Airbnb u Hrvatskoj - mišljenja, iskustva?

8,157 pogleda
Jure pitano 07.08.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Jure Početnik (36 bodova)
Dakle imam na pameti neku ideju za iznajmljivanje pa me zanimaju vaša iskustva. Da li je netko probao, imate li iskustva, da li funkcionira u Hrvatskoj...bilo što će pomoći. Hvala.

1 odgovor

+4 glasova
Dimitrije-Vuk Veličković odgovoreno 09.08.2016. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,949 bodova)
selected 14.08.2016. od korisnika Jure
 
Najbolji odgovor

U vrijeme zamaha turističke sezone u Hrvatskoj, Airbnb (pa i Booking.com) sve su zanimljiviji i iznajmljivačima turističkih smještaja.

Ono što ovaj web servis nudi svojim posjetiteljima te po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u informacije o iznajmljivaču i smještaju kojeg oglašava. Platforma je osmišljena tako da potiče komunikaciju između iznajmljivača i gosta. Airbnb stoga nerjetko nazivaju i društvenom mrežom za iznajmljivanje smještaja.

Servis Airbnb nudi mogućnost pisanja osvrta na boravak kod određenog iznajmljivača ali i prikupljanje preporuka od strane prijatelja i osoba koje su boravile u istom apartmanu. Recenzije na Airbnb-u su izrazito važan faktor u građenju vlastite online reputacije. Ne samo da je za iznajmljivače presudno i važno poticati gosta na ostavljanje komentara, već je bitno i odgovarati na negativne komentare gostiju. Gost recenziju ne može ostaviti sam, već isključivo na poziv vlasnika apartmana.

Iznajmljivač u cijenu noćenja na Airbnb-u može uključiti i naknadu za čišćenje (“cleaning fee“) apartmana. Cijena čišćenja se u cijenu noćenja uračunava tako da se iznos naknade za čišćenje podijeli sa brojem noćenja te doda na službenu cijenu noćenja.

Osim recenziranja, Airbnb pridaje veliku važnost takozvanom Response rate-u. Response rate je učestalost brzih odgovora iznajmljivača na upite gostiju. Na svakom profilu iznajmljivača moguće je pronaći informaciju o njegovom Response rate-u.

Pronalaženje načina za zaobilaženje posredovanja Airbnb-a i drugih agencija se ne preporučuje zbog penala koje možete dobiti ili zauvijek izgubiti account!

Takoer, dobro je znati:

 • Airbnb ne daje garanciju popravka oštećene imovine apartmanima u Hrvatskoj
 • Airbnb nudi ali ne zahtjeva potvrđivanje identiteta gosta i vlasnika
 • Svi sporovi sa Airbnbom se rješavaju preko Američke udruge za posredovanja (American Arbitration Association)
 • Airbnb iznajmljivaču nudi više opcija kod definiranja otkaza rezervacije gosta
 • Airbnb nudi besplatno fotografiranje Vašeg smještaja od strane profesionalnog fotografa (ukoliko je takav na raspolaganju u mjestu u kojem se nalazi Vaš apartman)
 •  

Ako Vam trebaju savjeti, evo ih: 

 1. Airbnb: potpuni vodič za unajmljivanje stanova na plaži ili kuće na drvetu putem Interneta
 2. Airbnb: iznajmite sobu viška ili apartman na moru geekovima u nekoliko internetskih koraka
 3. Standbys – Airbnb last minute ponude

Iz iskustva iznajmljivača iz Splita i Dalmacije evo par savjeta oko transfera love putem PayPala:

 1. Ako iznajmljivač koristi PayPal pri transferu novca kojeg je zaradio na Airbnb-u, sustav će mu javiti kako može dobiti samo $500 na dan s tim da će mu se sa računa skinuti $5.
 2. Ako iznajmljivač ne povlači uplatu odmah već je ostavi na PayPal-u oni ce Vam je isplatiti prvog dana sljedećeg mjeseca i tada ne uzimaju proviziju već uplaćuju puni iznos. Dakle, pričekajte svaki početak mjeseca i dobit ćete sve uplate koje su bile u proteklom mjesecu. Ako imate vise od $500 tada će ići dvije isplate, obe 1. (ili 2. ) u mjesecu bez provizije.
Čim gost pronađe i rezervira svoj smještaj, sljedeći korak mu je uplata novca koji se traži za mjesto i termin koji je odabrao, ali iznajmljivač neće taj novac dobiti odmah, već će morati čekati 24 sata nakon ulaska gosta u prostor, s principom da Airbnb zadržava uplaćenu svotu do toga vremena.

Dakako uvijek će biti loših iskustava kod pojedinaca koji “nalete” na nepristojnog gosta ili neugodnog domaćina. Iznajmljivanje je na kraju krajeva posao koji zahtjeva rad s ljudima a svi znamo koliko je to ponekad izazovan posao.

Zoran commented 13.08.2016. od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
super odgovor, samo tako nastavi
Zoran pitano 13.08.2016. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova) Booking.com - Kakva su Vaša iskustva?
Jure pitano 14.08.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Jure Početnik (36 bodova)
uređeno 18.08.2016. od korisnika Jure
Na koji način mogu istaknuti svoj apartman, i kako doći do prve rezervacije na stranicama kao što je airbnb?

Slična pitanja

1 odgovor 288 pogleda
Zoran pitano 13.08.2016. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
1 odgovor 477 pogleda
0 odgovora 574 pogleda
3 odgovora 1,767 pogleda
1 odgovor 634 pogleda
2 odgovora 159 pogleda
Marinko Zadro pitano 16.03.2015. u kategoriji Web Primjena od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
5 odgovora 236 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...