164 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koji su najčešći uzroci gastritisa i kako se liječi? Postoje li neke prirodne metode liječenja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Gastritis je neugodna bolest koja označava upalu želučane sluznice . Dijagnoza se postavlja nakon uzimanje uzorka sluznice želudca, to jest biopsije. 

Može se podijeliti na akutni i kronični. Kod akutnog tegobe su lakše i kraće, dok je kod kroničnog obrnuto. Tada tegobe mogu trajati i mjesecima. Potrebno ga je liječiti da ne bi došlo do razvoja čira na želucu.

Što ga uzrokuje?

  • infekcija bakterijom
  • određeni lijekovi
  • teške sustavne bolesti
  • alkohol

Tegobe koje se mogu pojaviti kod ove bolesti su: nadutost, bolovi u gornjem dijelu trbuha, mučnina ili povraćanje, crna stolica, krvava stolica, umor i anemija.

Kako se liječi? Liječi se biranjem pravilne prehrane kojom se izbjegava alkohol, masna hrana (crveno meso, maslac, pržena hrana, ulje..), jesti manje porcije te izbjegavati hranu koja bi pojačala tegobe, fokusirati se viče na povrće i voće.

Kod težih oblika gastritis se liječi lijekovima i terapijama no poslije je obavezno izbjegavati tešku hranu te paziti na pravilnu prehranu.

+4 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
uređen od Sandra
Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice. Bolest se može najbolje dijagnosticirati gastroskopijom koja može biti učinjena pod sedacijom (anestezijom) ili kolor dopler ultrazvukom abdomena, takvim pregledom pregledavaju se svi unutarnji organi trbušne šupljine u gastroenterološkoj regiji.

Najčešći uzrok gastritisa čak u 80% slučajeva je Helicobacter pylori. Ona se može takodjer prepoznati bez gastroskopije na ureji-izdisajnom testu ili analizom stolice.

Bakterija se liječi trojnom terapijom od strane liječnika gastroenterologa.

Drugi uzroci gastritisa mogu biti : protuupalni lijekovi (Ibuprofen, Nalgesin,Ketoprofen itd.) koji mogu prouzrokovati dosta žuči u lumenu želudca i stres.

Takodjer ako se uzima predugo IPP 40mgx2 doza koja je namjenjena krarkotrajnoj terapiji (LPR, GERB) postoji mogučnost za gastritisom.

Gastritis je akutni ili kronični. Takva dijagnoza se zaključuje biopsijama pri gastroskopiji.

U principu akutni ako naglo dođe i prode. Kroničnim se smatra onaj kojem liječenje duže traje.

 

Simptomi ovise od osobe do osobe. Ako pacijent nema bakteriju, može imati samo osjećaj pečenja u želudcu.

Ostali simptomi su: mučnina i povračanje, bolovi u gornjem dijelu trbuha, crna stolica i krv u stolici, osjećaj sitosti nakon što se pojede mala količina hrane ili na prazan želudac, gubitak apetita. Kod nekih pacijenata je naglašena žgaravica dok kod onih drugih to nije slučaj.

 

Gastritis se danas uspješno liječi. Trajanje bolesti je najmanje 2 mjeseca, ona uvelike ovisi o pojedincu. Kod akutnog ili kroničnog gastritisa najvažnija je discipilna i odgovornost oko prehrane i uzimanja terapije. Iz prehrane se moraju izbaciti svi slatkiši osobito čokolada, rajčica, ljuti začini, citrusno voće i masna jela (masne juhe i crvena mesa), hrana koja se dugo probavlja (grah), vrhnja za kuhanje. Može se jesti bijela piletina, bijela puretina, bijela riba (oslić), lagane juhe, probiotici (LGG) i svo povrće. Preporučuje se jesti 5-6 manjih obroka dnevno da se omoguči sluznici želudca da se kvalitetno oporavi. Dakle, želudac se nesmije prenatrpati i izuzeto važno ukloniti prehranu koja iritira oštećene zidove želudca.

Lijekovi su IPP (inhibitori protonske pumpe- npr. Controloc) ili H2 blokatori želučane kiseline (Famotidin). Iberogast -oralne kapi za liječenje simptoma probavnih smetnji, poput bolova u trbuhu, osjećaja punoće, nadutosti,probavnih grčeva, mučnine, žgaravice.

Slična pitanja

3 odgovora 147 pregleda
2 odgovora 112 pregleda
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
2 odgovora 262 pregleda
1 odgovor 122 pregleda
1 odgovor 136 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...