239 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup (4.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koliko je glasno potrebno pjevati da bi se razbila staklena čaša?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (17.6k bodova)

Staklena čaša se može razbiti glasom, tj. pjevanjem. To ne može svima uspjeti odmah, no ako ne odustaju i pokušaju više puta svakako je moguće. 

  • Čašu je potrebno staviti na nešto visoko tako da je u ravnini s glavom osobe koja to pokušava. Ako se koristi mikrofon, onda se zvučnik treba okrenuti prema čaši i mora biti blizu nje. Bitno je da je čaša prazna. 
  • S obzirom da je čaša u ravnini glave potrebno je na oči, kosu staviti neku zaštitu. Na oči je najbolje staviti naočale da se komadići stakla ne bi vratili na osobu i ozlijedili je. 
  • Potrebno je prstima dodirnuti čašu i okušati što bolje zapamtiti zvuk koji ona proizvodi (svaka čaša ima drugačiji zvuk). Bitno je da se čaša dodiruje na rubu u krug. Nakon što zapamtite zvuk, njega će te pokušati proizvesti.
  • Bitno je da osoba ima što veći vokalnu snagu, tj da može proizvesti što veći ton. Dakle isti onaj zvuk koji ste zapamtili probajte ponoviti što više puta što višim glasom. 
Da bi uspjelo potrebno je postići jačinu glasa od 100-110 decibela. Ukoliko vidite da vam ne uspijeva uzmite mikrofon, ako ga imate te i njime probajte.
Ovo naravno neće uspjeti iz prve, a nekima neće uopće uspjeti. Jedina dodatna mogućnost je približiti se još čaši ili ju zamijeniti drugom. Ako i to ne uspijeva isto ovo se može probati i sa dioptrijskim naočalama. 
+3 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.8k bodova)
Ljudski glas može razbiti čašu. Svaki objekt ima rezorantnu frekvenciju odnosno prirodnu frekvenciju na kojoj nešto vibrira. Tako možete jednostavno da dodirnete stalno da čujete istu frekvenciju, da bi razbio staklo glas pjevača mora odgovarati toj frekvenciji ili visini, a staklo mora imati mikroskopske nedostatke. Ova uobičajena pojava, poznata je kao rezonancija, a javlja se zato što pjevačev glas istiskuje obližnje zračne čestice, koje se poput nevidljivih valova sruše u staklo. Kada se pjevačev glas pojača ti valovi postaju sve snažniji. Uz dovoljno pojačanja, staklo može vibrirati tako snažno da se razbije. Valovi koji razbijaju staklo donose više energije, niži su i "sjeckaniji" tako ih više prolaze u sekundi na otprilike 556 herca. Da bi se razbilo staklo, frekvencija note mora biti jednaka frekvenciji stakla.

Slična pitanja

4 odgovora
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Margareta Jurisi (897 bodova)
1 odgovor
3 odgovora
1 odgovor
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Marija Userin (212 bodova)
2 odgovora
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Margareta Jurisi (897 bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...