Još više bodova za nove i prethodne odgovore, kao i za pohvale bez limita

Zašto je dobro biti gostujući bloger?

17 gledanja
Ana Pilato 23.02. pitanje u kategoriji Web Marketing od Ana Pilato [Superaktivan] (1,127 bodova)
Zašto je super biti kod nekoga gostujući bloger i koje sve koristi ima gostujući bloger od toga što piše za drugi blog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 ocjena
Web Ninja 23.02. odgovor od Web Ninja [Ekstraktivan] (8,198 bodova)

Prije svega, da biste postali gostujući bloger trebate imati osobni interes za određeno područje ljudskog djelovanja. Razlog Vašeg bloganja (pisanja postova na vlastitom blogu, ali i komentiranje na tuđim tematski sličnim blogovima) pa tako i želje da postanete gostujući bloger je da se za Vas čuje kao za autoritet za to određeno područje.

Neki blogovi su fokusirani na određena područja, dok su drugi općenitiji ili osobniji. Realno, gostujući bloger možete biti na bilo kojem blogu. Čak i na forumu kroz postove, te postove na društvenim mrežama. No, ne smijete zaboraviti da Vam je cilj biti bloger i da je Vaš blog centralno mjesto na koji želite privlačiti svoje vjerne pratitelje. Ako ste zainteresirani za pisanje blog posta iz nekog područja, a čija tematska kategorija još ne postoji na tom blogu (ili forumu ili na društvenoj mreži), možete preporučiti otvaranje te tematske kategorije i postati moderator te kategorije.

Nedostatak iskustva u gostujućem bloganju ne mora biti prepreka ukoliko ste sposobni napisati kvalitetan sadržaj, upotpuniti ga vizualno te ako, prije svega, imate područje interesa u kojem želite da se za Vas čuje da ste u njemu autoritet.

"Bloganje je, kao i svaki drugi posao, potrebno održavati i reklamirati."
- Marker.hr

Posao kao i svaki drugi, bloganje zahtjeva neprekidan angažman u tom poslu, a rezultati rada će se dugoročno itekako isplatiti što godinama pokazuju mnogi svjetski, regionalni i lokalni blogeri. Kod reklamiranja svog blog posta, bilo na vlastitom blogu bilo na blogu na kojem gostujete kao gostujući bloger, možete koristite iste metode kao kod oglašavanja Vaše web stranice ili web trgovine

Prije nego što postanete gostujući bloger razmislite o sljedećem:

  1. Za koga pišete? Tko Vam je publika?
  2. Dobro se pripremite za temu o kojoj ćete pisati i to na temelju dosadašnjih uspješnih tema, no svakako je ovdje bitno naglasiti da su najviše čitana osobna iskustva ili dobre analize
  3. Računajte da za dobro napisan blog post možda trebate istraživati i potrošiti i do 12 sati svog vremena
  4. Pišite za blogove ili forume koji imaju sadržaje barem malo tematski slične Vašem blogu - neka Vam Google tražilica u tome pomogne
  5. Neka onaj za koga pišete bude što veći po posjećenosti i količini relevantnog sadržaja
  6. Budite gostujući bloger na blogovima ili forumima na koje nailazite kada pretražujete pojmove uz pomoć tražilica
  7. Provjerite da li blog (ili forum) ima aktivnu publiku odnosno koliko su svježi zadnji sadržaji na njemu
  8. Raspitajte se kod Vaše publike da li čita sadržaje na blogu na kojem planirate gostovati kao gostujući bloger
  9. VAŽNO! Prilikom pisanja dogovorite (ugovorite) suradnju na principu linkova sa Vašeg članka na tuđem blogu (ili forumu) na Vaš blog i to upravo na Vaše postove koji dodatno objašnjavaju određen pojmove (ali na Vašem blogu) što će biti odličan poziv čitateljima da posjete i Vaš blog te ćete tako dugoročno povećati promet k Vašem blogu. To se zove SEO. Ujedno je ovo i "plaća" koju dobijete za posao gostujućeg blogera.
  10. Najbolje rezultate gostujući bloger dobiva ako taj posao radi stalno. Ovisno o tome koliko imate vremena, budite gostujući bloger jednom tjedno ili barem jednom mjesečno (što je 12 puta godišnje).
Ne zaboravite da je ovo posao kao i svaki drugi, te kao takav nije za svakoga. Gostujuće bloganje zahtijeva Vašu predanost, puno Vašeg vremena, ali rezultati rada se dugoročno isplate. 

Slična pitanja

2 odgovora 201 gledanja
1 odgovor 691 gledanja
Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

5,718 pitanja

8,889 odgovora

1,636 komentara

969 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...