350 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović
Djeca koja imaju neke ili sve od svojih baka i djedova (nona i dida) najčešće vole ih, vole provoditi vrijeme kod njih i družiti se. S obzirom na provedeno vrijeme s njima oni imaju sigurno utjecaja na unučad. Imaju li zato bake i djedovi važnu ulogu u odgoju djece i koju konkretno?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Trebaju li roditelji i djeca biti prijatelji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić

Djedovi i bake su jedni od članova uže obitelji stoga ne čudi kako upravo njih smatramo vrlo važnim karikama u odgoju djece. Djedove i bake često smatramo nekim svojim sigurnim utočištem, osim toga oni su naša poveznica sa  roditeljima. Kada dođe to ne slaganja sa roditeljima, upravo nam oni mogu pomoći da bolje razumijemo svoje rodite i obratno te smiriti tenzije. Osim što djedovi i bake uvelike olakšavaju roditeljima brigu oko  djece kada su oni npr. na poslu , vrijeme provedeno sa njima  je ono što se pamti. Priče, recepti, savjeti, životne vrijednosti te opuštena i topla atmosfera je ono što čini zagrljaj djeda i bake još slađim. Prema svemu navedenome, djedovi i bake imaju veliku ulogu u odgoju i oblikovanju djece. Suprotno tome, postoje djeca koja nisu imala priliku upoznati djedove i bake. Mislim da bez obzira na to njihov odgoj neće biti nešto bitnije lošiji bez obzira na taj nedostatak. Naposlijetku, u odgoju djeteta ne sudjeluju samo roditelji i djedovi i bake već i cijela okolina.

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Bake i djedovi imaju veliku ulogu u odgoju djece. Oni često čuvaju djecu dok su roditelji na poslu pa provode puno vremena s unucima. Bake i djedovi mogu unucima pričati o njihovim precima što kod djece povećava osjećaj pripadanja svojoj obitelji. Budući da su se vremena puno promijenila, djeci može biti zanimljivo slušati bakine i djedove priče iz djetinjstva ili iz mladosti. Tako uče o svojoj tradiciji i običajima. Bake i djedovi djeci mogu poslužiti kao primjer da se i u starosti može biti veseo, nasmijan, aktivan. Mogu djecu naučiti raznim vještinama za što roditelji možda nemaju vremena. Bake i djedovi uglavnom jako vole svoje unuke, a budući da im oni često ne postavljaju granice kao što to čine roditelji, mogu razmaziti svoje unuke. Razmaženost naravno nije dobra osobina, ali svako dijete zaslužuje da ga se ponekad bar malo "razmazi". Može biti problematično ako roditelji i bake i djedovi imaju potpuno drugačije metode odgoja pa je dijete zbunjeno i ne zna što smije, a što ne smije. Zato je važno da roditelji i bake i djedovi razgovaraju o tome i da usklade svoje metode. 

Izvor: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/uloga-bake-i-djeda-u-odgoju-djeteta-pomagaci-roditelja/

Kad sam bila mala nisam išla u vrtić, nego su me čuvali baka i djed. Zato mogu reći da oni mogu imati itekako veliku ulogu u odgoju djece. Neka od najranijih sjećanja koja imam uključuju baku i djeda. Naučili su me puno toga i od njih sam dobila mnoge savjete. Mislim da i danas volim čitati upravo zato što mi je baka kao maloj svaki dan čitala pa sam razvila ljubav prema tome. 

Slična pitanja

3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...