Ivan Gačić u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić

Postoje li i koje su prednosti oglašavanja sadržajem (content marketing) nad klasičnim marketingom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Tradicionalni marketing funkcionira kroz model jedan-prema-mnoštvu, gdje mu je ključna premisa stvoriti sadržaj na jednom mjestu (marketinški odjel) i proširiti ga što većem broju ljudi. Tako funkcioniraju TV oglasi, novinski oglasi, jumbo plakati i drugo. Slanje takvog sadržaja nije osobno i previše je generalizirajuće - "mi smo naj", "kupi bušilicu" (iako ju ne trebaš), itd.

Content marketing (hrv. sadržajni marketing) funkcionira kroz kreiranje i slanje kvalitetnog sadržaja prema željama i potrebama svoje publike. Sadržajni marketing odbacuje model tradicionalnog marketinga jedan-prema-mnoštvu te uvodi dva nova modela: mnoštvo-prema-mnoštvu i jedan-prema-drugom. Tada npr. kupci pričaju o nekom brendu ili proizvodu ili usluzi sa svojim osobama od povjerenja (često su to prijatelji, ali mogu biti potpuno nepoznati ljudi) te tako utječu na konačnu odluku oko kupovine.

Content marketing / Sadržajni marketing

Problem tradicionalnog marketinga je što raznim poslovima marketing ne donosi očekivane rezultate jer umjesto da ciljaju na izgradnju međuljudskih veza i cjelokupne zajednice kupaca i klijenata oko svog posla, oni objavljuju sadržaj za mnoštvo koji nitko ne doživljava te zato takav oglašavani sadržaj prolazi potpuno neprimjetno - i u stvarnosti i na internetu.

Kroz interaktivnu i dvosmjernu komunikaciju, content marketing pruža više od tradicionalnog marketinga, a samo zato jer današnji kupci ili klijenti ne čekaju centralno emitirani sadržaj s obzirom da niti ne trebaju. Danas je svaki kupac moćniji nego ikad prije u povijesti. Vrlo su odlučni te imaju veliki izbor na tržištu. Oboružani su internetom i pametnim mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima te više ne vjeruju tradicionalnom oglašavanju (reklamama) koje im serviraju korporacije već žele nešto drugo.

Današnji kupac hoće imati osobni kontakt kod odlučivanja o kupnji. Želi se povezati i komunicirati izravno s korporacijom, ali i sa kupcima koje korporacija ima. To je ono što nudi content marketing. A zašto je to bitno? Jer kada se s nekim izravno komunicira dovoljno dugo, stvara se poveznica. Stvaraju se i prijateljstva!

Klasičnim marketingom ne možete stvoriti prijateljstvo. Content marketing može!

+8 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak

Htio bih dodati da content marketing ne donosi povećanja prodaje ili vidljivosti odmah i sada već, ako je pravilno odrađivan kroz određeni vremenski period, donosi vrlo dugoročne rezultate. Content marketing ili sadržajni marketing ima za cilj ostvariti dugoročne poveznice s kupcima, te nove potencijalne kupce on privlači na human i za čovjeka prirodan način - kroz komunikaciju. Na primjer, potencijalni kupac koji čitanjem prati nit razgovora na nekom forumu jasno daje do znanja o sebi da baš traži taj određeni proizvod ili uslugu koji se spominje u tom praćenom sadržaju.

Prednosti za content marketing:

  1. Content marketing ima dobar ROI [return of investment]
  2. Content marketing stvara konverzije
  3. Duži sadržaji su za content marketing bolji
  4. ...isto vrijedi i za dugačke naslove
  5. Sadržaj se lako ažurira i time donosi bolje rezultate
  6. Širok spektar uobličavanja sadržaja (blog, uputstva, e-book, kako-stranice, forumi s pitanjima i odgovorima, liste podataka, info grafika, multimedija, webinar, društvene mreže, ...)
  7. Danas fotografije, zvuk i video udvostručuju promet
  8. Kupci vjeruju internetskom sadržaju
  9. Dobar sadržaj na internetu može donijeti preko 1/3 ukupnog prometa
  10. Content marketing i sve društvene mreže su "prijatelji"

Slična pitanja

2 odgovora 330 👀
3 odgovora 280 👀
5 odgovora 1.4k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
3 odgovora 603 👀
2 odgovora 511 👀
1 odgovor 170 👀
4 odgovora 583 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...