265 pregleda
Znatkica u rubrici Zdravlje i medicina od Znatkica

Kako ojačati imunitet? 

P.S. Pitanje koje je pogotovo aktualno ovih dana.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

S obzirom da dolazi zima i svi smo izloženiji virusima, prehladama i gripama ovo je jedno od najvažnijih pitanja trenutno.

  • PREHRANA

Izrazito je važno da u ovo doba u organizam unosimo što veći broj voća i povrća. Oni su trenutno najvažniji izvor vitamina, minerala, enzima...  Koristi raznovrsno voće, koje god imaš pri ruci. 

Pokušaj smanjiti količinu slatkoga koju unosiš u organizam jer proces razgradnje šećera tijekom zimo znatno smanjuje jačinu imuniteta. Također unosi što više proteina i ugljikohidrata u organizam (žitarice, mlijeko, riža...). Pokušaj koristiti više češnjaka u prehrani jer on djeluje antibiotski u našem organizmu. Također su limun i aloe vera odlični u prehrani za jačanje imuniteta. 

  • TEKUČINA
Pokušaj unositi što veću količinu tekućine u organizam. Isto kako se ljeti preporuča zbog vrućine piti što više vode tako je i sada iznimno važno za organizam dobiti veću količinu vode, tj. tekućine. Također pokušaj smanjiti unošenje kave i sličnih napitaka ukoliko možeš, a super zamjena za njih je svakako čaj ili prirodni sok. 
  • AKTIVNOSTI NA SVJEŽEM ZRAKU
Jako je važno provoditi što više  vremena na svježem zraku. Iako je vani hladno to je zdravije od cjelodnevnog dana provedenog u zatvorenom prostoru. U zatvorenom prostoru se bakterije šire, zrak je suh i mi smo odmah osjetljiviji. Zato je važno što češće provjetravati prostorije, ali i provoditi vrijeme vani u šetnji, trčanju ili nekoj drugoj aktivnosti. 
 
Također pokušaj biti što opuštenija, naspavati se dobro i uživati u danima jer i psiha ima dosta utjecaja na mogući pad imuniteta. 
+5 glasa
Biljana Tandara od Biljana Tandara

Vjerojatno je ovo jedno od najaktualnijih pitanja svake godine u ovo doba, no s ovogodišnjim izazovima dobilo je jednu novu dimenziju i pojačalo našu brigu. Odgovore na ovo pitanje na Znatku nalazimo u:

  • fizičkoj aktivnosti, 
  • zdravoj prehrani,
  • većem unosu vitamina i minerala i 
  • općenito zdravom načinu života. 

Međutim, uza sve ove dodatne izazove kojima smo okruženi, pitamo se je li to dovoljno. Imunitet je najvažniji sustav ljudskog organizma koji štiti od raznih virusa, zaraza i infekcija. Neki od nas ga imaju jače razvijenog, neki slabije, no najbitnije je da ga svatko od nas ima mogućnost dodatno ojačati. Kako bismo u tome bili što uspješniji, potrebno je krenuti od samog izvora našeg imunosnog sustava koji se može osnažiti kroz dodatke prehrani koji ulaze u naš organizam u crijevima gdje žive korisne bakterije.

Iako nije moguće sve korisne bakterije uzimati u obliku dodataka prehrani jer je mnogo crijevnih bakterija anaerobno i ne podnose kisik stoga ne mogu preživjeti izvan crijeva, možemo potaknuti njihovo razmnožavanje u našim crijevima pružajući im njihovu najdražu hranu u obliku posebno odabranih vlakana. Zato OMNi-LOGiC® IMMUN nudi izvor hrane za dobre crijevne bakterije u obliku inovativne kombinacije vlakana potpuno nove generacije što potiče rast bifidobakterija i laktobacila u ljudskim crijevima. Uz probrana vlakna, sadrži i vrijedne vitamine i minerale. I to u međusobno usklađenim količinama, čime doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunosnog sustava. Proizvod OMNi-LOGiC® IMMUN možete pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama, te na web stranici Instituta AllergoSan.

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Imunitet možemo ojačati zdravom prehranom i pojačanim unosom vitamina i minerala. Dobro je konzumirati što više voća i povrća. Za imunitet su posebno dobre namirnice bogate vitaminom C, kao što su limun, naranče i mandarine kojima je trenutno sezona. Za imunitet su jako dobri đumbir i češnjak. Preporučuje se svakog dana piti čaj od limuna, meda i đumbira. Neki svakog dana konzumiraju po jednu žlicu smjese đumbira, meda i češnjaka. Ova smjesa može poslužiti i kao prirodni lijek protiv gripe i prehlade. 

Osim prehranom, imunitet možete ojačati boravkom na svježem zraku. Ako je hladno, toplo se obucite i pokušajte barem pola sata dnevno provesti na zraku. Često provjetravajte prostorije u kojima boravite. Jedan od uzroka čestih viroza zimi je i to što svi puno boravimo u zatvorenim i grijanim prostorima. 

Imunitet možete ojačati fizičkom aktivnošću. Ako se ne bavite sportom, možete započeti sa svakodnevnom tjelovježbom, a ako ni za to nemate vremena, šetnja je također važna fizička aktivnost. 

Pokušajte održavati uredan bioritam i izbjegavati stresne situacije jer to utječe na cijeli organizam, pa tako i na imunitet.

+4 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.

Imunitet je zaslužan za stabilno funkcioniranje našeg organizma te da nas neumorno štiti od raznih bakterija i virusa koji vrebaju, posebice u hladnim, zimskim mjesecima, no znamo li na koji način on funkcionira? Imunosni sustav sastoji se od kompleksne mreže organa i tkiva, stanica i proteina koji zajednički djeluju braneći tijelo od štetnih utjecaja iz okoline. Imunosni sustav kontinuirano i dosljedno pomaže našem tijelu na tisuće različitih načina, ali radi svoj posao uglavnom tiho i neopaženo.

Najveći dio imunosnog sustava nalazi se u crijevima. Stoga je recept za pravilan i snažan rad imunosnog sustava jednostavan, a podrazumijeva pravilnu i uravnoteženu prehranu, pomoću koje ćemo tijelu pružiti potrebne vitamine, minerale i hranjive tvar. Uz to, potrebno mu je osigurati dovoljno sna i redovitu fizičku aktivnost. Neophodno za njegovo funkcioniranje je i smanjenje stresa na najmanju moguću razinu, s obzirom da stres dokazano smanjuje imunosnu obranu organizma.

Genetski materijal svih mikroba u crijevu naziva se - mikrobiom. Zadivljuje činjenica da svaki čovjek ima svoju jedinstvenu kombinaciju crijevnog mikrobioma, usporedivu s otiskom prsta. Bakterije su odgovorne za zdravu crijevnu sluznicu, a u njoj se nalazi 70-80% svih stanica u tijelu koje stvaraju antitijela. Kako bi fini mehanizmi u bakterijama besprijekorno funkcionirali, one moraju imati dovoljno odgovarajuće hrane, adekvatnu temperaturu i dovoljno vlage. Iz tih je razloga od iznimne važnosti kako se hranimo i što pijemo. Nažalost, suvremene životne navike, loša i brza prehrana, stres i lijekovi često dovode do disbalansa ovih važnih mehanizama, uzrokujući niz bolesti i poremećaja tipičnih za suvremenog čovjeka. Znanstvenici danas cijeli niz bolesti dovode u svezu s poremećenim crijevnim mikrobiomom. Bakterije proizvode mnoge aktivne tvari, poput hormona i neurotransmitera. Te tvari putem fine kapilarne mreže koja okružuje svaku crijevnu resicu ulaze u krvotok te na taj način stižu i do mozga. Pristigle informacije se obrađuju, proizvode se  neurotransmiteri koji putem živčanog sustava dolaze do crijevnih stanica, a one potom iznova šalju informacije prema crijevnom mikrobiomu. Dakle, između crijeva i mozga postoji direktna veza.

Imunosni sustav predstavlja složen tjelesni mehanizam od izvanredne važnosti za naše zdravlje. Stoga smatram da je, posebno u ova zahtjevna vremena, neophodno činiti sve što možemo kako bismo očuvali svoje zdravlje. Prvu barijeru koja nas štiti od vanjskih utjecaja čine površine koje dolaze u kontakt sa vanjskim svijetom, dakle koža i sve sluznice. Ukoliko je naš prvi imunosni odgovor dovoljno jak, do infekcije neće niti doći, ili će prodor patogena biti slab. Ukoliko ipak dođe do prodora patogena, na scenu stupaju bijele krvne stanice (leukociti) kao što su granulociti ili limfociti. Danas, u kontekstu pandemije koja vlada, često se spominju T limfociti, vrsta leukocita koji imaju sposobnost proizvodnje citokina, proteina koji imaju važnu ulogu u staničnoj signalizaciji. Ponekad se događa da dođe do prekomjernog lučenja citokina, što dovodi do tzv. citokinske oluje koja može uzrokovati cijeli niz zdravstvenih problema. Upravo je iz navedenih razloga od iznimne važnosti da imamo zdrav crijevni mikrobiom i intaktnu crijevnu sluznicu s očuvanim stanicama koje proizvode antitijela. Podatak da crijevna sluznica svakog čovjeka ima površinu od 300-400 m2, i da sadrži tri puta više imunosnih stanica nego koštana srž, limfni čvorovi i slezena zajedno, zaista je fascinantan. To je definitivno čini našim najvećim imunosnim organom.

Znanstvene studije ukazuju na to da svaka infekcija mijenja naš mikrobiom i smanjuje broj bakterija. Krivi način prehrane, stres, prekomjerno uzimanje nepotrebnih lijekova, te premalo kretanja uzrokuju značajan disbalans između dobrih i loših bakterija, te dovode do osjetnog pada imuniteta.

KAKO SI MOŽEMO OJAČATI IMUNITET?

Pokušajte tijekom dana pronaći malo vremena za sebe. Sigurno postoji nešto što vas opušta. Ugodna glazba, dobra knjiga, šetnja, rad u vrtu, meditacija ili vježbanje samo su neke od mogućnosti.

Za naše je bakterije bitno da ih pravilno hranimo, stoga jedite puno povrća. Jednostavni ugljikohidrati i šećeri potiču razmnožavanje loših bakterija i gljivica, posebice kandide. Zato jedite što više svježih namirnica. Preporuka je i uzimanje vitamina C i D3, te cinka, koji podržavaju normalan rad imunosnog sustava.

Nadalje, krećite se što više, jer se na taj način pokreću energetski tokovi u tijelu i sprječava nastanak energetskih blokada.

Naposljetku, svakako se preporuča uzimanje kvalitetnih i provjerenih probiotika. Prilikom kupnje obratite pozornost na adekvatne certifikate poput GRAS-a, te dozvole od strane WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) i FDA (Agencije za hranu i lijekove). Na pakiranju mora stajati podatak o tome koliko bakterija preparat sadrži. Prema svim dostupnim studijama jedan gram treba sadržavati barem 1.000.000.000 bakterija. Probiotičke bakterije moraju biti aktivne, kriterij koji mnogi dodaci prehrani ne zadovoljavaju. Valja znati i da ne postoji univerzalni probiotik koji rješava sve probleme. Najpravilnije bi bilo napraviti analizu stolice na mikrobiom, pa tek potom odrediti terapiju. Najveća efikasnost probiotičkih preparata postiže se optimalnom kombinacijom različitih bakterijskih sojeva. Za dobne skupine iznad 60 godina, svakako se preporuča redovito uzimanje probiotika jer je dokazano da s godinama mikrobiom crijeva slabi.

I na kraju: imajte strpljenja, mikrobiom se ne može oporaviti preko noći! Štoviše, ponekad su za njegovu obnovu potrebni mjeseci. Samo ćete na taj način postići da vaš imunosni sustav bude zdrav, te da tako i sami doprinesete svome zdravlju.

NADOMJESTITE DOBRE BAKTERIJE DODACIMA PREHRANI

OMNi-BiOTiC® 6 je dodatak prehrani u prahu koji sadrži 6 raznovrsnih visokoaktivnih bakterijskih sojeva i njihovu hranu u obliku vrijednih vlakana, koja omogućuje dugotrajno razmnožavanje i nastanjivanje bakterija duž cijelog probavnog trakta. Također, sadrži i humane bakterijske sojeve koji su kompatibilni s našim organizmom. Kao i svi ostali OMNi-BiOTiC® sinbiotici, OMNi BiOTiC® 6 ispunjava sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetskog gastroenterološkog društva (WGO) te Austrijskog društva za probiotičku medicinu (OePROM).

No, nije moguće sve korisne bakterije uzimati u obliku dodataka prehrani jer je veliki broj crijevnih bakterija anaerobno, točnije ne mogu preživjeti izvan naših crijeva zbog čega ih je teško sintetizirati u dodatke prehrani. Međutim, to ne znači da ne možemo potaknuti njihovo razmnožavanje u našem organizmu pružajući im njihovu najdražu hranu u obliku posebno odabranih vlakana. Upravo ta svojstva u sebi sadrži OMNi-LOGiC® IMMUN o kojem je pisano u drugom odgovoru ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
4 odgovora
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
3 odgovora
Marija Userin 29.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Marija Userin
2 odgovora
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...