301 pregleda
Iva Bašić u rubrici Zdravlje i medicina od Iva Bašić [Aktivan] (398 bodova)
Zbog posla moram dosta gledati u razne ekrane i imam glavobolje zbog toga. Kako si pomoći?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+2 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
Glavobolje od gledanja u ekran su sasvim uobičajeni problem u današnje vrijeme kada se veliki dio posla prebacio na virtualni svijet. Osim toga, ljudi dosta gledaju u ekran i zbog zabave, dopisivanja, svakodnevnih dogodovština. Dobar je savjet, kako bi se izbjegnula glavobolja, da ipak smanjite svakodnevno gledanje u ekran. Izađite van, provedite vrijeme u prirodi, umjesto da gledate zabavne sadržaje na društvenim mrežama. No, ako Vam je gledanje u ekran u opisu posla, tada postoje naočale protiv plavog svjetla koje možete nabaviti. Osim toga, preporuča se da svakih 25 minuta rada napravite pauzu od 5 minuta kako bi se i oči i um odmorili.
+2 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.7k bodova)

Glavobolja od gledanja u ekrane u današnje je vrijeme sve češća i češća pojava, a pogotovo sada kada je ovakva situacija u Hrvatskoj i svijetu s ovim korona virusom i sa svim epidemiološkim mjerama koje se moraju poštivati. Sprečavanje te glavobolje se može izvesti na nekoliko različitih načina. Neki od njih su vrlo laki i jednostavni i ništa vam od dodatne opreme ne treba, dok su drugi ipak malo teže izvedivi.

Prvi, i najjednostavniji način za sprečavanje ili smanjenje glavobolje od ekrana bio bi jednostavno smanjenje vremena koje provodimo uz ekrane, koliko je god to moguće s obzirom na sve potrebe i obaveze koje imate. Ako smanjit vrijeme pred ekranima, logično je da ćete manje naprezati oči i samim time smanjiti vjerojatnost glavobolje. Nadalje, možete povremeno uzeti neku tabletu protiv bolova koja također može smanjiti vašu glavobolju. I treći, ali i najkompliciraniji i najskuplji način jest da kupite naočale koje su napravljene baš za dugotrajno gledanje u razne ekrane. Te naočale koliko sam imao prilike ćuti imaju stvarno dobar učinak.

+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)
Imam isti problem zbog konstantnog gledanja u ekran laptopa ili mobitela, uglavnom zbog posla i faksa. Nužna stvar koju napravim je smanjim svjetlinu na ekranu sa jake na srednju, shvatila sam da mi slabija svjetlina može značajno smanjiti glavobolju.

Iduće, vrlo je bitno raditi pauze svakih sat vremena, barem na nekoliko minuta ili, ako je moguće, prošetati. Probajte vježbati oči kretanjima lijevo, desno i gore i dolje. Tako ćete 'razgibati' oči i smanjiti glavobolju. Možete i za to vrijeme rastegnuti tijelo, napraviti neki manji fizički posao ili samo sjedite sklopljenih očiju.

Također, pored laptopa uvijek imam čašu vode te se trudim piti što više vode. Primijetila sam da mi umanjuje glavobolje, pa isprobajte.
+1 glas
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.8k bodova)
Vrlo bitna stvar je znacajno smanjiti svjetlinu vaseg uređaja tj. ekrana. Ako puno gledate u ekran mobitela postoji Filtar plavog svijetla kojega mozete ukljuciti preko postavki vaseg mobilnog uređaja. Kada ja Filtar plavog svijetla ukljucen, zaslon vaseg uređaja ce se prikazivati u toplijim i ugodnijim nijansama. Također mozete birati (ovisno o uređaju) koliko zelite da je filtar naglasen tj. da li ce izrazavati toplinu manje ili vise.
Takoder mozete staviti da vas uređaj ima tamnu temu sto je vrlo dobro za oci.

Slična pitanja

1 odgovor 97 pregleda
1 odgovor 117 pregleda
2 odgovora 90 pregleda
1 odgovor 120 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...