Jure u rubrici Turizam i putovanja od Jure
promjena rubrike od Znatko
Dakle imam na pameti neku ideju za iznajmljivanje pa me zanimaju vaša iskustva. Da li je netko probao, imate li iskustva, da li funkcionira u Hrvatskoj...bilo što će pomoći. Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Robert Mali od Robert Mali
odabran od Jure
 
Najbolji odgovor

U vrijeme zamaha turističke sezone u Hrvatskoj, Airbnb (pa i Booking.com) sve su zanimljiviji i iznajmljivačima turističkih smještaja.

Ono što ovaj web servis nudi svojim posjetiteljima te po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u informacije o iznajmljivaču i smještaju kojeg oglašava. Platforma je osmišljena tako da potiče komunikaciju između iznajmljivača i gosta. Airbnb stoga nerjetko nazivaju i društvenom mrežom za iznajmljivanje smještaja.

Servis Airbnb nudi mogućnost pisanja osvrta na boravak kod određenog iznajmljivača ali i prikupljanje preporuka od strane prijatelja i osoba koje su boravile u istom apartmanu. Recenzije na Airbnb-u su izrazito važan faktor u građenju vlastite online reputacije. Ne samo da je za iznajmljivače presudno i važno poticati gosta na ostavljanje komentara, već je bitno i odgovarati na negativne komentare gostiju. Gost recenziju ne može ostaviti sam, već isključivo na poziv vlasnika apartmana.

Iznajmljivač u cijenu noćenja na Airbnb-u može uključiti i naknadu za čišćenje (“cleaning fee“) apartmana. Cijena čišćenja se u cijenu noćenja uračunava tako da se iznos naknade za čišćenje podijeli sa brojem noćenja te doda na službenu cijenu noćenja.

Osim recenziranja, Airbnb pridaje veliku važnost takozvanom Response rate-u. Response rate je učestalost brzih odgovora iznajmljivača na upite gostiju. Na svakom profilu iznajmljivača moguće je pronaći informaciju o njegovom Response rate-u.

Pronalaženje načina za zaobilaženje posredovanja Airbnb-a i drugih agencija se ne preporučuje zbog penala koje možete dobiti ili zauvijek izgubiti account!

Takoer, dobro je znati:

  • Airbnb ne daje garanciju popravka oštećene imovine apartmanima u Hrvatskoj
  • Airbnb nudi ali ne zahtjeva potvrđivanje identiteta gosta i vlasnika
  • Svi sporovi sa Airbnbom se rješavaju preko Američke udruge za posredovanja (American Arbitration Association)
  • Airbnb iznajmljivaču nudi više opcija kod definiranja otkaza rezervacije gosta
  • Airbnb nudi besplatno fotografiranje Vašeg smještaja od strane profesionalnog fotografa (ukoliko je takav na raspolaganju u mjestu u kojem se nalazi Vaš apartman)
  •  

Ako Vam trebaju savjeti, evo ih: 

  1. Airbnb: potpuni vodič za unajmljivanje stanova na plaži ili kuće na drvetu putem Interneta
  2. Airbnb: iznajmite sobu viška ili apartman na moru geekovima u nekoliko internetskih koraka
  3. Standbys – Airbnb last minute ponude

Iz iskustva iznajmljivača iz Splita i Dalmacije evo par savjeta oko transfera love putem PayPala:

  1. Ako iznajmljivač koristi PayPal pri transferu novca kojeg je zaradio na Airbnb-u, sustav će mu javiti kako može dobiti samo $500 na dan s tim da će mu se sa računa skinuti $5.
  2. Ako iznajmljivač ne povlači uplatu odmah već je ostavi na PayPal-u oni ce Vam je isplatiti prvog dana sljedećeg mjeseca i tada ne uzimaju proviziju već uplaćuju puni iznos. Dakle, pričekajte svaki početak mjeseca i dobit ćete sve uplate koje su bile u proteklom mjesecu. Ako imate vise od $500 tada će ići dvije isplate, obe 1. (ili 2. ) u mjesecu bez provizije.
Čim gost pronađe i rezervira svoj smještaj, sljedeći korak mu je uplata novca koji se traži za mjesto i termin koji je odabrao, ali iznajmljivač neće taj novac dobiti odmah, već će morati čekati 24 sata nakon ulaska gosta u prostor, s principom da Airbnb zadržava uplaćenu svotu do toga vremena.

Dakako uvijek će biti loših iskustava kod pojedinaca koji “nalete” na nepristojnog gosta ili neugodnog domaćina. Iznajmljivanje je na kraju krajeva posao koji zahtjeva rad s ljudima a svi znamo koliko je to ponekad izazovan posao.

Zoran Jurić od Zoran Jurić
super odgovor, samo tako nastavi
Zoran Jurić 13.08.2016. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Zoran Jurić
13.08.2021. promjena rubrike od Znatko
Booking.com - Kakva su Vaša iskustva?

Slična pitanja

1 odgovor 435 👀
1 odgovor 849 👀
3 odgovora 2.1k 👀
2 odgovora 1.8k 👀
Mia Marijanović 26.08.2020. pitanje u rubrici Kontakti od Mia Marijanović
1 odgovor 248 👀
5 odgovora 8.6k 👀
3 odgovora 297 👀
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Marija Userin
4 odgovora 1.0k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...