531 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Zanima me konkretan razlog ili uzrok nastajanja kurjeg oka i je li moguća kakva prevencija da do nastanka ne bi došlo. Nadalje, zanimaju me načini na koji se problem kurjeg oka sanira i koji je način najefikasniji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Kurje oko nastaje izlaganjem kože stalnom pritisku i trenju, zbog čega dolazi do zadebljanja gornjeg sloja kože, a daljnjim pritiskom na isto područje do kurjeg oka. Ono ima tvrdo središte ("korijen") koje dublje prodire u slojeve kože zbog čega uzrokuje bol. Osim boli, prisutno je i crvenilo, oteklina i neugodan osjećaj prilikom hodanja. 

Najčešće mjesto na kojem se pojavljuju kurje oči je vrh nožnih prstiju i vanjska strana malog prsta, zbog najveće kompresije cipela na tim mjestima, te na tabanu (između nožnih prstiju) zbog vlažne i znojne kože.

Za sprječavanje nastanka kurjih očiju potrebno je voditi brigu o stopalima (npr. korištenje kreme za stopala) i nositi udobniju i širu obuću

Ukoliko je kurje oko već nastalo, a trebate se kretati, preporuča se obuti šira cipela, nakon što je na područje kurjeg oka stavljen poseban flaster za kurje oči (npr. marke Hansaplast). Ti flasteri sprječavaju pritisak i salicilnom kiselinom omekšavaju i uklanjaju kurje oko. Kurje oko nikako se ne smije vaditi oštrim predmetima. Ukoliko ne nestane, potrebno je posjetiti liječnika koji će, najvjerojatnije, napraviti medicinsku pedikuru. 

Od metoda iz prirode učinkovita je smokva koja sadrži enzime za razgradnju bjelančevina koje pomažu u razgradnji kožnih izraslina. Svježi plod potrebno je preprezati i s unutarnje strane ploda staviti na kurje oko da odstoji preko noći. Sljedeći dan močiti stopala u vodi oko pola sata, a kurje oko bi nakon toga lagano trebalo ukloniti. 

Slična pitanja

2 odgovora
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
3 odgovora
1 odgovor
Sandra Vukov 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
2 odgovora
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...