648 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
uređen od Znatko

Što su to kod kredita i poticaja - potpore male vrijednosti (de minimis potpora)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Potpora male vrijednosti je novčana potpora koja u povoljniji položaj stavlja određenog poduzetnika ili proizvodnju određene robe ili usluge, a koja zbog svog iznosa ne narušava tržišno natjecanje niti utječe na trgovinu između članica Europske unije. Dodjeljuju se u skladu s uredbom Europske unije. Potpore male vrijednosti mogu davati središnje tijelo državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, kao i pravne osobe. Potpore male vrijednosti mogu primati fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost i sudjeluju u prometu roba ili usluga. Ministarstvo financija pruža stručnu pomoć davateljima i korisnicima potpora radi ispravnog razumijevanja propisa i pravila te radi pripreme prijedloga programa državnih potpora i potpora malih vrijednosti. Zakon o državnim potporama možete proučiti ovdje: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_04_47_873.html

+8 glasa
Tajana Barančić od Tajana Barančić
  1. Što je de minimis potpora?

Vrlo često poduzetnici kroz različite natječaje, subvencionirane kredite i slično, primaju potpore male vrijednosti, odnosno „de minis potpore“. Pojedini poduzetnik u razdoblju od 3 fiskalne godine ne smije dobiti potpore male vrijednosti koje premašuju iznos od 200.000 eura, (odnosno 100.000 eura za prijevoznike).

Poduzetnici često ne znaju da li su dobili potporu male vrijednosti, odnosno „de minimis“ potporu ili ne. U pravilu, svako tijelo koje vam dodijeli takvu potporu, mora u ugovoru o potpori te u samom programu potpora po kojem je potpora dodijeljena, jasno naznačiti da je riječ o potpori male vrijednosti.

Posljednjih godina bilo je puno natječaja iz EU fondova unutar kojih su dodjeljivane potpore male vrijednosti poput: Internacionalizacija poslovanja, web vaučeri, IKT faza 1 i 2. Također, HamagBicro jamstva često sadržavaju i potporu male vrijednosti, potpore koje daju lokalne samouprave u pravilu će najčešće isto biti de minimis potpore. Ukoliko ste primili maksimalni iznos de minimis potpore, to ne znači da ne možete primiti druge potpore. Naravno, potrebno je voditi računa o kumulaciji, zbrajanju potpora i ne raditi dvostruko financiranje (više potpora za isti trošak ili aktivnost, preko dozvoljenih maksimalnih intenziteta potpora).

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...