169 pregleda
Punk Princeza u rubrici Priroda od Punk Princeza [Aktivan] (112 bodova)
tagovi uređeni od Znatko
U kojem mjesecu se sije rajčica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević [Superaktivan] (1.7k bodova)
Rajčica je jednogodišnja biljka. Briga i njega za uzgoj rajčice nije pretjerano zahtjevan zadatak, te je iz tog razloga rajčica neizostavni dio svakog vrta.

Temperatura koja je potrebna da sjeme rajčice proklija je minimalno 10°C, a optimalna temperatura je od 22-25°C.

Direktna sijetva na otvorenom vrši se u travnju is vibnju, dok se sa proizvodnja rasada počinje u siječnju, u toplijim krajevima, ili u veljači u sjevernijim krajevima.

Vrijeme sjetve ovisi i o sorti rajčice koju sadimo.
+5 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
Bitno je naglasiti da se rajcica inace proizvodi iz rasada i direktnom sjetvom. Na juznim tj. toplijim podrucijima, sredinom prvog mjeseca pocinje proizvodnja rasada za ranu poljsku proizvodnju, a za srednju ranu mjesec dana nakon (sredinom veljace).

 Sto se tice sjevernih podrucja Hrvatske, sjetva za ranu proizvodnju je sredinom veljace dok je za kasniju sredinom travnja, ovisi o samoj sorti rajcica tj. pomadora.

Pravu sjetvu imamo sredinom travnja koja traje sve do sredine svibnja i ona se vrsi na otvorenom i na "gredicama". Dubina same sjetve iznosi 2 do 3 centimetra a na samu gredicu se siju 2 reda razmaka od 30 centimetara, a sami razmak kucica je 25 do 30 centimetara.

Rasad rajcice za ranu proizvodnju se pikira tj. presađuje kada dobije 2 lista (nakon svega 20 dana) u plasticne lonce cca 10 cm. Kada biljke dobiju 5 6 listova, moze se obaviti sadnja rajcice, sve dok ne dobiju cvjetove na sebi (unutar nekihh 40 dana).

Slična pitanja

2 odgovora 113 pregleda
6 odgovora 300 pregleda
2 odgovora 604 pregleda
1 odgovor 307 pregleda
1 odgovor 95 pregleda
2 odgovora 357 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...