Redakcija u rubrici Hrana i piće od

Što je to biljno meso?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Monika Kiris od

Biljno meso je prehrambeni proizvod koji ima teksturu, okus i izgled sličan tradicionalnom mesu, ali je napravljen isključivo od biljnih sastojaka. Ovi proizvodi mogu uključivati soju, grašak ili pšenicu, te druge sastojke koji daju strukturu i okus koji podsjećaju na meso. Cilj biljnog mesa je ponuditi održivu i etičku alternativu tradicionalnim mesnim proizvodima, smanjujući utjecaj na okoliš i izbjegavajući upotrebu životinjskih proizvoda.

Ovaj koncept sve više dobiva na popularnosti, a biljno meso postaje dostupno u sve više restorana i trgovačkih lanaca. Mnogi ugostitelji i kuhari eksperimentiraju s biljnim mesom kako bi ponudili raznolike i ukusne veganske obroke, dok su potrošači sve otvoreniji prema konzumaciji ovih proizvoda, bez obzira na to jesu li vegani, vegetarijanci ili samo žele smanjiti unos mesa.

Proizvodnja ovih proizvoda zahtijeva znatno manje resursa, uključujući vodu i zemlju, a uzrokuje manju emisiju stakleničkih plinova i manje onečišćenje vode u usporedbi s tradicionalnom proizvodnjom mesa. 

Osim biljnog mesa, u razvoju su i druge tehnologije, poput kultiviranog mesa, koje se proizvodi izravnim uzgojem životinjskih stanica. To omogućuje stvaranje mesnih proizvoda bez potrebe za uzgojem i ubijanjem životinja, što se smatra potencijalno značajnom inovacijom u budućnosti prehrambene industrije.

Hrvatska organizacija za prava životinja je objavila besplatan vodič pod nazivom (R)evolucija mesa koji pruža informacije o biljnom mesu i kultiviranom mesu, koji je dostupan online na web-stranici Prijatelja životinja.

+8 glasa
Darija Gorić od

Biljno meso je još poznato i kao rastlinsko meso, proteinska alternativa ili vegetarijanski burger, postaje sve popularnije u posljednje vrijeme. To je proizvod napravljen od biljnih sastojaka, kao što su soja, grah, leća, gljive, žitarice i povrće, koji se prerađuju i oblikuju tako da oponašaju teksturu, okus i izgled mesa.

Postoji vam mnoštvo prednosti konzumiranja tog tzv. biljnog mesa, a meni su ova tu najdraža...

  • Bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a siromašno mastima i kolesterolom. To ga čini zdravom alternativom tradicionalnom mesu, koje može biti bogato zasićenim mastima i kolesterolom, što može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. :)
  • Proizvodnja zahtijeva manje resursa od proizvodnje tradicionalnog mesa. To uključuje manje korištenja zemljišta, vode i energije, što ga čini održivim izborom za okoliš. :)
  • Mnogi ljudi ga biraju iz etičkih razloga. Proizvodnja ne uključuje klanje životinja, što može biti značajan faktor za one koji se brinu o životinjama. :)
  • Dostupno je u širokom rasponu okusa i tekstura, što ga čini ukusnom i pouzdanom hranom za vegetarijance, vegane i one koji žele smanjiti unos mesa.
  • Danas postaje sve dostupnije na tržištu - u supermarketima, restoranima i online trgovinama. Cijene mu također padaju, što ga čini dostupnijim širokom rasponu ljudi.

Ukratko, biljno meso je zdrava, održiva i etička alternativa tradicionalnom mesu. Nudi ukusan i zadovoljavajući okus koji je savršen za sve, bez obzira na prehrambene preferencije.

Ako ste znatiželjni isprobati ovakvu vrstu mesa, postoji mnoštvo recepata i proizvoda dostupnih online i u trgovinama, pa i ovdje na Znatku. Samo ih potražite. S toliko ukusnih i zdravih opcija na dohvat ruke, nema razloga da ne uključite biljno meso u svoju prehranu!

Slična pitanja

1 odgovor 6.1k 👀
Ivan Gačić 10.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
1 odgovor 45 👀
1 odgovor 70 👀
2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 496 👀
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
1 odgovor 322 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...