskoga mesa – sadrži kvalitetne bjelančevine, puno je minerala i vitamina, a ne sadrži zasićene masne kiseline, kolesterol i nitrate. Izvori bjelančevina nisu genetički modificirani i takvo meso manje je kalorično. Pored toga, biljno meso znatno je ekološki prihvatljivije i utječe na zaustavljanje klimatskih promjena. Zbog njegova nastanka nije potreban uzgoj i ubijanje životinja, potrebno je daleko manje prirodnih resursa i štedi se pitka voda.

Osim što vodič „(R)evolucija mesa" objašnjava kako nastaje biljno meso, dotiče se i teme kultiviranoga mesa, mesa proizvedenog izravno iz životinjskih stanica. Proces uzgoja kultiviranoga mesa koristi osnovne elemente potrebne za izgradnju mišića i masti te omogućava isti biološki proces koji se događa unutar životinje, ali u tzv. kultivatorima. Takvo meso na staničnoj razini identično je konvencionalnom mesu, ali za njegovo stvaranje nisu potrebne farme i klaonice.

"Zamislite da svaki put kada naručite jednu pizzu, osam komada bacite u smeće. Biste li kupovali takvu pizzu? Naravno da ne biste. No upravo to događa se s našom trenutačnom praksom proizvodnje mesa, samo što se radi o nevidljivom otpadu. Naš planet raspolaže s ograničenim količinama resursa, koji već sada ne uspijevaju nahraniti stanovništvo, a 2050. bit će nas 9,7 milijarda. S obzirom na hitnost koju diktira trenutačna situacija, revolucija u načinu na koji se hranimo čini se kao logičan i neophodan korak u evoluciji našeg odnosa prema Zemlji."

...izjavio je Tin Rudnički, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food.


Na slici su Tin Pažur (gore lijevo) i Tin Rudnički (dolje desno)

„Bitno je već sada širiti ispravne informacije o kultiviranom mesu i promovirati velike prednosti već dostupnog biljnoga mesa. Poznavanje njihove uporabe i pripremanja ključno je za nužnu transformaciju proizvodnje hrane prema održivom življenju i zaustavljanju klimatskih promjena.”

...izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Slična pitanja

1 odgovor 230 👀
2 odgovora 79 👀
3 odgovora 564 👀
1 odgovor 1.5k 👀
Ana Pilato 06.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato
1 odgovor 382 👀
0 odgovora 31 👀
1 odgovor 90 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...