Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
2.3k pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Odnosi i veze od Margareta Jurisi (646 bodova)
Zanima me što znači biti u ozbiljnoj vezi s nekim? Znači li to živjeti s tom osobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (17.8k bodova)

Biti u ozbiljnoj vezi prvenstveno znači da s osobom s kojom ste u vezi, odnosno s vašim partnerom, imate u cilju dugoročno biti i aktivno sudjelovati u odnosu.  To znači da u osobi s kojom ste u vezi, ne vidite samo fizičku privlačnost i da se taj odnos ne bazira isključivo na "fizičke užitke". Dakle, to ne znači da ste s osobom radi osjećaja samoće ili naprosto jer ne želite biti solo. Biti u ozbiljnoj vezi znači da ste posvećeni toj osobi, da s njom želite graditi budućnost i da vas za nju vežu snažne emocije. Mnogi ljudi ( zbog mladosti i /ili neiskustva) mogu pomiješati osjećaj zaljubljenosti i ljubavi te za veze u kojima su svesni da neće dugo ostati, govore da su bazirane na ljubavi. Kada između partnera postoji osjećaj ljubavi, znači da postoji poštovanje, iskrenost, potpora i pažnja. Ako ikoji od navedenih, nazovimo, "faktora" manjka, znači da na odnosu treba raditi. Bez postojanja ovih "faktora" dolazi do frustracije, svađe i, na poslijetku, raskida veze. U ozbiljnoj vezi, pružati ćete svome partneru ono što i očekujete od njega. Dakle, ako očekujete partnerovu iskrenost, i vi ćete biti iskreni prema njemu. Takakv odnos potvrđuje da ste zrele osobe koje su zajedno jer to žele, a ne jer im je "potrebno".

Iako mnogo toga možemo saznati, kako o svom parnetu, tako i o vezi u kojoj smo, iz suživota, isti nije ključan faktor da bismo vezu nazvali ozbiljnom. Zajednički život je samo "iduća stepenica" za dvije osobe koje se nalaze u ozbiljnoj vezi te ju nastavljaju dalje graditi.

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.7k bodova)
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor
Biti u ozbiljnoj vezi ne mora značiti zajednički zivot za ozbiljnu vezu je važno da se s jedne i s druge strane radi o iskrenim motivima i osjećajima za osobu s kojom su u vezi. Ako su osobe iskrene jedna prema drugoj i odlučne o planovima koje vode u budućnost a ne svrljaju okolo i ne govore samo što osoba druga želi čuti, to se smatra ozbiljnom vezom, ljubav i poštovanjem s jedne i s druge strane.

Osobe koje žive skupa ne moraju biti u ozbiljnoj vezi ako ne rade ništa od navedenog ali ako rade i žive zajedno onda ta veza može biti samo još čvršća i ozbiljnija.
+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (14.2k bodova)

Biti u ozbiljnoj vezi znači svog partnera shvaćati ozbiljno. Ako smo u ozbiljnoj vezi onda cijenimo i poštujemo partnera, uvažavamo njegove ideje, skupa odlučujemo o svemu i sve radimo dogovorom. Ne smije samo 1 osoba u vezi odlučivati o svemu, a druga pristajat na sve iako se ne slaže s time i to ne želi. To nikako nije bit ozbiljne veze. Moramo voljeti našeg partnera i svaki dan mu govoriti koliko nam znači, čak nije bitno ni govoriti mu koliko nam znači nego mu to pokazati. Ako smo u ozbiljnoj vezi i želimo biti s tim partnerom to mu i trebamo pokazati djelima. To nikako ne moraju biti neki pokloni, nego mu jednostavno možemo pomoći u nečemu, možemo ga samo zagrliti kada mu je teško. Ako je osoba u ozbiljnoj vezi ona uz partnera treba biti u sretnim, ali i u tužnim trenutcima. Ozbiljna veza nije samo vez 2 osobe koje su skupa godinama. Ozbiljna veza je i veza između 2 osobe koje su skupa možda tek par mjeseci ali se vole i cijene međusobno. Mi ne moramo živjeti sa tom osobom da bi to bila ozbiljna veza.

Ozbiljnu vezu mi stvaramo i to ne sa svima, nego sa onim osobama za koje vjerujemo da su zaista vrijedni našeg truda i vremena i da se oni isto tako ponašaju prema nama. A onda nakon nekog vremena ozbiljna veza preraste možda i u život sa osobom koju volimo. 

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik (4.6k bodova)
Svaka veza koja ima tendenciju da dugo traje zasnovana je na poštovanju, povjerenju, prihvaćanju i uzajamnom pomaganju. Kada su obje strane dovoljno zadovoljene ovim karakteristikama, veza može biti dugoročna.

No, u praksi, svaka dugoročna veza (pogotovo u kasnijim fazama, dakle već nakon pol godine i duže) kroz svoju svakodnevicu traži određena odricanja svakog od partnera, prilagođavanje drugom partneru, fleksibilnost i ono najvažnije - kompromise tj. kompromisna rješenje kojima se rješava svakodnevna praktičnost življenja osoba u vezi.

Definicija duge veze u praksi je - puno kompromisa.

Po meni, tko nije fleksibilan i spreman na kompromise tko ima veliki ego i tvrdoglav je, taj nije ni spreman za dugu vezu. Uvijek može jedna strana biti fleksibilnija, ali pitanje koliko dugo ako se ne osjeti napor i sa druge strane.

Slična pitanja

1 odgovor
Tomislav Gatara 11.02. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara (3.3k bodova)
2 odgovora
Sandra Vukov 03.12.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Sandra Vukov (9.7k bodova)
6 odgovora
Mia Marijanović 18.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Mia Marijanović (7.6k bodova)
3 odgovora
Ivana B. 14.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.0k bodova)
1 odgovor
Borna Matić 04.08. pitanje u rubrici Mobitel od Borna Matić (2.5k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...