Lovro Gorup u rubrici Kupovina od Lovro Gorup
zaključano od Znatkica
Koje drvce ukrašavate- umjetno ili prirodno? Zašto? Koje Vam je draže?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Osobni odgovori nisu zanimljivi javnosti.

6 odgovor(a)

+15 glasa
Ivana Metić od Ivana Metić

Obje opcije imaju svoje prednosti i mane.

Umjetno drvce može se koristiti više godina za redom, te je ono iz toga razloga ekonomičnija opcija. Također, urednije je, jer umjetnom drvcu ne otpadaju iglice koje svakodnevno treba čistiti. Negativna strana umjetne jelke je izostanak pravog mirisa bora, koji je, po meni, nešto što zapravo čini Božić. Također, umjetno drvce je rađeno od plastike, što svakako nije dobra opcija ako smo ekološki osviješteni.

Prirodno drvce morate kupovati svake godine, osim ako ne kupite drvce u tegli koje također možete koristiti nekoliko godina. Ako pak, ne uzimate drvce sa teglom, ono se u zatvorenom, toplom prostoru vrlo brzo počinje sušiti i gubiti iglice, nakon čega imate dva problema; više ne izgleda bogato kao dok je bilo svježe i morate svakodnevno čistiti iglice. Pozitivne strane prirodne jelke su ekološke prirode. Prirodno drvce organskog je podrijetla pa se vrlo brzo raztaloži u zemlji. I najvažnija stvar, miris. Miris bora na Božićno jutro neprocjenjiv je doprinositelj božićnog ugođaja.

Moja obitelj oduvijek ukrašava prirodno drvce i vjerojatno će tako i ostati.

+14 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Osobno sam nekako uvijek za prirodno božićno drvce. U mojoj obitelji se ono uvijek kiti na Badnjak i u kući nam stoji sve do Sveta tri kralja. Što je ustvari taman period da se ono ne presuši pretjerano. Iako naravno iglice već lagano počnu otpadati. No ipak ono ima posebnu čar kada zamiriši. Miris pravoga bora se osjeti  cijeloj kući. Čak nemam ništa protiv toga ni što me iglice cijelu izbodu dok stavimo ukrase na bor. To je svakako skuplja opcija jer se svako godine ponovno mora kupovati. No zaista se može kupiti bilo gdje, te tjedan dana prije Božića svuda stoje natpisi da se prodaju božićna drvca. A na selu se može čak i odabrati drvce koje još nije ni odsječeno. Isto tak mi je puno draže kada je ono prirodno zelene boje, a svi ukrasi i lampice upravo zbog toga izgledaju posebno.

Što se tiče umjetnog božićnog drvca ono je prvenstveno jeftinija opcija jer se isto drvce ima godinama. No ono je nekako uvijek isto i svi ukrasi izgledaju jednako. No opet super je jer se ne posuši i nema mnoštva iglica koje bodu i ispadaju. Isto tako je i savršeno oblikovano pa je puno bolji odabir za perfekcioniste. 

+12 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Ljubitelj sam umjetnih božićnih drvca iz nekoliko razloga. Iako su prirodna drvca jeftinija, draža mi je opcija umjetnog zato što se može koristiti dugi niz godina, ako se pažljivo sprema, pa se isplati izdvojiti više novaca za proizvod koji će se dugo koristiti.

Kod umjetnih drvca volim pravilnost i strukturiranost, svaka je grančica na svome mjestu i nema velikih rupa ili praznina, dok je takvo prirodno drvce najčešće teško pronaći.

Ukrašavanjem umjetnog božićnog drvca ne postoji briga o neredu od ispadanja iglica, kao što je slučaj kod prirodnih drvca.

Umjetna stabla nude se i u različitim bojama te su, po mome mišljenju, praktičnija od prirodnih.

+10 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Uvijek sam za prirodno drvce, ali ne ono na stalku, nego drvce u tegli. Tako ne dolazi do konstantnog bacanja borova koji se već u kući počnu sušiti svake godine.

Za razliku od bora na stalku (bora bez korijena), boru u tegli ne ispadaju iglice, eventualno se pod tu i tamo, ovisno o drvcu, treba prebrisati zbog smole. Veličinom su manji od borova na stalku tako da su prikladni za manje stanove.Takav se bor može koristiti 2 do 3 godine, ako se o njemu pravilno brine, a kada postane prevelik može ga se posaditi negdje (mi smo ove godine prošlogodišnji bor posadili u vinogradu).
+9 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak
Osobno, više volim umjetno drvce i to iz par razloga.

Ja volim božićno drvce ukrasiti prije Badnjaka (ponekad već početkom 12.mjeseca i imam ga dok mi ne dosadi tako da zbog toga prirodno drvce kod mene ne dolazi u obzir jer bi iglice sve otpale.

Drug razlog zašto više volim umjetna drvca je taj što mi jednostavno lijepše i urednije izgledaju. Osim toga nema dosadnih iglica koje treba čistiti. :)

Jedina prednost prirodnog drvca je njegov miris kojeg svi volimo i koji zaista podsjeća na Božić, ali kod mene ipak nije presudan.
+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Prirodno drvce daje poseban ugođaj zbog svog mirisa, odnosno mirisa drveta i iglica. Osobno imam umjetno drvce, a ono se vrti u mojoj obitelji već više od dvadeset godina. Iskreno, nimalo ne podržavam nepotrebnu sječu drveća, a svake godine kupovati odsječeno drvo koje ćete baciti za koji tjedan je vrlo nepotrebno i nikako nije dobro za očuvanje okoliša. Također, neprodana prirodna drvca se svake godine u velikom broju bacaju. Naravno, ni plastika od koje su načinjena umjetna drvca nije dobra za okoliš, ali smatram da ćemo doprinjeti više ako jedno takvo drvce imamo dugi niz godina. Ako volite prirodna drvca i njihov miris i simboliku, možete ubrati i samo jednu granu i tako ukrasiti dom. ako imate vrt, mlado drvce možete i zasaditi te ga kititi u vrtu svake godine i na taj način biti ekološki osvješteni.

Marija Smiljan od Marija Smiljan
tako je, ne može plastični bor zamijeniti pravi! (h)

Slična pitanja

4 odgovora 568 👀
6 odgovora 799 👀
Margareta Jurisi 29.11.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Margareta Jurisi
2 odgovora 518 👀
2 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 582 👀
3 odgovora 318 👀
Martina Kolak 13.12.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Martina Kolak
4 odgovora 1.8k 👀
Ivana Horžić 27.11.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Ivana Horžić
4 odgovora 3.8k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...