Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar

Zašto mnogi tvrde da se novorođenčad ne smije dirati i ljubiti prvih nekoliko dana poslije poroda? Može li se tako ugroziti život djeteta? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Osim što mamu i novorođenče nije poželjno posjećivati neposredno nakon dolaska iz rodilišta zbog toga što je mama još u bolovima od poroda, nije uskladila dojenje s bebom, a beba ili puno plače ili puno spava, imunitet novorođenčeta izrazito je slab

Novorođene bebe sklone su zarazama upravo zbog slabog imuniteta koji nisu razvile u kratkom periodu od izlaska iz rodilišta do posjete prvih gostiju. Prehlađeni gosti prvo trebaju razmisliti o dobrobiti bebe. Također, obasipanje bebe poljupcima može narušiti bebin ionako slab imunitet. Ne odobrava se ljubljenje bebe u usta jer se tako može prenijeti velik broj bakterija i virusa koje uzrokuju infekcije. Isto se može dogoditi i ako gosti, roditelji ili bilo tko drugi bebinu dudu stavlja u svoja pa u djetetova usta. Moguć je prijenos humanog herpes virusa na dijete, što kod novorođenčeta može uzrokovati infekciju koja ugrožava djetetovo zdravlje. Što je imunitet slabiji, infekcije su opasnije, odnosno borba protiv virusa je slabija. 

Novorođenče se ne smije ni dodirivati neopranim rukama zato što se na taj način prenose brojne bakterije izvana. Prije čuvanja, maženja, dodirivanja i ljubljena novorođene bebe na umu uvijek treba imati bebin slabi imunološki sustav. 

+8 glasa
Elena Dundović od Elena Dundović
Nije poželjno, zbog toga što dijete nema dovoljno razvijen imunitet, a svi znamo da možemo imati neki virus u sebi bez da imamo simptome te možemo vrlo lako zaraziti novorođenče nenamjerno.

Nadalje majka je u dosta velikim bolovima nakon poroda ne bitno da li je carski ili vaginalni te se treba čim više odmarati.

Svakako od bliže obitelji (djed, baka) ne očekujemo da se toga pridržavaju da ne dolaze jer oni svakako mogu biti od velike pomoći oko malog djeteta, samo im treba napomenuti da operu ruke i ako su u mogućnosti presvuku odjeću u kojoj su bili vani ukoliko uzimaju dijete u ruke jer je ipak tako manja vjerojatnost da se dijete razboli.

Slična pitanja

3 odgovora 288 👀
1 odgovor 208 👀
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
1 odgovor 300 👀
2 odgovora 250 👀
2 odgovora 183 👀
3 odgovora 379 👀
2 odgovora 577 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...