577 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Jezik i govor od Zoran Jurić (7.3k bodova)

Znate li što baš ono točno znači poznata "u redu" kratica na engleskom jeziku O.K.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Matija K od Matija K (842 bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Vjerojatno svi znamo da OK označava odobravanje ili prihvaćanje nečega, a ponekad može označavati i ravnodušnost. Kažu da je OK najčešće korištena ili pisana riječ (ili kratica) na svijetu. Međutim, pravo značenje i podrijetlo riječi nije u potpunosti poznato. Postoji nekoliko mogućih podrijetla - jedna od mogućnosti je da je prvi puta korištena u Bostonskim novinama iz 1839. Navodno je urednik tih novina koristio OK da bi na učinkovitiji način rekao "oll korrect" ili "all correct", što bi u našem prijevodu značilo "sve točno". Trend među novinarima tih godina bio je da se namjerno poigravaju sa riječima i skraćuju ih radi zabave.

1840. godine, kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Martin Van Buren, imao je klub svojih pristaša koji su nazvali po nadimku Van Burena - "Old Kinderhook". Klub je time postao "OK klub". Politički protivnici Van Burena iskoristili su kraticu OK za svoje slogane, kao što su "out of kash", "out of karacter", "orful katastrophe", i "orfully konfused". Sve to dodatno je "promoviralo" kraticu OK. Nakon tih američkih izbora, kratica je postala standardni način za telegrafske operatere da obznane uspješno primanje prijenosa.

Druga od mogućih podrijetla kratice OK je iz domaćeg američkog Choctaw jezika. Jedna od riječi iz tog jezika bila je "okeh", što je značilo "it is right", ili u našem prijevodu, "to je točno": Moguće je i da je pravo podrijetlo riječi iz škotskog izraza "och aye", grčkog izraza "ola kala" ili francuskog "aux cayes".

U svakom slučaju, više od 150 godina kasnije, OK se i dalje široko koristi.

Izvor: https://www.news.com.au/technology/science/evolution/what-the-hell-does-ok-stand-for/news-story/e65a0bad16107c887f97356e680329fc

 

+9 glasa
Iva Murat od Iva Murat (27.1k bodova)

Postoji nekoliko teorija o značenju skraćenice O.K., a ovo su neke od njih: 

Skraćenica je posljedica pisanja engleskog izraza all correct onako kako se izgovara - ol korekt. Druga teorija odnosi se na Američki građanski rat. Kada trupe ne bi imale gubitaka, koristile su se izrazom 0 killed (nula ubijenih), koji su kasnije skratili na O.K. Smatra se da bi O.K. mogla biti skraćenica za By the Order of the King (prema naređenju kralja). O.K. također može biti skraćenica latinskog izraza omnis korrecta (sve je ispravno), a spominje se i kao skraćenica grčkog izraza ola kala koji znači sve je dobro. Postoji i tumačenje da je O.K. bila skraćenica za Old Kinderhook, što je bio nadimak američkog predsjednika Martina Van Burena.

Slična pitanja

1 odgovor
Robert Mali 04.08.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Robert Mali (4.8k bodova)
3 odgovora
Marin Duganđija 11.06. pitanje u rubrici Jezik i govor od Marin Duganđija (4.2k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Marija Miha 31.10. pitanje u rubrici Jezik i govor od Marija Miha (7.9k bodova)
1 odgovor
Marko Radić 19.08.2021. pitanje u rubrici Jezik i govor od Marko Radić (7.2k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...