Zoran Jurić u rubrici Politika od
promjena rubrike od Znatko
Zašto je decentralizacija bitna za neku organizaciju / grupu ljudi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Augustina Kolak od

Pojam decentralizacije obuhvaća različite koncepte koji se moraju pažljivo analizirati u svakoj posebnoj zemlji prije nego li se utvrdi trebaju li neki programi ili projekti podržavati reogranizaciju financijskih ili administrativnih usluga. Decentralizacija je zapravo prijenos ovlasti i odgovornosti za javne funkcije sa središnje vlade na podređene ili neovisne vladine organizacije i/ili privatni sektor. Postoji više vrsta decentralizacije koji se međusobno razlikuju po karakteristikama i političkim implikacijama. 

Politička decentralizacija za cilj ima dati građanima ili njihovim izabranim predstavnicima veću moć u odlučivanju. Često se povezuje s pluralističkom politikom, ali također može podržati demokratizaciju dajući građanima, njihovim predstavnicima, organizacijama veći utjecaj u formuliranju i provedbi politika. Politička decentralizacija često zahtijeva ustavne reforme, razvoj pluralističkih političkih stranaka, jačanje zakonodavnih tijela, stvaranje lokalnih političkih jedinica. 

Izvor: http://www.ciesin.org/decentralization/English/General/Different_forms.html

+6 glasa
Marina Malenica prije od
Decentralizacija može pomoći ljudima u organizaciji da osjete da imaju moć. Ovako ako su svi protiv jednog, mogu se urotiti protiv njega (bar mu govoriti sve iza leđa) te neće imati osjećaj da imaju neku pouzdanu osobu kojoj se mogu obratiti.

Tu je i priča s prihodima te njihovom investiranju. Logičnije je da će decentralizirana država imati više razvijenijih gradova i mjesta, ali za osnovu toga je potrebno da ta država može vjerovati u to da neće biti dijelova koji ne mogu priskrbiti za svoj opstanak.

To je ujedno i mana decentralizacije. Osim što pruža još veći razvoj birokracije, siromašne sredine na taj način mogu postati još siromašnije.
+5 glasa
Lucija Guber od

U centraliziranom sistemu organizacije izvršnu vlast ima predsjednik te organizacije te se sve odluke donose na vrhu i onda šire u "niže" odjele te organizacije. Sistem funkcionira hijerarhijski. Svako odjeljenje organizacije ima neku specifičnu funkciju te se tako poslovi preusmjeravaju s jednog odjela na drugi. Takav način je stabilan i kontroliran, ali ima svoje loše strane. Ima čvrstu povezanost odnosno svaki odjel je ovisan jedan o drugom. Ako se dogodi zastoj u jednom odjelu cijeli sustav će osjetiti zastoj. Kod distribucije autoriteta (decentralizacija) izvršna vlast pripada više osoba odnosno više timova. Tako je uspostavljena bolja komunikacija između članova organizacije i veća fleksibilnost. Ako jedan tim osjeti zastoj u proizvodnji, drugi timovi će biti više-manje neovisni o toj promjeni. 

 

Slična pitanja

1 odgovor 178 👀
1 odgovor 398 👀
2 odgovora 540 👀
5 odgovora 925 👀
2 odgovora 255 👀
2 odgovora 393 👀
Znatkica 12.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Znatkica
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...