214 pregleda
Darko Međimurec u rubrici Društvo od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.9k bodova)
Bacite li oko na razvoj i događanja u svijetu feminizma, svi se možemo složiti da se do danas dosta toga izdogađalo. Pitanje je da li se u društvu može razgovarati o vremenu gdje imamo ravnopravnost spolova - da su muškarci i žene jednaki u društvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.6k bodova)

Mislim da i dalje treba raditi na ravnopravnosti spolova. Iako smo u tom pogledu kao društvo puno napredovali, i dalje nije sve kako bi trebalo biti. Mislim da se neravnopravnost često može primijetiti na radnom mjestu. Nažalost, i dalje postoje radna mjesta na kojima su žene manje plaćene od svojih muških kolega iako rade isti posao i imaju iste kvalifikacije. U našem društvu često postoje predrasude koje se odnose na "muška" i "ženska" zanimanja. Tako ljudi često imaju predrasude prema ženama koje voze kamione, rade kao vatrogaskinje, policajke ili majstorice. Također, postoje predrasude prema muškarcima koji rade kao kozmetičari, frizeri, odgajatelji u vrtiću... U nekim manje razvijenim zemljama ženska su prava jako ugrožena, a negdje gotovo i ne postoje. Također, nasilje nad ženama i dalje je velik društveni problem. Mnoge žene trpe nasilje u braku i u vezama, a boje se prijaviti nasilnika, što iz straha od njega samoga, što iz straha od osuda okoline, a neke i zato što nemaju kuda otići. Iako se o tome još manje priča, prisutno je i nasilje nad muškarcima. 

Redakcija 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Redakcija [Megaktivan] (17.7k bodova) Kakva je pozicija žena u poslovnom svijetu?
+6 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović [Ekstraktivan] (8.1k bodova)
Mislim da još uvijek kao društvo ne možemo reći da imamo ravnopravnost spolova. Naravno, pogledamo li globalno, postoje države koje su bliže postizanju ravnopravnosti od ostalih. Nije isto govorimo li o Saudijskoj Arabiji ili o Norveškoj kada se razmatra pitanje ravnopravnosti spolova.

Budući da je Hrvatska dio Europske Unije, moguće je provijeriti kako stojimo s ravnopravnosti spolova. Postoji Indeks ravnopravnosti spolova koji se računa svake godine za pojedinu državu članicu. Prikupljanje svih podataka i izračun provodi Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE). Hrvatska se 2020. godine našla na 20. mjestu s 57,9 bodova (što je 10 bodova iza prosjeka indeksa). Najbolji indeks Hrvatska ima na području zdravstva i financija, a najslabiji na području skrbi i društvenih aktivnosti.

Postoji i 'The Global Gender Gap Index' koji iznosi od 0-1, mjeri se u četiri kategorije (ekonomska participacija i mogućnosti, pristup obrazovanju , zdravlje i uključenost u politiku). Na toj je listi za 2020. godinu najbolji Island (0,877), a Hrvatska se nalazi na 60. mjestu (0,720). Najgore države na tom su popisu Jemen, Irak i Pakistan.

Samo postojanje ovakvih indeksa, kao i činjenica da niti jedna država nema taj indeks globalni indeks 1 i matematički pokazuje da nismo u mogućnosti razgovarati o vremenu ravnopravnosti spolova, ali poboljšanje tih indeksa svake godine u razvijenijim državama daje naznaku da ćemo jednoga dana možda tu ravnopravnost i postići.

Slična pitanja

1 odgovor 103 pregleda
1 odgovor 108 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.7k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...