391 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar

Zašto mnogi tvrde da se novorođenčad ne smije dirati i ljubiti prvih nekoliko dana poslije poroda? Može li se tako ugroziti život djeteta? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Osim što mamu i novorođenče nije poželjno posjećivati neposredno nakon dolaska iz rodilišta zbog toga što je mama još u bolovima od poroda, nije uskladila dojenje s bebom, a beba ili puno plače ili puno spava, imunitet novorođenčeta izrazito je slab

Novorođene bebe sklone su zarazama upravo zbog slabog imuniteta koji nisu razvile u kratkom periodu od izlaska iz rodilišta do posjete prvih gostiju. Prehlađeni gosti prvo trebaju razmisliti o dobrobiti bebe. Također, obasipanje bebe poljupcima može narušiti bebin ionako slab imunitet. Ne odobrava se ljubljenje bebe u usta jer se tako može prenijeti velik broj bakterija i virusa koje uzrokuju infekcije. Isto se može dogoditi i ako gosti, roditelji ili bilo tko drugi bebinu dudu stavlja u svoja pa u djetetova usta. Moguć je prijenos humanog herpes virusa na dijete, što kod novorođenčeta može uzrokovati infekciju koja ugrožava djetetovo zdravlje. Što je imunitet slabiji, infekcije su opasnije, odnosno borba protiv virusa je slabija. 

Novorođenče se ne smije ni dodirivati neopranim rukama zato što se na taj način prenose brojne bakterije izvana. Prije čuvanja, maženja, dodirivanja i ljubljena novorođene bebe na umu uvijek treba imati bebin slabi imunološki sustav. 

+7 glasa
Elena Dundović od Elena Dundović
Nije poželjno, zbog toga što dijete nema dovoljno razvijen imunitet, a svi znamo da možemo imati neki virus u sebi bez da imamo simptome te možemo vrlo lako zaraziti novorođenče nenamjerno.

Nadalje majka je u dosta velikim bolovima nakon poroda ne bitno da li je carski ili vaginalni te se treba čim više odmarati.

Svakako od bliže obitelji (djed, baka) ne očekujemo da se toga pridržavaju da ne dolaze jer oni svakako mogu biti od velike pomoći oko malog djeteta, samo im treba napomenuti da operu ruke i ako su u mogućnosti presvuku odjeću u kojoj su bili vani ukoliko uzimaju dijete u ruke jer je ipak tako manja vjerojatnost da se dijete razboli.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...