Marin Barić u rubrici Stanovanje od
promjena rubrike od Znatko

Nakon kupovine nekretnine, nekad nakon potpisivanja tabularne izjave se odlazilo na poreznu prijaviti kupo-prodaju nekretnine, a danas javni bilježnik po sili zakona mora sam po ovjeravanju ugovora o kupo-prodaji nekretnine odmah obavijestiti o tome poreznu upravu koja na temelju svoje čudno ažurirane baze procjenjuje vrijednost nekretnine. Procijenjena vrijednost nekretnine iz te baze nema veze s iznosom koji kupac plaća prodavatelju. I uglavnom je procijenjena vrijednost iz baze veća nego realna cijena iz ugovora što znači da će i porez na promet nekretnina koji oni razrezuju unutar tjedan dana biti veći. Što napraviti u tom trenutku kada Vam porezna odbije prihvatiti tržišnu vrijednost nekretnine koju ste naveli u ugovoru o kupo-prodaji nekretnine? 

Ima li netko stručan da zna odgovor?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja je razlika između gruntovnice i katastra?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Peđa Kovačević od
uređen od Peđa Kovačević
Kad je iznos kupoprodajne cijene iz kupoprodajnog ugovora između kupca i prodavatelja manji od cijene koja se može postići na tržištu (ili bar tako Porezna uprava misli) onda Porezna uprava procjenom utvrđuje vrijednost nekretnine. Procjenu vrši zaposlenik/službenik Porezne uprave na osnovi usporednih podatak o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približnog istog područja i isto vrijeme ili bar približni vrijeme. Treba imati na umu da Porezna uprava ima sustavno organiziran uvid u sve nekretninske transakcije koje se obavljaju u Republici Hrvatskoj.
Karlo Greguranić od
uređen od Karlo Greguranić
No kod tih procijena (pogotovo kod plačanja poreza na nekretninu) imao sam se prilike uvjeriti da osoba ili sustav gleda neku sličnu bližu nekretninu  radi procjene no to nije uvjek dobar i točan podatak. npr za stan pretežno (90%) stambene zgrade iz 1967 kao sličnu nekretninu uzeli su jednu bližu manju zgradu novije gradnje iz 1980/90 koja ima dolje poslovne prostore,  a gore nekoliko stanova. Naravno na odluku se može žaliti  ukoliko je dobro uporište.‌

Slična pitanja

2 odgovora 2.5k 👀
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
2 odgovora 4.0k 👀
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
2 odgovora 472 👀
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
3 odgovora 938 👀
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
1 odgovor 677 👀
2 odgovora 5.5k 👀
5 odgovora 1.5k 👀
1 odgovor 706 👀
1 odgovor 487 👀
1 odgovor 695 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...