85 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako komunicirati s neasertivnim ljudima? Kako ostati pribran i pri svojem stavu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Neasertivni ljudi su osobe kojima je, na određen način, teško iskazati svoje stavove i mišljenja, čak ikada je nužno da to učine ili kada se trebaju založiti za sebe i svoju dobrobit. Razgovor, pa tako i funkcioniranje s neasertivnom osobom može predstavljati poteškoće izrazito asertivnim osobama, odnosno onima koji "jasno i glasno" daju do znanja ljudima koji ih okružuju što misle, kakvog su stava i kakvo ponašanje smatraju moralno dopustivim prema sebi. 

Asertivne osobe mogu doživjeti osjećaj ljutnje u razgovoru sa neasertivnim osobama upravo zbog toga što ne razumiju kako je moguće da se netko ne zauzme za sebe, kako u banalnim situacijama, tako i u onim ozbiljnjijim. Njima je često teško razumjeti neasertivne osobe jer se toliko razlikuju od njih. Neasertivne osobe, s druge strane, mogu se osjećati neugodni, potisnuto i ljuto ako ih se prisiljava da se zauzmu za sebe te tako može doći do konflikta koji neasertivna osoba želi izbjeći pod svaku cijenu jer bi se u tom slučaju ponovno osjećali napadnutima ili se našli u neugodnoj situaciji.

Iako ponekad ne razumijemo druge ljude, važno je da prije nego što dođe do konflikta uvidimo da osoba možda ima problem potisnutih osjećaja i da nije na nama da zbog toga donosimo sud o tome kakva je ta osoba. Također, ne bismo neasertivne osobe prisiljavati da se zauzmu za sebe jer ono što mi smatramo samo sugestijom ili poticajem, njih može dovesti u vrlo neugodnu situaciju. Stručne osobe, terapeuti i psiholozi mogu pomoći neasertivnim osobama kako da se pravilno zauzmu za sebe u svim životnim situacijama.

Slična pitanja

3 odgovora 178 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...