377 pregleda
Marina Božan u rubrici Odnosi i veze od Marina Božan
promjena rubrike od Znatko
Mijenjaju li se naše potrebe tijekom veze?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Arya Oberoj od Arya Oberoj
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

Osobno bih rekla da, naše potrebe se mijenjaju tijekom veze. Znamo da se onaj početak veze naziva honeymoon faza, tada je objema strana na pameti pažnja, bliskost, pokazivanje emocija i sve se čini najidealnije na svijetu. 

Kad ta faza prođe onda obje strane na neki način pokazuju ''pravo lice'' i što zapravo tražimo i očekujemo od odnosa. Većina veza nažalost u ovoj fazi puca i u ovoj vazi se najviše nesuglasica i neslaganja javlja.

Ako se ova faza neprimjetno prođe s minimalnim nesuglasicama, tada je veza na neki način najčvršća i postoji povjerenje i jaki bond.

Vjerujem da je najbolje na vezu gledati kao na upgrade na prijateljstvo i pokušati na taj način ostvarivati veze. Mislim da se tada te potrebe manje mijenjaju tijekom veze ako već provedemo neki dobar period upoznavanja osobe prije nego stupimo u vezu s njom. :D

+11 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Tijekom veze, kao i tijekom bilo kojeg odnosa, osoba postaje zrelija i stječe određeno iskustvo koje joj omogućuje drugačiji pogled na svijet, ali i na samoga sebe. Kako postajemo zreliji, tako se mijenjaju i naše potrebe, želje, stavovi i razmišljanja. 

Ono što nam kod partnera u vezi (ili kod prijatelja/prijateljice s kojim smo u bliskom odnosu) u početku odgovara, kasnije nam može smetati. Primjerice, ulaskom u romantičnu vezu tijekom srednje škole tražimo od partnera duhovitost i avanturistički duh, želimo izlaziti zajedno, družiti se s drugim prijateljima i biti opušteni. Kako postajemo stariji i kako smo sve više zatrpani obavezama, studiranjem, poslom ili nekim drugim izazovima, od partnera sve više tražimo stabilnost i odgovornost, a sve nam manje odgovaraju nesputanost društvenim normama, odnosno izlasci do jutra, srednjoškolski humor i slično. 

Budući da se s vremenskim odmicanjem mijenjaju potrebe pojedinaca, sasvim je uobičajeno da će se i potrebe u odnosima koje pojedinac stvara također promijeniti. Bitno je pronaći ravnotežu između stvarnih mogućnosti i potreba u odnosu između dvoje ljudi. 

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Naše se potrebe mogu mijenjati tijekom veze, napr. nije isto ako s tom osobom ne živimo i živimo.. tada su naše potrebe skroz drugačije od onih koje su bile kada smo samo htjeli družiti se, odlaziti na kave, restorane, viđati se tu i tamo, više je neobavezno, a kada počnemo živjeti s tom osobom, onda je vrlo važno da si pomažete, tako se potrebe mijenjaju.

Takodjer kada smo bili mladji nismo imali u vezama iste potrebe koje imamo kad smo stariji, iskusniji, zreliji, pametniji. Ako se ljudi mjenjaju na način da ni sami ne znaju što žele od sebe pogotovo kada se to dođada u vezi onda takve potrebe narušavaju vezu.

Slična pitanja

4 odgovora
5 odgovora
1 odgovor
Tomislav Gatara 11.02.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
2 odgovora
3 odgovora
Tomislav Gatara 10.04.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...