301 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Kućni ljubimci od Tomislav Gatara
promjena rubrike od Znatko
Moj pas se nikad nije vozio u autu. Imate li kakav savjet oko prve vožnje psa u autu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+17 glasa
Mihaela Blažević od Mihaela Blažević
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Zamolite nekoga da ide s vama tijekom prve vožnje Vašeg psa. Psi koji se nikada nisu vozili u autu mogu neugodno reagirati na vožnju, postati nervozni ili se uplašiti.

Zamolite nekoga da sjedi pored psa, kako bi spriječili da Vas pas omete u vožnji i brinuli se za njega tijekom vožnje.

Ukoliko je pas naviknut na boks, smjestite boks sa psom u auto i osigurajte da ne bi došlo do pomicanja boksa unutar auta.

Prođite sa psom kroz proces navikavanja na automobil, vožnju i zvukove. Pobrinite se da Vaše prve destinacije budu mjesta na kojima će pas uživati i kojima će se u budućnosti veseliti.

Ukoliko je potrebno, možete nabaviti dodatnu opremu za vožnju psa, kao što su već spomenuti boks, kopča za auto koja se veže na ogrlicu, pregrada kako pas ne bi mogao preći na prednja sjedala i slično.

+13 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić
Neki psi jednostavno vole vožnju u autu pa ovo neće biti nikakav problem. Drugi mogu osjećati anksioznost ili mučninu. Naučiti psa na auto lakše je ako se radi o štenetu, ali moguće je i za odrasle pse.

Najbolji način da se to učini je privikavanje psa na auto korak po korak gdje je svaki korak nagrađen. Primjerice, prvi korak može biti da sa psom sjedite na stražnjem sjedalu u nepomičnom autu otvorenih vrata. Dajte mu omiljenu igračku ili poslasticu. Kada se pas opusti prelazite na sljedeće korake - zatvaranje vrata, paljenje motora (da se navikne na zvuk). Svaki korak mora biti nagrađen kako bi pas povezao auto s nečim pozitivnim (igra, hrana). Prva vožnja neka bude vrlo kratka, druga neka vodi na mjesto koje će se psu svidjeti (npr. park za pse).

Dobro je psa odvesti u dvadesetominutu šetnju prije vožnje kako bi smanjio stres. Također, za vrijeme vožnje treba imati otvorene prozore da ulazi svježi zrak.
+9 glasa
Ljerka Odadžić od Ljerka Odadžić
Uglavnom pas neće biti nervozan ako niste vi to će mu ulijevati povjerenje i smatrati će to nešto normalno jer ste tu vi ,e sad ako na prvoj vožnji vidite da mu je muka i da povrati onda mu trebate prije iduće vožnje dati Dramamine tabletice  protiv mučnine koje koriste i ljudi , kupuju se u Apoteci. Količina tabletice ovisi o veličini tj kilaži psa , postoje i neke tabletice za mučninu na bazi bilja ali nama su više pomogle Dramamine .
+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Navikavanje psa na auto veliki je korak kod odgoja svakog psa. Neki psi se brzo naviknu na automobil te vožnju, dok drugi ne. Jedino što je važno da morate biti strpljivi i puni razumijevanja i dati svom psu vremena da se prilagodi. 

Za početak, probajte prvo namamiti psa u auto sa njegovom omiljenom poslasticom. Neka shvati da mu u autu neće biti ništa te će se unutra osjećati ugodno. Zatim, možete upaliti auto da vidite hoće li se Vaš pas prepasti, te neka opet izađe iz auta i tako par puta.

Također, neka prva vožnja ne bude na mjesto na koje ne voli ići jer će automobil asocirati samo s lošim iskustvom što će otežati navikavanje. Isto tako, imajte u autu pripremljene igračke čime će se Vaš pas as okupirati te smaknuti s uma strah, ako ga ima.

+7 glasa
Mia Karavla od Mia Karavla
Ukoliko je vaš pas nervozan, otvorite mu prozor. Većina psa obožava pružiti glavu kroz prozor i uživati gledajući prolaznike dok vi vozite. Također osigurajte da je još netko s vama u autu kako bi pripazio na psa te dao psu dodatnu pozornost i sigurnost. Nikako nemojte staviti psa na suvozačko sjedalo. Također upalite klimu / grijanje ili donesite neki jastučić ako se planirate voziti dugo, kako bi pružali vašem psu udobnost.

Slična pitanja

2 odgovora
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Augustina Kolak
2 odgovora
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Augustina Kolak
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...