2.9k pregleda
Marin Barić u rubrici Stanovanje od Marin Barić [Superaktivan] (4.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Čemu služi pričuva kod nekretnina (u zgradama) i tko je obavezan plaćati pričuvu?

Neki kažu da plaćaju vlasnici, a neki da plaćaju podstanari. OK, ako vlasnik stana živi u svom stanu, no tko plaća ako vlasnik ima podstanare?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to suterenski stan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.2k bodova)

Pričuva se u zakonu definira kao temeljni prihod stambene zgrade koji služi za njeno održavanje i uređenje. Upravitelj kojeg odrede suvlasnici (odnosno vlasnici stanova) upravlja pričuvom, dok su suvlasnici dužni uplaćivati dogovoreni iznos na zajednički račun.
Iako je plaćanje pričuve obavezno i uređeno zakonom, jako puno suvlasnika ne želi plaćati dogovoreni iznos te izbjegavaju svoje dužnosti.

Što se tiče podstanara, taj dio nije zakonom uređen. Vlasnik stana zakonom je dužan osigurati novac, no nigdje u zakonu ne piše iz čijeg džepa on ide. Na kraju se najčešće dogodi da najmodavac iznos pričuve nadoda na cijenu najma. Problem može nastati ako iznos pričuve poraste kada dođe do radova na zgradi. Zato je bitno imati pošten i otvorem odnos najmodavac-podstanar. 

+7 glasa
PedjaNekretnine od PedjaNekretnine [Proaktivan] (785 bodova)
uređen od PedjaNekretnine
PRIČUVA je zajednički novčani fond (novac se konkretno nalazi na žiro računu banke) na koji se uplaćuju novčana sredstva koja se poslije koriste za redovno (tekuće) održavanje stambene zgrade. Pričuvu su po zakonu dužni plaćati svi suvlasnici koji imaju nekretninu u istoj stambenoj zgradi. Održavanje zgrade proizlazi iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima članak 90. Zajednička pričuva. Iz tog zakona jasno je da pričuvu plaća vlasnik nekretnine.

Najčešći problem koji se javlja kod najma stana je onaj gdje Najmodavac i Najmoprimac se ne mogu usuglasiti oko plaćanja tog vrlo važnog dijela režija. Moje mišljenje je da ako se iz pričuve plaća tekuće održavanje zgrade, čišćenje stubišta, struja stubišta, održavanje i struja lifta koje za vrijeme najma koristi Najmoprimac, tada pričuvu u cijelosti ili u njenom od

Slična pitanja

2 odgovora 890 pregleda
1 odgovor 1.8k pregleda
1 odgovor 9.5k pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.1k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...