Kada izrađujem web stranice - kako naplatiti usluge klijentima?

579 pogleda
Goran Dren pitano 12.01.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Dakle, svi ste vjerojatno susreli sa ovakvim ili onakim klijentima, izrađivali ste im stranice do kasno u noć, da bi sutra odliučili da Vam ne plate. Što preporučate kao najsigurniju metodu u Hrvatskoj gdje sudovi ne štite male obrtnike?

Da li naplatiti 100% avans? Pristaju li na to klijenti? Meni se to nekako čini previše. Koliko vi uzimate avans?

1 odgovor

+5 glasova
Mario Daka odgovoreno 26.03.2014. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
selected 03.04.2014. od korisnika Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Izrada web stranica (ili izrada internet stranica) podrazumijeva postupak koji obuhvaća nekoliko segmenata - razvoj ideje (development), Web dizajn, prijelom dizajna, u nekim slučajevima izradu CMS rješenja, a zatim i punjenje stranica materijalima (slikama, tekstom, dokumentima za preuzimanje... i dr).

Cijena izrade web stranica varira od slučaja do slučaja i nerealno je sve svesti pod zajednički nazivnik. Neki ponuđači znaju pripremiti određene pakete, a neki rade web individualno za svakog naručitelja. Stoga je i avans koji će se naplatiti kod nekih standardan prema paketu (veći paket = veći avans, ali općenito "paketna prodaja" može značiti manji rizik), a kod nekih individualan kada se radi o individualnoj ponudi za naručitelja.

No, prema iskustvu domaćih poduzetnika, znam da se za izradu web stranica najmanje naplaćuje avans od 50%. Tko radi s manjim avanstom - ili je amater (što će se vidjeti u njegovim rezultatima rada web stranice) ili "susjedov mali".

Također, sve više kvalitetnih i najboljih domaćih tvrtki svoje usluge izrade internet stranica naplaćuje s avansom od 70% do 100%. Veliki avans znači njima da možda i neće dobiti sve klijente s kojima stupe u kontakt, ali sigurno će "pobrati vrhnje" manjim i nepoznatim tvrtkama s obzirom na svoju reputaciju. Zbog toga će i imati odličan feedback tržišta oko naplate svojih potraživanja ("Mi?! Ma nemamo mi problema s naplatom").

Slična pitanja

3 odgovora 436 pogleda
Frustrurani igrac pitano 30.04.2016. u kategoriji Web Primjena od korisnika Frustrurani igrac Superaktivan (3,168 bodova)
1 odgovor 456 pogleda
Frustrurani igrac pitano 31.10.2016. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Frustrurani igrac Superaktivan (3,168 bodova)
2 odgovora 380 pogleda
2 odgovora 139 pogleda
1 odgovor 364 pogleda
4 odgovora 1,570 pogleda
2 odgovora 329 pogleda
6 odgovora 1,359 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...