3.2k pregleda
Ivana Basar u rubrici Društvo od Ivana Basar

Što znači izraz mizoginija? Možete li navesti primjer mizoginije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Mizoginija je netrpeljivost i odbojnost muškaraca prema ženama, a uglavnom zasnovana na stereotipima ili predrasudama. Postoji uska povezanost mizoginije i obrazaca koje društvo nameće za uloge žena i muškaraca.

U mizoginiji je slika žene duboko je iskrivljena, kao i njezino mjesto u društvu, a karakteristična je za patrijarhalna društva u kojima dominiraju muškarci, a njihova se dominacija smatra normalnom i poželjnom.

Svodi se na negiranje žene i njezinih vrijednosti, a cilj joj je hijerarhija i eksploatacija žena.

U mizoginiji ne postoji individualnost pojedine žene, već joj se oduzima ličnost i pripisuje jedna karakteristika- "žena", a usmjerena je na cijelu žensku populaciju i na postojanje ženskog bića.

Društva u kojima i danas postoje rodni stereotipi i predrasude o ženama, plodna su za rast mizoginije.

Bitna razlika između seksizma i mizoginije jest da svaka mizoginija sadrži i seksizam, a svaki seksizam ne mora nužno sadržavati mizoginiju. Dakle, to nisu istoznačnice. Seksizam je stereotip ili predrasuda koja se bazira na spolu, a usko je vezana uz spolnu diskriminaciju.

Primjer mizoginije je nedavno bio aktualan, a to je odlučivanje o ženinom tijelu i ženinoj maternici.
+11 glasa
Ivan Pametnjaković od Ivan Pametnjaković
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Mizoginija je mržnja, odbojnost, seksizam i predrasude prema ženama. Potiče od grčkih riječi miséō (mrziti) i gynḗ (žena). Mizoginija je nažalost još uvijek sveprisutna u svijetu i često se manifestira kao spolna diskriminacija, nasilje nad ženama, zatim s jedne strane seksualna objektifikacija, a s druge osuđivanje zbog seksualne aktivnosti, itd.

Primjera mizoginije ima puno, pogotovo u nekim zemljama Bliskog istoka, gdje žene ne smiju ni izaći same iz kuće bez da prekriju lice i bez pratnje neke muške osobe iz obitelji. U takvim zemljama su česti dogovoreni brakovi i to brakovi između starijeg muškarca i ženskog djeteta. Žene u Saudijskog Arabiji su tek 2015. prvi put dobile pravo na glasanje i kandidiranje za neku političku funkciju.

+9 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Mizoginija, riječ grčkog podrijetla, označava mržnju ili odbojnost prema ženama. Mizogin se naziva osoba koja osjeća mržnju ili odbojnost prema ženama. Iako su većina muškarci, postoji i značajan broj žena koje dijele takvo razmišljanje. Mizoginija se očituje u mnogo različitih način u svim sferama života te uključuje: spolnu diskriminaciju, ponižavanje žena, nasilje prema ženama, seksualna objektifikacija.

Primjer mizoginije, odnosno, spolne diskriminacije može biti uvjerenje da neke žene ne mogu obavljati određene poslove jer nemaju dovoljno snage, preciznosti bez obzira što su kvalificirane za taj posao.
+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Mizoginija je riječ grčkog porijekla i označava bolesnu mržnju muškarca prema ženama. Mržnja i omalovažavanje muškog spola prema ženskom spolu nije znanstveno utemeljena, već se temelji na osnovi predrasuda. Ona se očituje na mnogo načina od kojih su neki: ponižavanje žena, spolna diskriminacija, nsilje, vicevi, pornografija, podučavanje žena da osjećaju prijezir prema svojem tijelu. Zastupljena je puno više nego što se čini, a njezine su posljedice jako velike. Taj je problem za društvo izrazito velik i treba uložiti veliki trud kako bi se on riješio.

Slična pitanja

3 odgovora
Zoran Jurić 16.08.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Zoran Jurić
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Marko Radić 02.03.2016. pitanje u rubrici Zabava od Marko Radić
3 odgovora
Zoran Jurić 02.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Zoran Jurić
2 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...