1.8k pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Odnosi i veze od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
Zanima me što znači biti u ozbiljnoj vezi s nekim? Znači li to živjeti s tom osobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Biti u ozbiljnoj vezi prvenstveno znači da s osobom s kojom ste u vezi, odnosno s vašim partnerom, imate u cilju dugoročno biti i aktivno sudjelovati u odnosu.  To znači da u osobi s kojom ste u vezi, ne vidite samo fizičku privlačnost i da se taj odnos ne bazira isključivo na "fizičke užitke". Dakle, to ne znači da ste s osobom radi osjećaja samoće ili naprosto jer ne želite biti solo. Biti u ozbiljnoj vezi znači da ste posvećeni toj osobi, da s njom želite graditi budućnost i da vas za nju vežu snažne emocije. Mnogi ljudi ( zbog mladosti i /ili neiskustva) mogu pomiješati osjećaj zaljubljenosti i ljubavi te za veze u kojima su svesni da neće dugo ostati, govore da su bazirane na ljubavi. Kada između partnera postoji osjećaj ljubavi, znači da postoji poštovanje, iskrenost, potpora i pažnja. Ako ikoji od navedenih, nazovimo, "faktora" manjka, znači da na odnosu treba raditi. Bez postojanja ovih "faktora" dolazi do frustracije, svađe i, na poslijetku, raskida veze. U ozbiljnoj vezi, pružati ćete svome partneru ono što i očekujete od njega. Dakle, ako očekujete partnerovu iskrenost, i vi ćete biti iskreni prema njemu. Takakv odnos potvrđuje da ste zrele osobe koje su zajedno jer to žele, a ne jer im je "potrebno".

Iako mnogo toga možemo saznati, kako o svom parnetu, tako i o vezi u kojoj smo, iz suživota, isti nije ključan faktor da bismo vezu nazvali ozbiljnom. Zajednički život je samo "iduća stepenica" za dvije osobe koje se nalaze u ozbiljnoj vezi te ju nastavljaju dalje graditi.

+9 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor
Biti u ozbiljnoj vezi ne mora značiti zajednički zivot za ozbiljnu vezu je važno da se s jedne i s druge strane radi o iskrenim motivima i osjećajima za osobu s kojom su u vezi. Ako su osobe iskrene jedna prema drugoj i odlučne o planovima koje vode u budućnost a ne svrljaju okolo i ne govore samo što osoba druga želi čuti, to se smatra ozbiljnom vezom, ljubav i poštovanjem s jedne i s druge strane.

Osobe koje žive skupa ne moraju biti u ozbiljnoj vezi ako ne rade ništa od navedenog ali ako rade i žive zajedno onda ta veza može biti samo još čvršća i ozbiljnija.
+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.7k bodova)

Biti u ozbiljnoj vezi znači svog partnera shvaćati ozbiljno. Ako smo u ozbiljnoj vezi onda cijenimo i poštujemo partnera, uvažavamo njegove ideje, skupa odlučujemo o svemu i sve radimo dogovorom. Ne smije samo 1 osoba u vezi odlučivati o svemu, a druga pristajat na sve iako se ne slaže s time i to ne želi. To nikako nije bit ozbiljne veze. Moramo voljeti našeg partnera i svaki dan mu govoriti koliko nam znači, čak nije bitno ni govoriti mu koliko nam znači nego mu to pokazati. Ako smo u ozbiljnoj vezi i želimo biti s tim partnerom to mu i trebamo pokazati djelima. To nikako ne moraju biti neki pokloni, nego mu jednostavno možemo pomoći u nečemu, možemo ga samo zagrliti kada mu je teško. Ako je osoba u ozbiljnoj vezi ona uz partnera treba biti u sretnim, ali i u tužnim trenutcima. Ozbiljna veza nije samo vez 2 osobe koje su skupa godinama. Ozbiljna veza je i veza između 2 osobe koje su skupa možda tek par mjeseci ali se vole i cijene međusobno. Mi ne moramo živjeti sa tom osobom da bi to bila ozbiljna veza.

Ozbiljnu vezu mi stvaramo i to ne sa svima, nego sa onim osobama za koje vjerujemo da su zaista vrijedni našeg truda i vremena i da se oni isto tako ponašaju prema nama. A onda nakon nekog vremena ozbiljna veza preraste možda i u život sa osobom koju volimo. 

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (3.2k bodova)
Svaka veza koja ima tendenciju da dugo traje zasnovana je na poštovanju, povjerenju, prihvaćanju i uzajamnom pomaganju. Kada su obje strane dovoljno zadovoljene ovim karakteristikama, veza može biti dugoročna.

No, u praksi, svaka dugoročna veza (pogotovo u kasnijim fazama, dakle već nakon pol godine i duže) kroz svoju svakodnevicu traži određena odricanja svakog od partnera, prilagođavanje drugom partneru, fleksibilnost i ono najvažnije - kompromise tj. kompromisna rješenje kojima se rješava svakodnevna praktičnost življenja osoba u vezi.

Definicija duge veze u praksi je - puno kompromisa.

Po meni, tko nije fleksibilan i spreman na kompromise tko ima veliki ego i tvrdoglav je, taj nije ni spreman za dugu vezu. Uvijek može jedna strana biti fleksibilnija, ali pitanje koliko dugo ako se ne osjeti napor i sa druge strane.

Slična pitanja

4 odgovora 6.9k pregleda
Ivana Mačić 08.01.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
1 odgovor 123 pregleda
2 odgovora 227 pregleda

Gdje pratiti Znatka?



[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...