Margareta Jurisi u rubrici Posao od Margareta Jurisi
Možete li mi dati savjet kako postati sigurni da smo dobri u svom poslu? Što ako postoji netko tko taj posao može raditi bolje? Što ako šef misli da ne dajemo sve od sebe, a dajemo? Isto tako, ako nam ne krene u poslu koji prvi put radimo u početku, ima li šanse da ćemo kasnije postati bolji te zadržati posao? Kako se riješiti te nesigurnosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Svakome je u početku teško na novom poslu, pogotovo ako ste tek završili svoje obrazovanje i to vam je prvi posao. Normalno je da ste nervozni i nesigurni. Sjetite se da, iako još morate puno učiti, vi imate potrebne kvalifikacije za ovaj posao. Ako su vas izabrali za posao pored svih drugih kandidata, znači da su u vama vidjeli potencijal. Zapamtite da se sve može naučiti, samo se morate truditi i dati si vremena. Nemojte očekivati da ćete već prvi dan baš sve pohvatati. Učite od drugih. Ako imate kolege koji na tom radnom mjestu rade već duže vrijeme, pitajte ih za savjet. Uvijek pitajte ako vam nešto nije jasno. Svi su oni jednom bili na vašem mjestu i, ako su kolegijalni, pomoći će vam. Važno je da dolazite na posao na vrijeme i pripremljeni. Tako ćete dati do znanja da ste ozbiljni, a i smanjit ćete vlastitu nervozu.
+9 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Uvijek je teško krenuti raditi neki posao iznova i biti najnoviji zaposlenik. Zato je važno da osoba uvijek bude samouvjerena u sebe, naravno dok god to ne dovodi do konflikta u druge. Svakako što god da radite morate imati vjere u sebe.  Uvijek vjerujte da vi to možete i pri tome se potrudite. Dajte sve od sebe i predano radite svoj posao. Šefovi će znati cijeniti trud ako vide da se osoba trudi. Pokušajte uvijek biti točni u svemu. Nemojte kasniti s rokovima jer to nitko ne voli i dovodi do lošeg mišljenja o osobi kod šefa. Odnos s kolegama je jako bitan, nitko ne voli one osobe koje su zatvorene u sebe i ne žele ostvariti nikakav kontakt s drugima. Na svakom razgovoru za posao šef voli čuti da je osoba timski igrač, pa je bitno da i imate na poslu dobar odnos s kolegama. Također ako nešto ne znate pitajte jer nije sramota pitati. Važno je pokazati volju za napredak. Pri tome svemu ostanite svoji, jer uzeli su vas jer su smatrali da ste kompetentna osoba koja može obavljati taj posao. Pokažite se u najboljem svjetlu i ostanite svoji. 

+8 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

U svakom poslu bitno je imati vjere da ono što radite, radite dobro, odnosno imati samopouzdanja. Bilo da ste se fakultetski obrazovali za svoju poziciju na poslu, završili tečaj ili naučili nešto raditi na samom poslu - važno je da budete svjesni da vi imate potrebno znanje i vještine. Da nemate iste, ne biste ni bili na poziciji na kojoj se na poslu nalazite. Uvijek će postojati oni koji su bolji, ali i lošiji od vas u nečemu, pa tako i važem poslu. Važno je da, ako želite poboljšati svoje performanse na poslu i pokazati sebi ili šefu da ste dobar radnik i da ste zasluženo na svojoj poziciji, da date svoj maksimum. Ako vaš šef to ne primjećuje, bilo bi dobro da porazgovarate s njime. Najčešće se sve nedoumice mogu riješiti uz pomoć kvalitetne komunikacije. S druge strane, ako vas šef kontinuirano degradira, potcjenjuje ili ne plaća vaš rad koliko bi trebao, razmislite o pronalasku drugog posla. Nekorektno ponašanje prema vama kao radniku, ne biste trebali trpiti.

Naravno da će se na početku rada na novom radnom mjestu javiti nesigurnost i izgubljenost. Dajte si vremena da se prilagodite novom okruženju, ali svakako pokazujte svoj interes i trudite se steći vještine potrebne za posao koji radite. Uz trud i slušanje uputa, rezultati neće izostati. Sjetite se da, da poslodavac nije mislio da ste kvalificirani, ne biste dobili taj posao na prvom mjestu. Fokusirajte se na svoju efikasnost na poslu, a ako nešto ne znate - pitajte. Ako ne radite stvari na svoju ruku, neće biti mjesta ni za pogreške, a ko znate da u nečemu nećete pogriješiti, imati ćete više vjere da ono što radite, radite kvalitetno.

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
S vremenom ćete sasvim sigurno odlično obavljati svoj posao. Recimo, meni je za svaki posao trebalo 2-3 mjeseca da se tom poslu prilagodim i mnogi bi rekli da je to previše ali imala sam osjećaj kako sam ja uvijek bila najspornija i kako meni više treba od ostalih i su svi od mene bolji, naknadno sam se opustila i obavljala sam taj posao kao da sam rođena za njega.

Posao ćemo najbolje raditi nakon mnogo ponavljanja jedno te istog tako će nam to prijeći u naviku i s voljom i željom da pitamo sve što nas zanima i vidimo kako to drugi rade i ponavljamo isto za njima, tako ćete moći na kraju ne samo da uspješno obavljate svoj posao nego i da postignete da na kraju budete i bolji od ostalih.

Slična pitanja

3 odgovora 441 👀
1 odgovor 283 👀
2 odgovora 2.3k 👀
Lovro Gorup 10.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Lovro Gorup
2 odgovora 226 👀
2 odgovora 967 👀
Znatkica 26.06.2021. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Znatkica
1 odgovor 203 👀
1 odgovor 740 👀
5 odgovora 801 👀
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...