327 pregleda
Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana Basar
Kako očuvati blizak odnos s djetetom kada počne ulaziti u pubertet? Ponekad roditelji osjete veliki šok kada im nekoć privrženo dijete počne ružno odgovarati, manje se povjeravati u njih i provoditi manje vrijeme s njima. Može li se to ikako spriječiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Najbolji način za održavanje odnosa s djetetom tijekom puberteta je razgovor i prihvaćanje. Razgovorom se rješava jako puno problema te bi roditelji djeci trebali biti glavni oslonac.

Danas tinejžderi misle da ih nitko ne shvaća, a pogotovo roditelji. Nekada je to i istina. Djeca mogu prolaziti mnogo različitih faza, imati različit stil oblačenja i glazbe te krug prijatelja. U toj dobi pronalazimo sebe i otkrivamo naše interese. Treba nam podrška roditelja jer će nam lakše biti otvoriti im se. Ne govorimo sada o situacijama gdje je umiješano loše društvo i određena sredstva jer to je sasvim druga priča.

Ako je u pitanju kvalitetan odgoj i ako roditelji djeci ne rade ekstravagantna ograničenja i zabrane, sasvim je u redu vjerovati svom djetetu. Opet, ne govorim o puštanja djeteta da radi što i kada hoće. Uz silne zabrane, dijete će početi lagati roditeljima te im neće lako moći reci istinu. 

S djecom također treba stvoriti i prijateljski odnos gdje oni mogu vidjeti da im nećete napraviti ništa loše ako vam se povjere, gdje ih nećete kazniti zbog određenog mišljenja i stavova. Općenito kod djece treba izbjegavati nasilje i agresiju, nego ih usmjeriti na ispravan put davajući im savjete te određene zadatke. Ali, smatram da je sve u odgoju koji se stvara zapravo od rođenja. Odgoj djeteta nikada ne prestaje isto tako što savjeti roditelja nikada ne bi trebali prestati. 

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Najteži zadatak je biti dobar roditelj. Lakše je biti dobar u karijeri, dobar prijatelj, dobar vlasnik kućnom ljubimcu ali biti roditelj nije nimalo lako. S mlađim populacijama je teško postići dobar i kvalitetan odnos jer oni drugačije percipiraju stvari.

Dakle, sve što im starija osoba kaže za njihovo dobro, večinom to smatraju kao uvredu. Največi problem je manjak komunikacije s dijetetom. U tim godinama djeca se povlače u svoje sobe jer otkrivaju nove sebe a roditelji prihvačaju taj njihov način da se pronađu. Tu su djeca koja su još u pubertetu prepuštena samim sebima dok mi mislimo da radimo dobro.

Dijete se u toj dobi počinje formirati i treba mu osoba kojoj će postavljati pitanja.

 Ako se roditelji u toj situaciji postavi više kao autoritet nego kao prijatelj i dijete će imati izgraditi obrambeni mehanizam.

Roditelji trebaju malo više pripaziti na način obračanja svojoj djeci jer su u toj dobi najosjetljivji i spustiti se par stepenica ispod da shvate i bolje upoznaju svoju djecu. Na taj način će biti u mogučnosti ostvariti kvalitetan odnos.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
4 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...