Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Koji su prepoznatljivi znakovi celijakije kod malog djeteta? Kako prepoznati da dijete reagira loše na proizvode s glutenom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić
Celijakija mi je dijagnosticirana 5-6 mjeseci nakon mog rođenja 1999 godine. Kad sam se rodio, imao sam normalnu prehranu kao svaka djeca, te nakon određenog vremena poceli su mi davati i kasice koje su sadrzavale psenicnu krupicu i gluten opcenito. Nakon svjega mjesec dana, poceli su proljevi i povracanje, a otac i majka su mi pricali da sam doslovno izgledao kao dijete iz afrike: kost i koza, velika glava i napuhani trbuscic. Rekli su mi da smo trebali ici u Zagreb na preglede sto smo i ucinili jedva. Kazem jedva, jer kad smo isli letom iz Dubrovnika nismo bili u stanju sletiti u Zagreb zbog vremena, te smo preusmjereni u Pulu. Otac mi kaze da sam izgledao doslovno "mrtvo", bez ikakvih znakova zivota no sva sreca da su mi u Zagrebu otkrili na vrijeme o cemu se radi, te mi je zivot bio spasen.
2012 ili 2013 godine mi je dijagnosticiran sindrom iritantnog kolona (intolerancija na laktozu) upravo zbog toga jer sam kriomice jeo hranu s glutenom te mi je to opet dodatno "naskodilo" crijevima, no doktori su mi rekli da je moguce da se ona "regeneriraju" kroz iducih 10 godina, sto i jesu, pomalo uvodim laktozu u prehranu i ne smeta mi.
Mnogi ljudi kad cuju da ne smijem gluten reagiraju kao npr. "Pa jeli ti smijes ista jesti? Kako ti je kad ne smijes neke stvari?" odma im odgovorim da sam naucen na bezglutensku prehranu ili dijetu od malih nogu, te da je teze upravo onima koji za vrijeme svog zivota otkriju da imaju celikaju ili intoleranciju na gluten, jer biti ce im tesko na to se naviknuti. Ima dosta bezglutenskih recepata doslovno za svaku stvar(npr palacinke, pizze, kolaci, torte itd itd.) te tako nisam "izoliran" u smislu hrane od drugih. Pa trenutno imam 21 godinu, visok sam skoro 2 metra i imam vise od 100 kg, to mnogo govori kako sam zdrav i koliko i sta mogu jesti.

Uglavnom, celijakija je na pocetku vrlo zeznuta bolest jer ona je ta koja "unistava" cijevne resice koje sluze sa prijenos hrane u probavni trak. Simptomi su kao sto sam rekao: proljevi, povracanja također i napuhanost trbuha i smanjenje rasta na pocetku. Simptomi se mogu kod nekoga pojaviti ranije (u nekoliko minuta ili sati) ili kasnije kao u mojem slucaju (nakon tjedna ili mjeseca). Zasto sam se izrazio da je na pocetku zeznuta? Jer upravo kad startate bezglutensku prehranu i kad se totalno naviknete, vi ste tehnicki pobijedili tu bolest u smislu da vam nije vise tesko.
+8 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko

Celijakija se može razviti bilo kada nakon uvođenja pšenice ili drugih namirnica kooje sadrže gluten, obično nakon 6-9 mjeseci starosti. Nepoznato je zašto se neka djeca razbole rano u životu, a druga tek nakon godina izloženosti. Vrlo je važno testirati dijete nakon prvih znakova, ili ako u obitelji postoji još netko tko ima celijakiju. 

Postoje velike razlike u ozbiljnosti simptoma- mnoga djeca će osjetiti simptome u roku od nekoliko minuta do nekoliko  sati nakon konzumiranja glutena. Simptomi mogu trajati nekoliko sati, a kod nekih i nekoliko dana ili do dva tjedna. Mnoga djeca imaju blage simptome koje je lako zanemariti, poput plinova, bolova u trbuhu i zatvora. Druga djeca mogu imati ozbiljnije simptome koji mogu rezultirati ranom dijagnozom, uključujući neuspjeh u napredovanju, gubitak težine i povraćanje. 

Celijakija na djecu različito utječe, ovisno o njihovoj dobi.

Dojenčad i djeca ranije životne dobi imaju očiglednije simptome koji se obično manifestiraju u gastrointestinalnom traktu, a to su: povraćanje, razdražljivost, nadimanje, slab rast, natezanje trbuha, proljev, pothranjenost. 

Djeca školske dobi imaju simptome poput: bolova u trbuhu, proljeva, zaatvora, problema s debljanjem ili gubitkom kilograma.

Starija djeca i tinejdžeri mogu imati zastoj u rastu, gubitak težine, kronični umor, bol u kostima i zglobovima, zakašnjeli pubertet, glavobolje i migrene, svrbež na koži, afte i sl.

 

Izvor: https://celiac.org/about-celiac-disease/celiac-disease-in-children/

+7 glasa
Iva Ivanko od Iva Ivanko
Celijakija je bolest crijevnih resica koje su osjetljive na gluten koji se nalazi u žitaricama. Zbog ove osjetljivosti na njima nastaje reakcija te crijeva ne mogu upijati hranjive tvari te dolazi do bolesti i slabosti oboljele osobe.

Tipičan oblik celijakije (samo 50% bolesnika) javlja se do druge godine, a simptomi su kroničan proljev, povraćanje, gubitak težine, slabost i mlitavost, bol u trbuhu.

Netipičan se oblik može javiti čak i u odrasloj dobi. Tu je najčešća bol u trbuhu, dijete zaostaje u rastu, pubertet se kasno javlja. Pojavljuje se slabokrvnost, a zbog nemogućnosti apsorpcije minerala dolazi do slabosti kostiju, ali i opće slabosti. Česte su i ranice i crvenilo u ustima. Može se javiti i kožna celijakija koju obilježavaju crvenilo i mjehurići koji svrbe na koži.

Slična pitanja

1 odgovor 183 👀
2 odgovora 214 👀
2 odgovora 3.0k 👀
4 odgovora 383 👀
1 odgovor 184 👀
2 odgovora 240 👀
2 odgovora 150 👀
6 odgovora 853 👀
2 odgovora 396 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...