235 pregleda
Ivana B. u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. (3.0k bodova)
Kako očuvati blizak odnos s djetetom kada počne ulaziti u pubertet? Ponekad roditelji osjete veliki šok kada im nekoć privrženo dijete počne ružno odgovarati, manje se povjeravati u njih i provoditi manje vrijeme s njima. Može li se to ikako spriječiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (29.2k bodova)

Najbolji način za održavanje odnosa s djetetom tijekom puberteta je razgovor i prihvaćanje. Razgovorom se rješava jako puno problema te bi roditelji djeci trebali biti glavni oslonac.

Danas tinejžderi misle da ih nitko ne shvaća, a pogotovo roditelji. Nekada je to i istina. Djeca mogu prolaziti mnogo različitih faza, imati različit stil oblačenja i glazbe te krug prijatelja. U toj dobi pronalazimo sebe i otkrivamo naše interese. Treba nam podrška roditelja jer će nam lakše biti otvoriti im se. Ne govorimo sada o situacijama gdje je umiješano loše društvo i određena sredstva jer to je sasvim druga priča.

Ako je u pitanju kvalitetan odgoj i ako roditelji djeci ne rade ekstravagantna ograničenja i zabrane, sasvim je u redu vjerovati svom djetetu. Opet, ne govorim o puštanja djeteta da radi što i kada hoće. Uz silne zabrane, dijete će početi lagati roditeljima te im neće lako moći reci istinu. 

S djecom također treba stvoriti i prijateljski odnos gdje oni mogu vidjeti da im nećete napraviti ništa loše ako vam se povjere, gdje ih nećete kazniti zbog određenog mišljenja i stavova. Općenito kod djece treba izbjegavati nasilje i agresiju, nego ih usmjeriti na ispravan put davajući im savjete te određene zadatke. Ali, smatram da je sve u odgoju koji se stvara zapravo od rođenja. Odgoj djeteta nikada ne prestaje isto tako što savjeti roditelja nikada ne bi trebali prestati. 

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.6k bodova)
Najteži zadatak je biti dobar roditelj. Lakše je biti dobar u karijeri, dobar prijatelj, dobar vlasnik kućnom ljubimcu ali biti roditelj nije nimalo lako. S mlađim populacijama je teško postići dobar i kvalitetan odnos jer oni drugačije percipiraju stvari.

Dakle, sve što im starija osoba kaže za njihovo dobro, večinom to smatraju kao uvredu. Največi problem je manjak komunikacije s dijetetom. U tim godinama djeca se povlače u svoje sobe jer otkrivaju nove sebe a roditelji prihvačaju taj njihov način da se pronađu. Tu su djeca koja su još u pubertetu prepuštena samim sebima dok mi mislimo da radimo dobro.

Dijete se u toj dobi počinje formirati i treba mu osoba kojoj će postavljati pitanja.

 Ako se roditelji u toj situaciji postavi više kao autoritet nego kao prijatelj i dijete će imati izgraditi obrambeni mehanizam.

Roditelji trebaju malo više pripaziti na način obračanja svojoj djeci jer su u toj dobi najosjetljivji i spustiti se par stepenica ispod da shvate i bolje upoznaju svoju djecu. Na taj način će biti u mogučnosti ostvariti kvalitetan odnos.

Slična pitanja

3 odgovora
3 odgovora
Mia Marijanović 16.10.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović (7.6k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 17.09.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. (3.0k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 10.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 30.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić (7.2k bodova)
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.9k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...