Dario Barić u rubrici Kupovina od

Koja hrana je skuplja/jeftinija - biljno meso ili životinjsko meso?

Cijena i po dućanima i po restoranima je...?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Fatima Kapić od
Skuplje je biljno meso od životinjskog mesa. To je najvidljivije u dućanima.

Cijena mljevenog mesa iznosi oko 7€, purećeg iznosi oko 10€ ali mljeveni pripravak kao zamjena za mljeveno meso iznosi 44€ za kilogram. Skuplje je oko 6 puta. Naravno oni to prodaju u parkiranju od 75g.

Kada su u pitanju kobasice cijena veganskih je oko 15 eura (ima ih i oko 25€)a običnih oko 6 eura.

Razlika u cijenama salame/parizera je najveća. Kilogram obične salame košta oko 3€ i to pureće (pureća je skuplja od pileće) a veganske košta oko 22€

U restoranima gledaju da naprave cijene da ne bi izgledalo skupo jer tko bi otišao da vidi ogromne cijene. Na primjer za obični burger cijena je oko 3 eura a veganski je oko 4 eura. Pitanje je kako je mala razlika te cijene jela u restoranima u odnosu na cijene namirnica u restoranima. Prosto u meniju ne piše koliko grama količinski tog jela dođe, pa gosti budu često negativno iznenađeni.
Dario Barić od
Jeste li sigurni u ove cijene??‌
+4 glasa
Boris Marović od

Znaš što bi ti rekao, odnosno napisao... Cijena biljnog i životinjskog mesa postaje danas sve  složeniji problem. Jer vidi, dok su biljne alternative nekada bile značajno skuplje, rast potražnje i napredak u tehnologiji proizvodnje doveli su do značajnog sniženja troškova proizvodnje biljnog mesa.

Cijene biljnog mesa u trgovinama variraju ovisno o brendu, vrsti mesa i sastojcima. Neki popularni brendovi nude hamburgere od biljnog mesa za oko 10ak kn (prije eura i inflacije), dok su se cijene drugih brendova kretale od 20 do 30 kn po kg. Nemam sad nove informacije. Ali vidi, cijene životinjskog mesa ti također variraju. Ovise o vrsti mesa, pa onda o kvaliteti i na kraju o samoj trgovini. Evo, recimo cijena pilećeg mesa je kod nas oko 15 kn po kg, a cijena goveđeg mesa ide i do 50 kn po kg. Pa ti reci...

Restorani su opet posebna kategorija. Burgeri od biljnog mesa u fast foodu mogli su se prodavati za 30-40 kn, a u gurmanskim restoranima cijene biljnih jela mogu se penjati i do 100 kn. Za usporedbu opet, evo imao si pileći burger u fast foodu za 20-30 kn. A ranije spomenut goveđi steak u nekom baš finom gurmanskom restaču može se prodavati i za 200 kuna!!!

No, iako nije to sve još konačno i već vidim da će netko komentirati da nije tako, znajte svi koji čitate da cijena i biljnog i životinjskog mesa - postaje sve manje značajan čimbenik za prehranu! Jer dok su biljne alternative nekada bile skuplje, kao što sam gore odmah napisao, dan-danas cijene Vam se snižavaju. A kvaliteta te hrane i okus - sve bolji. Ako ste nekad probali - probajte danas ponovno da osjetite napredak.

I slažem se sa svima koji kažu da biljno meso može biti ukusna hrana.

Ali dobar T-bone steak je nezamijenljiv! Hahaha! 

Dario Barić od
Koliko su vam ove cijene točne??

Još pišete u kunama.... Pa mislim. Cccc... :(
Milan Šaljivđija prije od
nije baš tako mala razlika‌

Slična pitanja

2 odgovora 59 👀
Redakcija 05.05. pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
2 odgovora 1.1k 👀
3 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 2.6k 👀
4 odgovora 345 👀
1 odgovor 472 👀
2 odgovora 146 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...