Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Koji su najčešći uzroci gastritisa i kako se liječi? Postoje li neke prirodne metode liječenja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+16 glasa
Karla Jurišić od

Gastritis je neugodna bolest koja označava upalu želučane sluznice . Dijagnoza se postavlja nakon uzimanje uzorka sluznice želudca, to jest biopsije. 

Može se podijeliti na akutni i kronični. Kod akutnog tegobe su lakše i kraće, dok je kod kroničnog obrnuto. Tada tegobe mogu trajati i mjesecima. Potrebno ga je liječiti da ne bi došlo do razvoja čira na želucu.

Što ga uzrokuje?

  • infekcija bakterijom
  • određeni lijekovi
  • teške sustavne bolesti
  • alkohol

Tegobe koje se mogu pojaviti kod ove bolesti su: nadutost, bolovi u gornjem dijelu trbuha, mučnina ili povraćanje, crna stolica, krvava stolica, umor i anemija.

Kako se liječi? Liječi se biranjem pravilne prehrane kojom se izbjegava alkohol, masna hrana (crveno meso, maslac, pržena hrana, ulje..), jesti manje porcije te izbjegavati hranu koja bi pojačala tegobe, fokusirati se viče na povrće i voće.

Kod težih oblika gastritis se liječi lijekovima i terapijama no poslije je obavezno izbjegavati tešku hranu te paziti na pravilnu prehranu.

+13 glasa
Fran Kolačko Šćuric od
uređen od Fran Kolačko Šćuric

Gastritis je naziv za upalu promjenu želuca, podjela je na akutni kronični i specifični oblik.


Kod akutnog imamo nastanak erozija i krvarenja. Najčešće nastaje zbog koristenja lijekova i unosom alkohola. U podlozi takoder mogu biti neke bakterije

Kronični gastritis ima autoimune podloge gdje se kod osobe nalaze protutijela na komponente sluznice želuca, pa stoga je često udruzeno s anemije.

Ili može u podlozi biti kronična infekcija bakterije H.pylori.

Bilo kako bilo koju oblik, klinička slika uključuje nelagode tijekom obroka, bolove u trbuhu,umor i anemije

Za liječenje akutnog se preporučava mirovanje i dijetalna ishrane i upotreba inhibitora protonske pumpe. U slučaju krvarenja hospitalizaciju.

Kronični oblik nema posebno liječenje, ako je dokazana H.pylori onda antibiotska terapija. Ako je autoimune podloga, doživotno se daje vitamin B12. Redovita endoskopija svake tri godine

Ivan Đerek od
dobro je poznavati da ovdije imademo doktora‌
Frenki (Ilija) Atajić od
Koji  napisano neuspješno pokušavaju prepisati sa interneta - a neznaju razliku između - jednjaka i želuca ...‌
+4 glasa
Sandra Vukov od
uređen od Sandra Vukov
Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice. Bolest se može najbolje dijagnosticirati gastroskopijom koja može biti učinjena pod sedacijom (anestezijom) ili kolor dopler ultrazvukom abdomena, takvim pregledom pregledavaju se svi unutarnji organi trbušne šupljine u gastroenterološkoj regiji.

Najčešći uzrok gastritisa čak u 80% slučajeva je Helicobacter pylori. Ona se može takodjer prepoznati bez gastroskopije na ureji-izdisajnom testu ili analizom stolice.

Bakterija se liječi trojnom terapijom od strane liječnika gastroenterologa.

Drugi uzroci gastritisa mogu biti : protuupalni lijekovi (Ibuprofen, Nalgesin,Ketoprofen itd.) koji mogu prouzrokovati dosta žuči u lumenu želudca i stres.

Takodjer ako se uzima predugo IPP 40mgx2 doza koja je namjenjena krarkotrajnoj terapiji (LPR, GERB) postoji mogučnost za gastritisom.

Gastritis je akutni ili kronični. Takva dijagnoza se zaključuje biopsijama pri gastroskopiji.

U principu akutni ako naglo dođe i prode. Kroničnim se smatra onaj kojem liječenje duže traje.

 

Simptomi ovise od osobe do osobe. Ako pacijent nema bakteriju, može imati samo osjećaj pečenja u želudcu.

Ostali simptomi su: mučnina i povračanje, bolovi u gornjem dijelu trbuha, crna stolica i krv u stolici, osjećaj sitosti nakon što se pojede mala količina hrane ili na prazan želudac, gubitak apetita. Kod nekih pacijenata je naglašena žgaravica dok kod onih drugih to nije slučaj.

 

Gastritis se danas uspješno liječi. Trajanje bolesti je najmanje 2 mjeseca, ona uvelike ovisi o pojedincu. Kod akutnog ili kroničnog gastritisa najvažnija je discipilna i odgovornost oko prehrane i uzimanja terapije. Iz prehrane se moraju izbaciti svi slatkiši osobito čokolada, rajčica, ljuti začini, citrusno voće i masna jela (masne juhe i crvena mesa), hrana koja se dugo probavlja (grah), vrhnja za kuhanje. Može se jesti bijela piletina, bijela puretina, bijela riba (oslić), lagane juhe, probiotici (LGG) i svo povrće. Preporučuje se jesti 5-6 manjih obroka dnevno da se omoguči sluznici želudca da se kvalitetno oporavi. Dakle, želudac se nesmije prenatrpati i izuzeto važno ukloniti prehranu koja iritira oštećene zidove želudca.

Lijekovi su IPP (inhibitori protonske pumpe- npr. Controloc) ili H2 blokatori želučane kiseline (Famotidin). Iberogast -oralne kapi za liječenje simptoma probavnih smetnji, poput bolova u trbuhu, osjećaja punoće, nadutosti,probavnih grčeva, mučnine, žgaravice.
0 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Naj češči uzrok je - Heliobakteris - bakterija koju svi imamo u sebi - kad padne imunitet,, isti prouzročuje gastritis - navedena bakterija se uspješno riješava , koktelom određenih antibiotika (ja sam svoju riješio - prije 10.g.) ali, to je ,,nasilno,, riješavanje problema - jer navedena bakterija je dio našeg tijela.

Slična pitanja

1 odgovor 185 👀
3 odgovora 312 👀
2 odgovora 380 👀
2 odgovora 511 👀
2 odgovora 219 👀
2 odgovora 298 👀
3 odgovora 255 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 222 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...