198 pregleda
Mia M. u rubrici Razno od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Da li je poligamija uzročno-posljedično povezana sa nasiljem?! Imate li kakva istraživanja na tu temu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)
U moderno vrijeme zbog razvoja civilizacije prirodno je da se rađa oko 5% više muške djece. U razvijenim zemljama broj muškaraca i žena izjednači se tek negdje iza 50. godine života. Tek nakon 50. godina života udio žena znatno premašuje udio muškaraca. No, svi znamo da to onda više nije fertilno razdoblje.

Poligamija je prirodno razuman oblik zajednice u nasilničkim tj. ratničkim društvima gdje do 30. godine života pogine velik dio muške (borbene) populacije. Uglavnom je taj oblika društava vezan uz ljudsku prošlost.

U nenasilnim društvima, kakva danas prevladavaju na planeti Zemlji, svakako nema više takvih društava, odnosno sva društva teže mirnodopskom statusu. Naravno, ratovi i dalje postoje, ali nećemo sada ići tako dalje.

Dakle, zadržimo se oko logike da vrijedi i - obrnuta logika. Što će reći da u društvima gdje se obavljaju selektivni abortusi ženske djece (npr. Kina, Indija, ...) dolazi do priličnog viška muške populacije u zajednici. Dakle, baš kao i kod poligamije ovdje dio muškaraca ostaje bez partnerice što uzrokuje velike društvene tenzije i porast nasilja!

U grubo govoreći, žeim zaključiti da općenito vrijedi znanstveno dokazani odnos: više poligamije znači i više nasilja.
0 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
Poligamiju većinom prakticiraju muslimani ili fundamentalistički nastrojenim mormonima. Istraživanja dokazuju da poligamija šteti ženama i djeci, pa čak i muškarcima nižeg statusa koje društvo počinje odbacivati zbog takvog stila i načina života.

U kontekstu poliginije (brak muškarca s više žena), poligamija je povezana s obiteljskim nasiljem, zločinima i psihičkim bolestima djece. Ovakav stil života često dovodi i do seksualnog zlostavljanja i silovanja djece. Ne čudi da su brojni stručnjaci zauzeli negativan stav o poligamiji. Među tim stručnjacima vlada mišljenje kako je poligamija korak u krivom smjeru zato što smanjuje ženska i dječja prava.

Poligamija, prema svemu navedenome, dovodi do verbalnog i tjelesnog zlostavljanja te krši osnovna ljudska prava.
0 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Superaktivan] (5.0k bodova)

Pozdrav!

U nekim slučajevima poligamija je vezana s vjerskim običajima, tako da ćemo kod tog slučaja isključiti pitanje hehe.

Ali inače, vjerujem da u jednu ruku je, ako bi možda pokušali tražiti dublju psihološku pozadinu toga, možda bi došli do zaključka da osobe traže prihvaćenost itd. Nažalost danas se dosta tih nekih nedostataka s kojima se osoba susrela u djetinjstvu (uglavnom); bilo odbačenost i neprihvaćenost u društvu bilo mobing i nasilje u školi, obitelji itd.  manifestira kroz seksualne aktivnosti u adolescentskoj dobi.

Dat ću link za jedan seminarski rad na tu temu iz područja sociologije.

Slična pitanja

1 odgovor 256 pregleda
3 odgovora 269 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...