Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar

Kako bih sve mogla upotrijebiti maslačak - ukjučujući cvijet i korijen biljke?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+10 glasa
Iva Horvat od Iva Horvat
uređen od Iva Horvat

Maslačak ima nekoliko upotreba. Može se koristiti kao ljekovita biljka, ali isto tako i kao hrana (povrće). Zanimljivo je što su svi dijelovi maslačka na neki način korisni, dakle može se koristiti i korijen, stabiljka, listovi, ali i cvjetovi. 

Listovi maslačka najčešće se upotrebljavaju za salate, a na umu treba imati da se beru listovi koji rastu u sjeni zbog toga što su biljke koje rastu na suncu često pregorke za konzumiranje. Isto tako, kao što se mladi listovi koriste za salate, stariji listovi maslačka mogu se kuhati. Listovi se obično ubiru prije nego što biljka krene cvasti, u razdoblju od ožujka do svibnja, a mogu se koristiti i u pripremi čaja koji ima svojstva diuretika. Također, listovi maslačka bogati su vitaminom C, željezom, bjelančevinama, mastima te ugljikohidratima. 

Korijen maslačka se ubire u rano proljeće ili u jesen, a može se kuhati, koristiti kao čaj, peći, koristiti kao zamjena za kavu te čak jesti kao sirovo povrće. Korijen je najljekovitiji dio maslačka koji je bogat kalijem. 

Stabiljka maslačka se preporuča žvakati kod šećernih bolesti. 

Cvjetovi maslačka mogu se kiseliti u octu te tako koristiti kao začin, a cvjetne glavice mogu se koristiti kao sirup za sok (priprema s vodom, šećerom i limunom). 

URL: https://www.plantea.com.hr/maslacak/#Upotreba

Na što treba obratiti pozornost:

Konzumiranje maslačka može u nekim slučajevima dovesti do:

  • pojave žučnih kamenaca
  • upala žučnog mjehura
  • karcinom žučnog mjehura
  • karcinom gušterače
  • ne preporuča se kod upale želučane sluznice
  • ne preporuča se kod aktivnog čira na crijevu 

Dakle, sve osobe koje su osjetljive na ovu biljku, nebi ju trebale konzumirati. 

URLhttps://www.aromaterapija.biz/fitoterapija-ljekovito-bilje/ljekovito-bilje/54-maslacak-korijen-list-primjena.html​

 

 

 

+9 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak

Maslačci nude mnoštvo zdravstvenih blagodati, pa čak omogućuju potencijalno liječenje nekoliko vrsta karcinoma. Mogu se koristiti kao ljekovito bilje u razne svrhe, ali i kao hrana. Cvjetovi maslačka su posebno dragocjeni zbog svojih analgetičkih svojstava (ublažavanje boli), što ih čini izvrsnim dodatkom proizvodima namjenjenima bolnim mišićima ili drugim vanjskim bolovima. Također, tradicionalno se koriste u pripravcima za liječenje ispucale kože.

Pripravci od maslačka:

  • ulje cvijeta maslačka- ulje infuzirano u cvijetu maslačka koristi se za smirivanje i zacjeljivanje ispucale kože, kao i za bolne mišiće. Izada: napunite staklenu posudu do pola s cvjetovima maslačka i zalijte je s otprilike duplo više ulja (suncokret, maslina, badem, konoplja i sl.). Staklenku zatvorite i spremite na tamno mjesto na oko 4  do 6 tjedana, povremeno je protesite. Kada vrijeme infuzije prođe, iscijedite i spremno je za upotrebu. 
  • čaj od maslačka- spakirate svježe cvijeće i lišće maslačka u staklenku i po potrebi, kada želite čaj, polijevate kipućom vodom. Nakon što se ohladi, procijedite i spremno je za piće. Čaj od maslačka je proljetni biljni tonik koji pomaže u pročišćavanju i detoksikaciji krvi. Preporuča se jedna do tri šaice dnevno. 
  • listovi maslačka- za pripremu salate

 

Izvor: https://thenerdyfarmwife.com/12-things-to-make-with-dandelion-flowers/

+9 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović

Maslačak ima nebrojena korisna svojstva, među njima je i smanjenje rizika od bolesti, poremećaja i poteškoća s tijelom.

Postoji pravilo kada se koji dio maslačka može brati:

  • cvjetovi. u travnju i svibnju kada im je vrijeme punog cvata
  • listovi: prije cvatnje u ožujku i travnju (koriste se svježi ili suhi za čaj)
  • korijen: u rano proljeće, kasno ljeto ili u listopadu za sušenje (koristi se za sok ili salatu)-- prije cvjetanja korijen je slatkog, a nakon cvjetanja gorkog okusa
Odličan proizvod koji se može napraviti od maslačka je med. Smanjuje poteškoće s dijabetesom, održava funkciju jetre, poboljšava slučajeve anemije, a može poslužiti i kao zamjena za kupovni šećer.
 
Za pripremu je potrebno:
  • 300 žutih cvjetova maslačka
  • pola limuna
  • 1 kg nerafiniranog šećera
  • 2 velike žlice vanilin šećera
  • 1 L vode
Cvjetovi maslačka stave se u hladnu vodu. Voda se zatim lagano zagrije i ostavi da se hladi preko noći. Smjesa se idući dan procijedi te pomiješa sa šećerom, limunom i vanilin šećerom. Nakon mješanja, smjesu je potrebno kuhati 2-3 sata na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Najbolja će se gustoća postići konstantnim mješanjem. Med treba odstajati preko noći, a staklenke u koje se prebaci treba dobro zatvoriti. Rok gtrajanja mu je otprilike godina dana.
+9 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Maslačak je poznat još i pod nazivom ''saveznik našeg zdravlja'' jer oduvijek ima vrlo važnu ulogu u narodnoj medicini. On raste na svim prostorima, a osim u medicini zanimljiv je i djeci prilikom igranja u vrstu, na polju... Što se tiče medicine i korištenja maslačka u medicinske svrhe, koriste se i korijen i list.

List maslačka sadrži jako veliki udio kalija u sebi, a upravo kalij je bitan kod osoba koje imaju problema s niskim tlakom. Također sadrži i jako puno drugih korisnih i zdravih sastojaka. Njega je kao dobar lijek potvrdio i Europski znanstveni komitet za fitoterapiju. Dakle on je osobito dobar za osobe koje imaju problema s mokrenjem. Osobe koje imaju problema s prečestim mokrenjem bi trebale koristiti maslačkove proizvode. Isto to se dokazalo i kod osoba s visokim krvnim tlakom ili osobe koje su nadute. 

 Korijen maslačka derivate kavene kiseline i isto tako kalij. On u sebi ima jako visoke doze inzulina koji je važan u normalnoj i zdravoj probavi. No bitno je brati ga u jesen jer tada sadrži najviše inzulina. On je najbolji kod želučanih tegoba jer njegove tvari pomažu u rješavanju problema sa žuči. Također je odličan i za osobe koje imaju problema s gubitkom apetita ili osoba koje imaju probavne tegobe. Dobar je također za kožne bolesti, alergije, pretilost ili celulit. Korijen maslačka koriste i medicinari kod čišćenja jetre i žuči.

Maslačak pomaže u normalnoj funkciji jetre i bubrega i iznimno dobro djeluje na mišiće i zglobove (bolesti), te na giht. Bitno je napomenuti da se nikako ne preporuča osobama koje imaju žučne kamence jer na njih može imati loše djelovanje. 

I od korijena i od lista se pravi čaj, te se maslačak pije na taj način. 

Čaj od lista se priprema tako da se 6 grama suhog lista prelije s 250 ml vruće vode i ostavi tako 10 minuta. Nakon što odstoji, čaj se procijedi i pije se između obroka 3 puta dnevno. 

Čaj od korijena se priprema tako da se 5 grama korijena stavi u toplu (ne vruću) vodu i kuha 10 minuta. Nakon toga se procijedi i pije 3 puta dnevno pola sata prije konzumiranja hrane. 

0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Maslačak se koristi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma takođe je dobar u vidu salate za anemične osobe dobar je za rast kose i noktiju ali pre svega i regulira ciklus kod žena

Izuzetan je prijatelj zenama za vrijeme menopauze jer smiruje hormone i na drugi način djeluje smirujuće.

Maslačak se moze koristiti u vidu caja gdje se koriste svi dijelovi biljke a izuzetno korijen a za salatu se koriste listovi. Ali u kombinaciji sa octom izaziva žgaravicu, čir na želucu i brojne druge upale i probleme

Slična pitanja

7 odgovora 932 👀
Ivana Basar 11.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
3 odgovora 607 👀
3 odgovora 490 👀
3 odgovora 483 👀
Ana Pilato 06.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato
6 odgovora 2.0k 👀
Ivana Basar 07.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora 236 👀
Ivana Basar 05.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
2 odgovora 4.1k 👀
Michelle Koprivnjak 20.11.2020. pitanje u rubrici Razno od Michelle Koprivnjak
2 odgovora 405 👀
Borna Matić 26.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Borna Matić
4 odgovora 902 👀
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Ivana Basar
2 odgovora 4.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...