280 pregleda
Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana Basar (3.9k bodova)
Kako očuvati blizak odnos s djetetom kada počne ulaziti u pubertet? Ponekad roditelji osjete veliki šok kada im nekoć privrženo dijete počne ružno odgovarati, manje se povjeravati u njih i provoditi manje vrijeme s njima. Može li se to ikako spriječiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.5k bodova)

Najbolji način za održavanje odnosa s djetetom tijekom puberteta je razgovor i prihvaćanje. Razgovorom se rješava jako puno problema te bi roditelji djeci trebali biti glavni oslonac.

Danas tinejžderi misle da ih nitko ne shvaća, a pogotovo roditelji. Nekada je to i istina. Djeca mogu prolaziti mnogo različitih faza, imati različit stil oblačenja i glazbe te krug prijatelja. U toj dobi pronalazimo sebe i otkrivamo naše interese. Treba nam podrška roditelja jer će nam lakše biti otvoriti im se. Ne govorimo sada o situacijama gdje je umiješano loše društvo i određena sredstva jer to je sasvim druga priča.

Ako je u pitanju kvalitetan odgoj i ako roditelji djeci ne rade ekstravagantna ograničenja i zabrane, sasvim je u redu vjerovati svom djetetu. Opet, ne govorim o puštanja djeteta da radi što i kada hoće. Uz silne zabrane, dijete će početi lagati roditeljima te im neće lako moći reci istinu. 

S djecom također treba stvoriti i prijateljski odnos gdje oni mogu vidjeti da im nećete napraviti ništa loše ako vam se povjere, gdje ih nećete kazniti zbog određenog mišljenja i stavova. Općenito kod djece treba izbjegavati nasilje i agresiju, nego ih usmjeriti na ispravan put davajući im savjete te određene zadatke. Ali, smatram da je sve u odgoju koji se stvara zapravo od rođenja. Odgoj djeteta nikada ne prestaje isto tako što savjeti roditelja nikada ne bi trebali prestati. 

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.5k bodova)
Najteži zadatak je biti dobar roditelj. Lakše je biti dobar u karijeri, dobar prijatelj, dobar vlasnik kućnom ljubimcu ali biti roditelj nije nimalo lako. S mlađim populacijama je teško postići dobar i kvalitetan odnos jer oni drugačije percipiraju stvari.

Dakle, sve što im starija osoba kaže za njihovo dobro, večinom to smatraju kao uvredu. Največi problem je manjak komunikacije s dijetetom. U tim godinama djeca se povlače u svoje sobe jer otkrivaju nove sebe a roditelji prihvačaju taj njihov način da se pronađu. Tu su djeca koja su još u pubertetu prepuštena samim sebima dok mi mislimo da radimo dobro.

Dijete se u toj dobi počinje formirati i treba mu osoba kojoj će postavljati pitanja.

 Ako se roditelji u toj situaciji postavi više kao autoritet nego kao prijatelj i dijete će imati izgraditi obrambeni mehanizam.

Roditelji trebaju malo više pripaziti na način obračanja svojoj djeci jer su u toj dobi najosjetljivji i spustiti se par stepenica ispod da shvate i bolje upoznaju svoju djecu. Na taj način će biti u mogučnosti ostvariti kvalitetan odnos.

Slična pitanja

4 odgovora
3 odgovora
Mia Marijanović 16.10.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović (9.4k bodova)
2 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 10.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Ivan Gačić 30.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić (8.7k bodova)
3 odgovora
Antonio Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Antonio Benić (198 bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...