Maja Kos u rubrici Odnosi i veze od Maja Kos

Mnogi testiraju sebe na Myers-Briggs test osobnosti kako bi ustanovili s kime im je lakše raditi u životu, te tko im je odgovarajući partner u životu (cura ili dečko). No, kažu da taj test nije baš pouzdan. Mene zanima što mislite, da li je Myers-Briggs test osobnosti besmislen ili ima tu nešto više?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Myers-Briggs test osobnost je introspektivni upitnik koji ispituje različita psihološka svojstva osobnosti, pogotovo pogled na svijet i donošenje odluka. Mnogi psiholozi tvrde da postoji vrlo velik nesklad između istraživanja rezultata (nedostatak dokazane vrijednosti) i popularnosti.

Jedna od najočitijih mana ovog testa je crno-bijela podjela, odnosno, osoba može dobiti rezultat da je ili ekstrovert ili introvert (vrijedi i za ostale tri kategorije), ne može biti između. Većina ljudi je negdje blizu prosjeka što znači da ljude koji su u realnosti vrlo slični ,dijelimo u 16 različitih skupina.

Nadalje, test nema moć predviđanja; ne može predvidjeti vještinu osobe, učinak u poslu, zadovoljstvo poslom. Iz toga razloga ne bi se trebao koristiti u svrhe zapošljavanja.

Pouzdanost testa- ponovno rješavanje testa nakon nekog vremena može rezultirati sasvim drugim tipom osobnosti.

Myers-Briggs test privlači ljude jer žele bolje razumjeti sebe i druge ljude. Čak i ako rezultati testa nisu usklađeni s našim poimanjem sebe, ipak mogu predstavljati polaznu točku za samoistraživanje i samoreflektiranje.
+8 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor
Ovaj test je mnogima jako zanimljiv jer smo po prirodi znatiželjni i želimo sami sebe ali i druge oko nas bolje razumjeti. Osobno mislim da je test pouzdan, ali naravno ima i svoje mane. Npr. rezultati tog testa se s godinama mijenjaju baš kao i mi sami. Tako da, ukoliko riješite test sa svojih 15 i svojih 30 godina, zasigurno nećete imati isti rezultat. Osim toga, test ne treba shvaćati previše ozbiljno. Tu je da nas zaintrigira i  natjera da promislimo o tome kakvima se prikazujemo svijetu oko sebe, ali i sebi samima. Osobno se pronalazim u onome što su mi rezultati testa prikazali i smatram da u njemu ima istine, ali ne treba se držati baš svake riječi koja u tim rezultatima piše.

Slična pitanja

1 odgovor 797 👀
3 odgovora 427 👀
4 odgovora 345 👀
3 odgovora 359 👀
5 odgovora 917 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...